Japonská inspirace v české politice...

Japonsko a jeho prvky kultivovanosti, skromnosti k nám zaneslo hned několik zajímavých politiků, dokonce i jedna žena: Jmenovala se Mitsuko a ovlivnila tehdejší Rakousko-Uhersko, hlavně nám vychovala Richarda Coudenhove- Calegri. 

Ten byl známý jako zakladatel Evropské unie, či spojených evropských států. Jeho stěžejní dílo Pan Evropa a jeho myšlenky dobrovolného spojení evropských států v jedno podporoval také T.G.Masaryk a Edvard Beneš.

Narodil se v Japonsku, ale podstatnou část svého života prožil  v Čechách. kde měli jeho rodiče panství v Poběžovicích. Jeho myšlenka se zprvu zdála být utopií, ovšem 20. století mu dalo za pravdu a na Evrosajuz jak říkají v Rusku, si autokrat jen tak netroufne.

Uvědomil si, že když může prosperovat svaz spojených států v Americe, Rusku, měla by se Evropa také sjednotit, aby byla silnější a stabilnější, snad ho inspirovaly i pověstné Svatoplukovy pruty. Byl přesvědčen, že jinak hrozí evropským státům zánik a budou přičleněny násilím k nějaké mocnosti. Evropa přestala být po 1. sv. válce pupkem světa a její přeměna byla proto nezbytná.

Dalším zajímavým politikem na naší scéně je Hayato Okamura, bratr Tomia Okamury. Hayato má velice fundovaný náhled na migrační politiku, na školství, jako otec čtyř dětí má zkušenosti s tímto systémem a jeho fungováním.

Demokratický Hayato Okamura žil do deseti let v Japonsku, poté rodina přesídlila do Československa. Oproti svému bratrovi je tolerantní jak k menšinám, tak se zajímá o nejrůznější víry a jejich inspiraci, liberálnější a celkově realističtější.  

Japonsko nám zkrátka nadělilo několik světových leadrů. Pan Hayato navázal na Richada Coudenhove -Calergi a podporu Evropské unie... Děkuji za ně, jsou totiž pro Česko velkým významným přínosem! 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dita Jarošová | pátek 18.8.2023 10:06 | karma článku: 11,85 | přečteno: 221x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16