- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Skoda, ze jsme o tom zelirovacim cukru nevedeli, od roku 1985 az do predloni jsme si kazdym rokem "varili" rybizovou marmeladu, z ruznych duvodu jsme omezovali (bezny) cukr na minimalne mozne mnozstvi, skoro kazdy treti rok to nechtelo ztuhnout a museli nalit dalsi pektin a znovu prevarovat, nekdy i dvakrat, coz bylo strasne moc extra prace. Ovsem skutecnost, ze sme meli vlastni, "bezchemickou" a nepreslazenou marmeladu nas motivovala. Ve Skandinavii je bohuzel vetsina nejen marmelad,ale i mlecnych produktu (na priklad jogurty, i kdyz posledni dobrou uz jsou k dostani i "natura" tedy neslazene, ovsem do kvality a chuti pravych neslazenych farmarskych jogurtu v CR maji hodne daleko) a zakusku na nas vkus bohuzel preslazena.
Já taky vařím bez něj, protože vařím marmelády bez cukru s hroznovým cukrem. A tak používám různé ty citronové kyseliny, askorbové kyseliny a pytlíčky s pektinem. Ale hotová směs je pro běžné zavařování rozhodně pohodlnější.
Krásný den, Dane, mějte se moc hezky.
Dano, jsi plodná pisatelka
Děkuju Horste a krásný den do Norimberku!
Magická koncentrace je 67% cukru při pokojové teplotě a 64% v lednici. Pak tam nic nepřeroste.
To je vůbec fascinující - dvě třetiny jsou magické množství. Dvě třetiny alkoholu - a nápoj se dá zapálit.
Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky!
Opětně zajímavý článek (to jsem tedy netušil, že mě téma "zavařování" tak chytne.
S tím "vyhrazeným" názvem marmeláda se ostatně EU tak trochu střelila do nohy (jak tak často s oblibou činí). On ten název totiž původně značí ovocné pyré z kdoulí a tak na tento název mají citrusy stejný nárok, jako třešně, jahody, meruňky (a všechno ostatní ovoce, na které si jenom vzpomenete - já např. s pomlaskáváním vzpomínám na ostružinovou marmeládu).
Uff, to je tedy závorek!
Název povidla máme společný s Rakušáky. Ti jim říkají Powidl.
Dědictví Rakousko-Uherska.
A proto mají Slováci a Maďaři pro džemy a povidla slovo lekvár.