Foto

Tohle najít už je docela umění. A/nebo štěstí?

DT

Úžasné na tom je to, že to našli hned v prvním sektoru, který prohledali, jestli to správně chápu. Může to být náhoda, protože v ostatních nenašli nic, nebo je náhoda, že v ostatních nic nenašli? Nechme se překvapit, bude to ještě zajímavé.

Krásný den, Kláro, ať se hezky daří.

Zajímavé. Doufejme, že takový "macík", zvící velikosti Země, jednou neproletí naší Sluneční soustavou. Asi by to mezi jejími planetami způsobilo pořádné "škatule, škatule, hejbejte se!".

PP

Záleželo by kudy. Jupiter by ji snad dokázal popadnout.

LH

Taková bludná planeta ideální domov pro astronomy. Žádné rušivé elementy, věčná tma, teplota blízká absolutní nule a ještě "volný" pohyb po Galaxii. Na žití ale nic moc.

Zlatá naše matička Země.

Mějte pěkný den, paní Dano.

DT

Možná by se tam dalo žít - ale museli by se zakopat. I taková planeta bude jistě mít ještě nějaké zbylé vnitřní teplo. Ovšem byla by to jízdenka jen jednosměrná...

Krásný den, Lumíre, mějte se moc hezky.

MK

Hrubý odhad počtu takových planet je asi možný už dnes. Stačí jen odhadnout pravděpodobnost úniku takové planety ze své mateřské soustavy.

Pokud např. tato pravděpodobnost činí 0,1%, pak připadá jedna uniklá planeta na 1000 soustav. Takže v Galaxii jich bude

počet hvězd / 1000

No a pak už jen kvantifikovat pojem "naše blízké okolí", vydělit a máme hrubý odhad.

DT

Podle simulací by takových úniků mohlo být i daleko víc. Klidně deset na soustavu. Některé soustavy, které vidíme právě i díky TESS mají jen velké Jupitery hodně blízko hvězdě, takže odtamtud všechny kamenné planety zmizely. Nebo mohou krást ty hodně vzdálené planety a planetky i okoloprocházející hvězdy. Teď už je musíme jen najít a je skvělé, že se na to dají použít datové soubory, které byly původně určeny na něco jiného.

Krásný den, Michale, ať se vám daří.

DT
  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,84
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.