Děkujeme za pochopení.
D72a33n 40P15o89s59p60i42s33i72l
Skoda, ze jsme o tom zelirovacim cukru nevedeli, od roku 1985 az do predloni jsme si kazdym rokem "varili" rybizovou marmeladu, z ruznych duvodu jsme omezovali (bezny) cukr na minimalne mozne mnozstvi, skoro kazdy treti rok to nechtelo ztuhnout a museli nalit dalsi pektin a znovu prevarovat, nekdy i dvakrat, coz bylo strasne moc extra prace. Ovsem skutecnost, ze sme meli vlastni, "bezchemickou" a nepreslazenou marmeladu nas motivovala. Ve Skandinavii je bohuzel vetsina nejen marmelad,ale i mlecnych produktu (na priklad jogurty, i kdyz posledni dobrou uz jsou k dostani i "natura" tedy neslazene, ovsem do kvality a chuti pravych neslazenych farmarskych jogurtu v CR maji hodne daleko) a zakusku na nas vkus bohuzel preslazena.
D53a68n25a 22T66e12n37z16l93e52r
Já taky vařím bez něj, protože vařím marmelády bez cukru s hroznovým cukrem. A tak používám různé ty citronové kyseliny, askorbové kyseliny a pytlíčky s pektinem. Ale hotová směs je pro běžné zavařování rozhodně pohodlnější.
Krásný den, Dane, mějte se moc hezky.
H25o33r64s55t 38A98n97t95o94n 36H61a30s14l44b24a52u44e24r
Dano, jsi plodná pisatelka
D74a46n71a 22T89e92n47z13l89e72r
Děkuju Horste a krásný den do Norimberku!
K93l29á63r67a 36T58ů57m98o75v59á
Magická koncentrace je 67% cukru při pokojové teplotě a 64% v lednici. Pak tam nic nepřeroste.
D60a61n46a 37T46e80n33z64l79e97r
To je vůbec fascinující - dvě třetiny jsou magické množství. Dvě třetiny alkoholu - a nápoj se dá zapálit.
Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky!
P23a67v23e41l 57V79é13b42r
Opětně zajímavý článek (to jsem tedy netušil, že mě téma "zavařování" tak chytne.
S tím "vyhrazeným" názvem marmeláda se ostatně EU tak trochu střelila do nohy (jak tak často s oblibou činí). On ten název totiž původně značí ovocné pyré z kdoulí a tak na tento název mají citrusy stejný nárok, jako třešně, jahody, meruňky (a všechno ostatní ovoce, na které si jenom vzpomenete - já např. s pomlaskáváním vzpomínám na ostružinovou marmeládu).
Uff, to je tedy závorek!
O17d35s18t34r11a75n71ě93n92ý 54U86ž24i76v84a63t23e83l
Š35t83ě53p21á24n 48B19i74c80e61r50a
Název povidla máme společný s Rakušáky. Ti jim říkají Powidl.
M35i78r78e54k 66B14a51u35t51s37c45h
Dědictví Rakousko-Uherska.
A proto mají Slováci a Maďaři pro džemy a povidla slovo lekvár.
- Počet článků 970
- Celková karma 19,57
- Průměrná čtenost 1328x