Dvě hesla z devadesátek /human tough

Vybavuji si dvě: 1) Nestyď se podepsat pod svůj výtvor, aneb buď hrdý na svou práci, ideji, myšlenku... 2) Neboj se starý struktury! Anebo vyber sobě přiměřenou autoritu a neboj se lidí s totalitním myšlením, používej selský rozum

1) Souvisí to s identitou, člověk má mít zároveň ;zodpovědnost za svou práci či slovo. Nemá používat jiné identity než tu svoji, což vede k jasnému autorství, pravdivosti. Neschovávání se za jinou identitu, fake profil, chcete-li, za anonym, vede k jasnému autorství, důvěryhodnosti a v neposlední řadě k přemýšlení a úvaze, zda inkriminovaný výrok, umění, výrobek vlastně vůbec stojí za ten můj podpis. Vede také k jednoznačnosti a fair play jednání. Nestyď se stát za svou pravdou, i když bys byl sám. Stůjme za našimi spojenci i za špatných konstelací.

2) Stará struktura je někdo, kdo je na své pozici neotřesitelný- vlivem úslužností, loayalitou hraničící až s nohsledstvím, či lokajstvím, horlivým přikyvováním či korupcí. Dehonestující název někoho, kdo má parametry nepružného dinosaura. Nebo někoho, kdo přežil převlékáním kabátu ve funkci po roce 1989.

Čili, řiď a neboj se řídit mimo jiné svou vlastní intuicí, nenech za sebe vždy a ve všem rozhodovat ostatní. Neboj se autorit. Nebojme se tedy potápěče s amforami, neboť nejdále za druhou břízkou na něho číhá nějaký druhý Lavrentij Pavlovič a situace s pumou bude zažehnána.

"Nevěř nikomu nad třicet!" Aneb také slavný citát pocházející od Jack Weinberga, který v rámci Hnutí za svobodu projevu vedl obsazení univerzity v Berkeley v San Francisku. Hnutí mělo za cíl zrovnoprávnění černochů v USA.

Nevěřte nikomu, komu je přes třicet. Zpopularizoval ho hlavně ve své době John Lennon. Heslo bylo pravdivé v tom, že mladí lidé jsou plní ideálů a ještě nestihli být znečištěni korupcí anebo je minimální pravděpodobnost, že by se dopustili nějakých přestupků.

Objevila se ale i varianta ze Železné opony čili za sosáče, Dalo by se tohle heslo vydávat i v opozici ke stalinistickému výtrusu: "Neraď, nebylo ti šedesát a nebyls v Moskvě..."

Devadesátky měly zkrátka mnoho silných hesel a momentů, mladá liberální Demokracie byla plna nezlomné důvěry, optimismu, naděje, lásky a víry v člověka.    

Autor: Dita Jarošová | sobota 17.9.2022 12:57 | karma článku: 9,86 | přečteno: 271x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Hra o jídlo /povídka/

16.5.2024 v 14:40 | Karma: 5,98

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12