Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nemyslím, že horizont událostí je jev. Jeho podstatnou definicí je, že se jedná o bod za nímž je úniková rychlost vyšší, než rychlost světla, tedy neuniká žádná informace. Je to znát i na snímku černé díry, kdy je horizont vymezen koncem světla okolo černé díry. Zjednodušeně pojato.

0 0
možnosti
Foto

Jenže ten horizont lze snadno zrychlením posunout a to i pro pozorovatele hodně daleko. Pro toho, kdo je na Zemi, je horizont někde. Když vystartuje raketa k černí díře a má motoru zapnuté, horizont couvne dozadu. Když motory vypnu posune se horizont směrem k raketě.

Neboli, je-li nějaká informace těsně pod horizontem a není dosažitelná, stačí se vydat se zrychlením k černé díře, a najednou je ta informace dosažitelná. Horizont tedy má "nekonečně" mnoho poloh, které jsou fyzikálně zcela rovnocenné, a splňují definici z komentáře výše.

A protože jsou v OTR všechny i zrychlené soustavy rovnocenné, neexistuje žádná výjimečná poloha horizontu. Je to totéž, jako když svým pohybem měníme vizuální velikost kamaráda v dálce.

Iluzí je tedy nejméně to, že horizont na tom místě, kde se nám jeví. Jeho poloha je relativní :)

0 0
možnosti

"Poloha horizontu černé díry závisí na rychlosti (a zrychlení) pozorovatele ve směru k černé díře" - Jak jste na to přišel?

0 0
možnosti
Foto

Z OTR uvažováním. A následně to lze zjistit z počítačových simulací. Třeba tady: https://youtu.be/4rTv9wvvat8 .

0 0
možnosti

R^ Zajímavé téma.

Průchod horizontem by šel možná poznat podle pozorování okolí černé díry. Objekt spadne do ČD v konečném vlastním čase, ale pro vzdáleného pozorovatele v čase nekonečném; "zamrzne" těsně nad horizontem. Dokonce tak ani nevidíme vlastní vznik ČD. Padající objekt by mohl zrychleně vidět budoucnost vesmíru včetně zkrácení vlnových délek záření, komplementárně k červenému posuvu padajícího objektu pozorovaného zvenčí. Podle některých autorů může být na horizontu tzv. ohnivá stěna, které by si kosmonaut nejspíš všiml. Stále toho hodně nevíme, mj. kvůli nekompatibilitě OTR a kvantové mechaniky.

0 0
možnosti
Foto

Padajícímu objektu se kontinuálně zrychlují procesy, které vidí mimo černou díru, a to už dřív, než do ní spadne. Když prochází horizontem, není tam žádný skok ve zrychlování. Padající tak nemůže nijak poznat, kdy (ve svém čase) prošel horizontem v poloze z pohledu vnějšího pozorovatele. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.