KT

Proto občas píšu, že za podporou Palestiny může být skrytý antisemitismus. Jinak si to po tom šíleném masakru a stále vězněných Izraelcích nedovedu vysvětlit.

Foto

Do konce života nevymizí z mé paměti nápis na jednom z památníků v Terezíně: "Prach jejich je Bohu drahý." ---Stejně tak budu mít natrvalo před očima paži starého muže, vedle něhož jsem usedl v květnu 1990 v Národním domě na Vinohradech na ustavujícím setkání tehdy Československé společnosti přátel Izraele. Vyhrnul rukáv a ukázal mi tetování z KT. Děsivá historie v tu chvíli znovu ožila. Ne, opravdu to není jen téma do učebnic dějepisu.---Připomenu slova z dnešního (5. 5.) poselství náčelníka generálního štábu IDF genpor. Herziho Haleviho: Davidova hvězda už nikdy nebude znakem hanby, ale hrdým symbolem na vlajce národa. Už nikdy nebudeme rozptýlenými, nebudeme bezdomovci a pronásledovanými v exilu, ale silným a nezávislým národem sjednoceným ve své zemi a vlasti. Už nikdy nebudeme národem bez síly, která by ho chránila, ale národem hrdinů a hrdinek bojujících hrdě a sebevědomě bok po boku jako součást IDF. Nechť je požehnána památka šesti milionů.---Vám, Tome, velké poděkování.

Foto

Dík, opravdu je třeba stále připomínat. Kromě jiného také kvůli epigenetice zmíněné v článku. Zvláště evropské země mají někde hluboce ve vědomí lidí a hluboce v kulturním podhoubí zahnízděnou stopu antisemitizmu. Když se na to zapomene pak je tu najednou riziko návratu k zrůdnostem, jak se to stalo za nacizmu. Například Timothy Snyder v těchto souvislostech poukazuje na určitou "více rizikovou" část Evropy.

Další velice nebezpečnou věcí je fenomén jakési "shody v cílech", jak se to ukázalo na spolupráci či přinejmenším "sympatiích" na poli nenávistného antisemitizmu mezi nacistickým Německem a některými islámskými zeměmi. Ze stejného důvodu je třeba velice varovat před některými současnými totalitními říšemi a jejich "koalicemi". Upozornil bych na nepříliš skrývané antisemitské výpady, které ruská dezinfoscéna přimíchává do svých narativů namířených proti "špatnému prohnilému Západu" - Zejména narativů šířených v zemích střední Evropy (nad jiné například v Maďarsku a na Slovensku).

BJ

Pane Vodvářko, děkuji za krásná slova. Bohužel, za současné geopolitické situace snad jen v naší zemi stále mají převahu lidé, kteří si to vše uvědomují a proto podporují Izrael.

Foto

J71a53n 31A34n20d36r43l41e

5. 5. 2024 12:27

vse jsi napsal presne, Tomasi, zadnych dalsich slov netreba

Foto

Ahoj, jsem rád, že Plzeň se na památku našich sousedů poctivě stará. Poslední dobou se často zmiňuje počet zabitých Čechoslováků za II. světové války. Málo se zdůrazňuje, že většina z nich byla obětí holocaustu...

Foto

Především to byli Židé a zemřeli jenom protože, že byli Židé a ne že to byli Čechoslováci.

Foto

Zítra tak jako každý rok, mimo jednoho roku jdu u nás ve městě číst. Židovská obec mě opět pozvala.

OF

Jom je den./ Jom Kippur/....Jom ha šoa je Den památky na šoa-

Pěkně napsáno.

  • Počet článků 982
  • Celková karma 35,66
  • Průměrná čtenost 2541x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz