Deep fake fakts...

Doba spěje k zásadním zvratům, v důsledku toho je boj tužší a pod povrchem bobtná. Objevují se deep fake, fakta, úplně zmanipulovaná a obrácena na hlavu. Proč k tomuto dochází? Protože populistům teče do bot. Říká se: Když nemáš 

na nepřítele dost sil, alespoň ho zkus zmást. jedná se o nastolení informačního chaosu, ale za každou cenu. Což se nyní děje, obsahuje to ovšem i jednu dobrou zprávu: Nepříteli teče do bot, uchyluje se k nefér hře, protože veřejné mínění ho už nebere, tak, jak by si býval přál.

Populisté se uvolují k laciným trikům, zkrátka nehrají fair play, jak mají dlouhodobě ve zvyku. Když zapneme rádio, krákorá tam podivný hlas, Mussolini to zatím není.

Ta dikce, ne tolik nepodobná té Putlerově, zopakujme si nahlas jeho nepřítele, vydedukujme si, co se tady a teď vlastně odehrává? Bohužel, je to špinavá soutěž o českou suverenitu.

Podle jím označeného nepřítele poznáš, kdo je čí vlastenec. Koho označil druhý kandidát jako fašounskou opozici? Koho nám tohle opět svými výrazy připomíná?

Kandidát číslo jedna čelí dezinformaci, tzv. deep fake. Kdosi mu vložil do úst slova, která nepronesl. Jedná se o nekalou soutěž. Jasně, namítnete jistě, kandidátovi s číslem dvě také občas není rozumět, a to mu nemusí nikdo ani nic nesourodého vkládat veřejně do úst. Jeho šém se podobá náhodnému generátoru slov.    

Dokonce  k tomu všemu napříč spektrem ještě přispívají vyostřující se výhružky: šéfredaktor Respektu dostal výhružný anonymní dopis psaný slovenským vězeňským slangem s českým dialektem, třetí kandidátka dostala rovněž násilný anonym, tentokrát  dehonestující co se týče jejího, bytˇ atraktivního vzhledu... Odkud vítr fouká, má přitom jasno a vyzvala těsně po jeho obdržení v řadě druhého nejúspěšnějšího kandidáta, ať vede nenásilnou a víceméně důstojnou kampaň.   

Manželka jednoho z kandidátů se zcela nelogicky prochází volně na mítinku hned poté, co údajně obdržela poštou v sobotu, kdy běžná česká pošta obsílky nedonáší, náboj. Není jasné, na koho byla tato munice určena, zda manželovi, jí samé anebo snad jejich zahradníkovi?

Dep fakes jsou ale lži nejhrubšího kalibru, navíc posílané v řetězových emailech se stávají dezinformační zbraní. K takové věci se však uvolí jen ubožák, slaboch.

Začíná tu pravá Itálie, kmotři s vysokými límci, bojme se o demokraty, o jejich čest a o novináře i politiky, držme si klobouky, čeká nás zřejmě nejdramatičtější týden v novodobé české historii...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dita Jarošová | neděle 22.1.2023 14:04 | karma článku: 17,69 | přečteno: 522x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16