Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tohle téma asi hýbe republikou! Pokud je manželství definováno jako svazek muže a ženy, těžko pod to nasoukat ještě něco jiného. Takže jednoduché řešení může spočívat v tom, že Ústav pro jazyk český vytvoří nový termín pro svazek párů stejného pohlaví, přičemž mu novela nějakého zákona dá stejná práva a povinnosti, jako u manželství.

Tím se LGBT komunita nají a konzervativci zůstanou celí.

P.T. čtenářstvo může pro tento nový stav navrhovat názvy, třeba želmanství. :-)

7 0
možnosti
JK

Teď vám musím odporovat. Dva různé názvy pro stejný druh svazku?

0 2
možnosti
JV

J68o89s32e43f 25V29o77g33l

13. 6. 2022 16:06

Autor článku si stěžuje, že mu nikdo neodpovídá na položenou otázku. Píše "Tak už někdo konečně přijďte s nějakým argumentem, který bude mít smysl".

Ptá se " Když někdo zakáže, respektive nepovolí stejnopohlavním párům sňatek, stane se snad to, že tito lidé dojdou k názoru, že je jejich sexuální zaměření slepou cestou a rázem se přemyklíkují na hetero vztahy?

Zdroj: https://vladimirkroupa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=788303

Manželství (sňatek) se nepovoluji, uzavírají se prohlášením a to ještě dobrovolným, nikdo nesmí být k tomu nucen. M. se ani nezakazují, platná mohou být pouze za splnění zákonných podmínek (věk, příbuzenský poměr, svéprávnost). V opačném případě je manželství neplatné. Neexistuje proto žádné právo na manželství.

Další: nikdo nemá "jinou orientaci" napsanou na čele, a ta ve většině případů nebrání zplodit děti. Právě otázka dětí v rodině, je ta podstatná. Otázka výchovy dětí je otázkou společenskou, ne soukromou. Argument, děti můžu mít s kýmkoliv, žít můžu také s kýmkoliv (partnerkou), do toho mi nemá nikdo co mluvit, ale chci sňatek a to s požehnáním státu - společnosti. Sňatkem myslí manželství.! Svatbu? si můžete uspořádat kdykoliv, obléci si svatební šaty, uspořádat oslavu, pronést svatební řeč, oznámit tuto skutečnost na veřejnosti, využít atraktivního prostředí našich zámků může každý. Nedovedu si představit, že by to bylo trestné, případně zakázané. Pozvěte si třeba i starostu, jako zástupce státu a pokuste se jej přesvědčit ať Vás ve smyslu zákona oddá.

0 0
možnosti
JG

Dobrý den, já bych se jen chtěla zeptat, proč by někomu mělo vadit registrované partnerství, když z něj vyplývají stejná práva, jako z manželství? Proč by nemělo zůstat rozlišeno, zda jde o klasický vztah muž a žena a vztahy muž/muž, žena/žena? Mám mezi přáteli muže, kteří mají registrované partnerství a stačí jim to? Proč to nestačí ostatním?

4 1
možnosti
Foto

Nevyplývají z nich stejná práva.

2 0
možnosti
BG

Nesouhlasím s tvrzením, že jde o nějaký druh postižení, ale budiž. Měl bych být spokojený aspoň za ten zbytek.

Takže díky a karma. :-)

1 0
možnosti
Foto

Jak jsme psal - to "postižení" jsem podal jen jako určitý příměr, kterým nechci nikoho urazit.

3 0
možnosti
Foto

Několikrát, a nejen já, jsem tady položil otázku, čím konkrétně by mohl v životech zde diskutujících ublížit fakt, kdyby se i na homosexuální páry vztahovala instituce manželství. Jaká svoboda heterosexuálům by byla ohrožená, co tak strašného by se od té chvíle dělo. Tak už někdo konečně přijďte s nějakým argumentem, který bude mít smysl. Protože zatím tady čtu v drtivé většině nesmysly, které se zaštiťují nějakým vyšším právem. Jidiné, čím by podle mě mohlo uzavíraní manželství homosexuálů omezit hetero páry by byla možnost, že by homo vyfoukli heterům termín na úřadě. Jinak mě nic nenapadá. Koho zde ano?

5 2
možnosti
Foto

Nic mne neohrožuje, pouze a jenom naráží na moje pojetí významu manželství.

A proto říkat ne, je moje plné právo.

Jenže to vy nechcete pochopit.

Přeji krásný zbytek dne.

