Jak se účinně bránit kolaboraci?

Společně s vládou, která má své zastoupení zřejmě již v jiném státě, je načase si klást otázku: "Umíme se bránit kolaboraci?" Co to vlastně znamená? 

Prvně bychom neměli přejímat ceny od hnutí a skupin, či osob, jejichž osobní či skupinové principy nejsou v souladu s demokracií, tedy ty, které jsou očividně diktátorského charakteru. Nepřebírejme též ceny z rukou, jichž si nevážíme, přemýšlejme i o ceně, kterou jsme ochotni zaplatit my, svým převzetím takovéhoto ocenění. Dívejme se na atributy, které cena má, poznávejme charakter či účel takového ocenění.

Nepřebírejme naprosto žádné funkce od lidí spojených s očividnými zrádci, osob jež jsou spojeny s mafií, nedemokratickými uskupeními, ačkoliv to může znamenat finanční ztrátu. Případná ztráta občanství a hrdosti je mnohem větší ztrátou a ve výsledku je hrdost a důstojnost též cennější.

Nepříjímejme nevyžádané dary, ve formě peněz, služeb, výhod, majetků z rukou lidí, kteří jsou zjevnými loutkami cizích mocností. Pátrejme po účelu a závazcích takovýchto nabídek.

Nebuďme ani členy žádných pofiderních komisí, které rozhodují o "vhodnosti" kultury, které omezují či nějak zamezují alternativním směrům, žánrům a jedincům. 

Nevystavujme se pokud možno žádné propagandě, vnímejme i důvěryhodnost zdrojů z kterých čerpáme, prověřujme také informace z vícero zdrojů, ujišťujme se, že to nejsou produkty trollích farem, jedinců poklonkujícím diktátorským režimům. Zjistěme si klíčové dezinformační weby, doporučuji youtube videa paní Alvarové. Vnímejme řeč, slova, způsoby, jednání, vyhýbejme se frázím, odmítejme stalinštinu a zjevné totalitní myšlení. Nenapojujme se na staré struktury... 

Donekonečna prověřujme lidi a uskupení kolem sebe, všímejme si detailů, symbolů, mimiky, gestikulace, slušnosti, napojení. Samozřejmě i v rodině, snažme se my sami, popřípadě naše děti, nepobývat v delším kontaktu než je nutné s osobami, které vychvalují totalitní režimy všech časů. Prověřujme své blízké a zpozorněme, pokud tito po nás požadují výrazné změny či vymazávání naší identity ze sítě, jedinci, kteří námi manipulují tak, abychom přestali být společensky aktivní, abychom nekomentovali či nekritizovali zjevné a do nebe volající pochybení. Nezůstávejme v kontaktu s lidmi, kteří se vysmívají aktivismu a kritice vládnoucí strany. Odhlašujme se preventivně ze všech přístrojů tak, aby naše identita nemohla být zneužita v jakékoli kampani mocných. Chraňme svoje soukromí, myšlenky, nasaďme vůči pokrytcům poker face, ignorujme ty, kteří nás chtějí ponížit.

Buďme v tomto neústupní, nekompromisní, vytvořme vzory dalším pokolením, nebojme se zrádců, mocnářů, kolaborantů. Oni musí bojovat se svým svědomím, a tak chtějí, abychom kolaborovali s nimi a spoluvytvářeli  tak jejich pokřivený svět, svět lži a přetvářky. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dita Jarošová | pondělí 11.5.2020 10:44 | karma článku: 14,87 | přečteno: 552x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16