Čas špendlíků...

A máme tu zase to blemcavé období, kdy se nám na kola kol a kočárků lepí popadané blumy zvané špendlíky. Jsou žluté a červené a mají je rády vosy, které jakbysmet patří k měsíci srpnu. Přece nebudu psát o vokurkách anebo cukínách?

Uskladnit se nedají, nezavařují se, k sušení se nehodí a nedejbože z nich nedělejte slivovici, i když by nakrásně sebevíc došly švestky. Můj táta jednou z nedostatku slívového nakázal nasbírat špendlíky, že je destiluje jako náhradu. 

Nepřejte si tedy vidět, jak dopadla kuchyně na chalupě, ale samozřejmě i jeho spálené ruce. Doktorce namluvil, že mu bouchl papiňák s hovězí polévkou... 

Dostal poučení, kterak zacházet s papinovým hrncem, ale nevím zda mu to v ambulanci zrovna žrali. Špendlíky jinak se také rovněž používají k připichování motýlů a brouků, na všeliké poučné nástěnky.

Poslední dobou se nám v luzích a hájích rozrostlo bratrstvo žlutých špendlíků ale nyní je ticho, okurkové ticho po pěšině, což je dobře. Ono přišpendlený Blanický manifest žlutýma špendlíkama na vývěsce není zrovna  žádnej med...

Foglar určitě nemyslel takovou masovost, která z toho čiší. Antivaxer song: Povstat nebo zavraždit svý touhy? Moc dle mého je slabší než vliv.

A což takhle zavírací špendlíky! Ty jsou bezva a jsou navíc punkerský. Opraví se tím ledacos.

Tak a dočetla jsem se, že ze špendlíků je leda tak dobrá marmeláda. To poradím sousedce na chalupě, to je její byznys, její přezdívka zní Marmeláda, když teď dočista v lesích oschly borůvky, bude jistě hledat jiné ovoce.

Dokavad nám nepíchají tajní špendlíky pod nehty, situace se jeví nanejvýš výtečná....

Zatím je však ticho, ticho, že by byl slyšet spadnout pomyslný špendlík. Nenechejme se však přišpendlit na vavřínech: nejsme vzácný exponáti, hlavně si nenechme špendlit demoracii!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dita Jarošová | pondělí 8.8.2022 16:14 | karma článku: 8,67 | přečteno: 232x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16