6 0
možnosti
JV

J24o69s13e20f 64V61o48g11l

13. 6. 2022 14:29

Také jsem si přečetl článek paní Kovářové, před tím než zmizel. Nereagoval jsem. Ale Váš článek mne nadzvedl. Nic, co píšete není pravda. Ode mne ani od nikoho z diskutujících nikdo nechce aby jsme rozhodovali o zákonné úpravě institutu "manželství", pokud nejsme poslanci či senátoři. Tak můžeme pouze vyjadřovat své názory. Kdybych byl zástupcem lidu, pro uvedený návrh bych ruku nezvedl, (doporučuji si předložený návrh přečíst, leží ve sněmovně).

Manželství je předmětem zákonodárství proto, že je základem rodiny ve smyslu biologickém. Pouze tento fakt je předmětem zákona, tedy "zrození nového života", jako pokračování lidské společnosti. Manželství je ale také vztahem "mravním", ten ale žádný zákon nařídit nemůže. Není proto předmětem zákonodárství. Pokud si někdo myslí, že svazkem pro všechny nařídí, "dá do zákona", lásku pro všechny a všichni od té chvíle budou šťastni, tak klame sám sebe. Zákonodárci se musí rozhodnout, jakou cestou se vydají.

9 1
možnosti
Foto

No vidíte a já si pro dobro mnohých myslím, že si poslanci uvědomí, že budou rozhodovat o něčem, co není nic proti ničemu...

1 0
možnosti
RJ

Já vím že jsem starej, ale pořád se držím toho konzervativního myšlení že některý věci se dělají doma za zavřenýma dveřma a nepatří na veřejnost.

Jako třeba takový lgbt pride eventy na podporu menšin https://twitter.com/DrewHLive/status/1536075696509833216

počkejme si na prague pride na ty videa a fotky, to nebdue jiný.

1 0
možnosti
Foto

Když myslíte, že pride průvody jsou ty nejmarkantnější znaky homosexuálně orientovaných lidí, tak je asi těžké se pokoušet s Vámi rozumně argumentovat...

3 0
možnosti
EH

Gayové (či lesby) po mně nic nevyžadují. Nemusím se kvůli ním učit novou gramatiku, vystačují jim stávající rozdělení WC, nevyžadují kvóty obsazenosti, ani se nemusím účastnit žádných pride akcí.

Jenom chtějí to, co má většinová společnost a momentálně si toho ani neváží. Možnost uzavřít něco, čemu se říká manželství a říkat partnerovi manžel/manželka.

Je to něco, jako kdybychom řvali, že sport je jenom pro zdravé lidi. A týpek, který dostal super protézu, se nemůže účastnit, protože má už přece možnost být na paraolympiádě.

4 2
možnosti
Foto

Nevybrala jste si ten nejlepší příklad.

On ten s tou protézou má v některých případech značnou výhodu oproti zdravým.

2 0
možnosti
JK

Jsem hetero a mám čím dál tím větší pocit, že se mi homo nabourává do mé bubliny, do mých svobod. Důvodem je to, že je menšinou vytvářena atmosféra, že snad já někoho šikanuji, že jsem si na někoho zasedl a že odmítám někomu přiznání jeho práv.

Přitom je mi skutečně jedno, kdo s kým a proč žije, pokud se cítí být spolu opravdu šťastní. Všichni tací, mají právo na společný život se vším co k němu patří, včetně jednotného přístupu podle práva, v našem právním státě.

Chci jen jedno, nechte mi moje manželství, cítím v souvislosti s ním duchovní a morální odpovědnost k mé ženě, dětem, rodičům a celé rozvětvené rodině, je to pro mě symbol ukotvení a stálosti ve světě, který se řítí šíleným tempem.

Teď najednou vidím a slyším, že tento starý symbol je vlastně symbol útlaku. Proč vlastně homo páry tak urputně trvají na nafouknutí symbolu a pojmu "manželství", když jim většinou nejsou upírána žádná práva s manželstvím spojená. Stačí postavit ze zákona manželství naroveň partnerství (či jiný název) a není co řešit. Ale homo párům nejde jen o stejná práva, ale z mého pohledu jde o to pokořit symbol "manželství", rozdrtit jeho tradici a fakticky ukázat heterákům zdvižený prostředník. Beru to jako nabourání mé osobní svobody.

Zároveň mám podezření, že nejde o zákon, který by jakkoliv řešil současnou krizi a zneužívá situace, kdy ho politici raději schválí, než aby si přidělávali další problémy. Proč by se nemohl projednat v době, kdy se k němu může vést odborná debata, to mi připadá správnější, než to rychle smést ze stolu.

9 0
možnosti
Foto

Jinými slovy jde (pouze) o Váš nějaký pocit, jinak Vám vlastně nejde o nic, co by Vás skutečně nějak ohrožovalo. Alespoň to z Vašich slov vnímám já.

1 6
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám