Enteligence umělá

Jako každá atrapa má jistě své limity. Mám zato, že ani lidstvo nespojí, ale opět o něco více rozdělí. Rozhodně všem změní do jisté míry život. Zlepší nám blbou náladu?

Vysávání své energie závoděním s nějakou takovouto aportovanou entitou odmítám.

Možná, že je poměrně dobře informovaná o způsobu lidského života- jistě bude tedy příslovečně Stalinštější Stalina, to znamená, že bude umět sto například umělecká díla napodobit v určitém stylu. Což už nyní vidíme v některých aplikacích na sociálních sítích. To znamená také ale, že bude do jisté míry neoriginální a neautentická. Čili- nic nového pod sluncem. Spíš bude závodit v rychlosti napodobení, zahlcení prostoru a  zastínění autentického lidského díla. Bude to taková "zavděčovací" taktika.

A co etické principy? Jakožto umělá, bude asi dokonalá tak jako umělé poprsí, jen na "hmat" bude o něco plošší...Již dnes v dětských seriálech máme přitom možnost vídat nějakou tu "umělohmotnou" dívku se svítivýma očima a s bezduchým výrazem. Má-li tohle být vzor pro dívky, pak jsme asi také šlápli vedle. Co se při sledování takového seriálu dnešním dívkám asi honí hlavou? Budou chtít napodobit tento pokerový výraz? Budou požadovat svítící čočky?  

Protože dnes je na pořadu dne omezení humanitních oborů, tak to je právě parketa, která člověku jako doména oproti UI zůstala. Humanismus může, měl by totiž umělou inteligenci limitovat, jakožto nenahraditelný modus. UI může do jisté míry suplovat společníka pro osamělé jedince, pakliže chtějí býti sami ošáleni či okouzleni zdánlivou dokonalostí systémů. Na každém jedinci záleží, co a jak moc si pustí tuto enteligentní aplikaci domů. Může však sebrat veškerou pozornost vašich dětí či partnera. 

Záleží, jaké UI nabídneme kompetence, i jako jedinci. Dnes například se ukázalo v případu muže xy, jak humanoid může postupovat doslova psychopaticky s tragickým následkem, což už může či mělo by být u uživatelů považováno za dost veliký etický problém.

Můžeme ji však porazit na poli humanity, citů, přátelství a lásky. Jakkoliv to může někomu připadat naivní, robot, bot či jiný stroj je stále jen věc, odlidštěný, bez emocí. V případě nevázaného použití se chová jakožto Golem. 

 

Autor: Dita Jarošová | pátek 31.3.2023 17:24 | karma článku: 8,53 | přečteno: 162x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16