All you need is love...?!

V neděli jsme navštívili evangelický kostel  v Nejdku a zjistili překvapivá fakta... Tamější farář se rozhodl  kvůli nevstřícnosti svých oveček po letech rezignovat na svou bohulibou funkci a jít raději prodávat zboží do obchodu...  

Viděli jsme člověka, zkušeného duchovního, kterého tíží nejen nezdárné krušnohorské ovečky, ale současně ho velmi trápí také šikana jeho dětí ve škole. Dokonce projevil názor, že by měl konvertovat na katolickou víru!

Co jsme to za stát, kde věřící lidé doženou svého otce takto daleko za hranu všeho myslitelného?!

Jakožto rodilý afričan se stal snadným terčem útoku. Nakonec to historicky bývá přece přirozeným a zároveň alarmujícím projevem radikalizující se společnosti, společnosti, kde bují ve velké míře rasistické útoky. Jsou to tendence šikanovat či lynčovat jakékoliv menšinové etnikum. Za vše hovoří například dějiny Židů.

 Zde v naší zemi byl evidentně tím spouštěčem strach z uprchlíků, jeho zveličování a dále následná populistická reakce vládních úředníků. Strach byl a nakonec situace trvá dál, zneužit k všemožným předvolebním machinacím. Zde leží doslova časovaná mina. Od slov ke skutkům vede pouze jedna věc a to je odvaha. Nepřejme si naživo vidět, co se odehrává například v hlavách posluchačů nechvalně proslulé neonacistické skupiny Ortel. 

  Afričané jsou jako etnikum kteří přece od přírody optimističtí, mým velkým vzorem je totiž Bobby Mc Ferrin se svým Don´t worry, be happy... Jejich sbory jsou vynikající a vyznačují se i tancem. Myslím, že by se měla tato skladba dokonce stát hymnou optimistů. Co teprva takové to Ó happy day?

Velmi bych si přála, aby takoví vzácní lidé, kteří jsou poslové boží nebyli šikanováni, ale naopak maximálně podpořeni svými nadřízenými, aby jejich důstojnost nebyla vysmívána nebo pošlapávána. Natož v jednadvacátém století!

Ze setkání jsem si slibovala útěchu, byla jsem totiž  absurdně vyhozena z práce, díky udavači a lékař mi předepsal antidepresiva, což užívat nechci. Myslím, že je třeba se nejdříve přesvědčit, kým jsme vlastně obklopeni. 

"Když jsi obklopen vlky, čti Tóru!"  

Lidé, bděte, co se okolo vás odehrává, zde například nelehká situace nejdského duchovního je odrazem celé naší společnosti, lhostejné společnosti. Opravdu se nejedná o standardní projevy humanity. Neberme na lehkou váhu osud každého jednoho z nás! Homo homini lupus?

 

 

Autor: Dita Jarošová | úterý 14.7.2020 9:58 | karma článku: 15,94 | přečteno: 957x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Hra o jídlo /povídka/

16.5.2024 v 14:40 | Karma: 6,04

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12