Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pane Stratile, evidentním omylem je většinou naopak právě to, co říká "zdravý rozum". Lehněte si večer za jasné oblohy na záda a vydržte se dívat hodinu nebo dvě. Zdravý rozum vám řekne, že celý vesmír se točí kolem vás...

Paní Dano, obdivuji Vaši trpělivost, s jakou panu Stratilovi odpovídáte. Nenechte se otrávit a pište dál. Na každý Váš příspěvek se vždycky těším :-)

0 0
možnosti
Foto

Evidentní omyly, odporující zdravému rozumu:

- vznik vesmíru zážehem něčeho pranepatrného o obrovském (nekonečném) tlaku a energii - z "ničeho" - a potom v expanzi do gigantických hmotných dimenzí!!

- zakřivující se prostor vesmíru, když prostor je jen prostředím, v němž se odehrávají proměnlivé hmotné děje (zakřivuje se jen hmota, nikoli prostor)!!

- domnívat se, že vesmír je pouze anorganický, fungující jen tak sám od sebe díky fyzikálním vlastnostem hmoty, a za určitých okolností tvořící organickou a živou hmotu!!

- chápat pojem "času" jinak (dokonce v kategorii jakéhosi "hmotného" působení), než jako pouhou pauzu mezi ději a jejich trvání

- chápat gravitaci těles jen jako samostatnou vlastnost jejich hmoty, bez přímých vazeb a souvislostí s mezihvězdnou hmotou, která nejspíš zprostředkovává funkční provázanost a pohyb hmoty celého vesmíru (v našem případě asi jen jeho pozorované nepatrné části)!!

0 0
možnosti

Nedávno jsem viděla přednášku nějakého profesora, kde to opravdu pomalu, důkladně a přesně vysvětloval. Včetně popisu vlastností vesmíru díky termodynamickým zákonům, které se (světe div se) postaraly například o ten správný počet dimenzí,které pozorujeme. Je to ale bohužel v němčině...

Smiřte se s tím. To, proti čemu bojujete nesmyslným shlukem nějakých neověřených tvrzení, je dnes už neprůstřelné a mnohokrát potvrzené. :-)

0 0
možnosti
Foto

Něco tady celý ten "motor" kosmu pohání. Energie, která roztáčí tělesa a uvádí do pohybu v jejich dráhách, v určitém funkčním pořádku. Co je ta všudypřítomná a všemocná energie, kde se bere a jaká je její fyzikální podstata? Tělesa se nepohybují jen tak sama od sebe a jejich gravitace nebude jen jejich vlastní dostředivou silou. Vše je zde v posloupnosti provázané i na ty největší vzdálenosti, tudíž i na sobě závislé. Kdyby nebylo, tak by se vesmír nemohl systémově chovat tak, jak se chová. A nemohl by také tvořit život.

Co je ta gravitační síla, která v prostoru svého působení prostupuje jakýmkoliv materiálem a jakkoli uzavřeným prostorem dokonaleji, jako kterákoli jiná známá energie, schopná pronikat hmotnými překážkami. Přitom se jedná o silové působení.

0 0
možnosti

Samozřejmě že je to silové působení. Ve vesmíru existují čtyři takové - říká se jim interakce. Nedokonale se to dá nazvat sílou nebo "působením". Jsou to vlastnosti hmoty. Hmota podléhá silné a slabé interakci (má malinkatý dosah, proto je důležitá jen v rámci jádra atomu) a také elektromagnetické a gravitační interakci.

Opakuju - je to základní vlastnost hmoty, nikoliv "síla". Ta se z toho jen tvoří například když se kladné a záporné náboje odpuzují, tak je z toho síla, která pohybuje náboje odněkud někam. Záleží ale na situaci.

Hmota se ve vesmíru pohybuje a konglomeruje díky elektromagnetismu a gravitaci.

Taky tu máme zdá se, hmotu, která na elektromagnetismus kašle, na gravitaci ale ne. Temná hmota (lépe by asi bylo říkat průhledná). To je ale logicky zajím jen teorie, na její existenci jsou sice výpočty a simulace ukazují, kde se nachází, ale vidět logicky samozřejmě není.

1 0
možnosti
Foto

Jak vysvětlují fyzikové, že vesmírná tělesa si "plují" defakto téměř v "ničem"? Kde se berou síly, které takto udržují jejich polohu a pohyb? Odkud pramení dostředná gravitační síla v jejich atmosférickém obalu? Jistě právě v tom "ničem" mezihvězdné hmoty ve vazbě na tom "něčem". Gravitace nemůže být jen oddělenou specifickou vlastností jednotlivých těles, ale takto široce vázanou vlastností. A že se jedná o všesměrně působící tlakovou sílu na tato tělesa, která je umísťuje a vede v kosmické prostoru, je nepochybné.

Gravitace Země bez atmosféry? Tak to zatím asi není možné nijak zhodnotit a definovat.

0 0
možnosti

Na to přišel už Newton. Doporučuju načíst a nastudovat.

1 0
možnosti
Foto

Kdyby se Zemi podstatně zředila atmosféra, mohlo by to mít nějaký dopad také na její gravitaci?

- gravitační síla by zředěním vzduchu ještě vzrostla

- zůstala by stejná

- zeslábla by

0 0
možnosti
Foto

Po krátkém návratu z chalupy. Einstein? Jeden kámen? Zřejmě DRAHOKAM, jako Ty! Tady celý den jemně prší. Dnes v sobotu. Je načase! Nemusí se zalévat. Kolenu se to také líbí, lepší se. Zdravím celou Tvou rodinnou bandu!R^R^:-):-)

0 0
možnosti

To máte prima, tady neprší a pršet nebude.

Děkuju za milou návštěvu a jako vždy, za milá slova, Horste. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Karma. Hezké počtení. R^

0 0
možnosti

Děkuju za milá slova i návštěvu, Ladislave, mějte krásný den. :-)R^

0 0
možnosti

Totiž, každé potvrzení Einsteinovy OTR mně, sám nevím pořádně proč, udělá radost.?

0 0
možnosti

R47a78d33e60k 94J31a37r83o40š

19. 7. 2018 21:44

Zajímavé a tudíž karma R^

Á propos tenhleten Einstein - to se ještě možná nadějeme věcí:

"„Taky jsem se v blázinci sešel s několika profesory. Jeden s nich (...) mně vysvětloval, že uvnitř zeměkoule je ještě jedna mnohem větší než ta vrchní,“ píše Jaroslav Hašek coby Josef Švejk ve svém slavném románu v kapitole Švejka vyhodili z blázince.

Zdroj: http://www.rozhlas.cz/dvojka/radiozpravy/_zprava/blaznivy-profesor-z-haskova-svejka-je-ve-skutecnosti-albert-einstein--1735432

0 0
možnosti

Děkuju za návštěvu i za karmu. Přeju vám krásný večer, Radku. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

R^Jedno z těch "obvyklých témat", ze kterých nejsem chytrá.

0 0
možnosti

:-) Zkusím to říct jinak - radioteleskopy jsou prostě skvělé hračky. Je to tak přesné, že to vidí trojhvězdu - a přitom to dokáže měřit její parametry tak přesně, že se na tom dá ověřit Einstein.

A teď až přestanou být omezené pobytem na Zemi - a přenese se to do vesmíru - to budou úžasné výsledky! R^

Přeju krásný večer, Vám i zvířátkům. :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,68
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.