Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^Sice tomu moc nerozumím, ale dávám zaslouženou karmu:-)

1 0
možnosti
DT

Jste moc hodný, děkuju a přeju krásný večer. :-)R^

0 0
možnosti
MS

Pěkné jako vždy. Alternativní teorie gravitace mají odchylky buď při velkých intenzitách pole nebo na velkých vzdálenostech (případně oboje). Pozorováním tak zřejmě lze vyloučit teorie kromě těch, které při velkých intenzitách dávají stejné výsledky, ale odlišené na velkých vzdálenostech.

0 0
možnosti
DT

R^ Ano, pěkných pár teorií to pokazilo. Ale to nevadí, pokrok člověk nezastaví, objeví se jiné, lepší. R^

Mějte moc hezký večer, Michale a děkuju za milá slova i návštěvu. :-)

0 0
možnosti
WW

Blog z technickych duvodu necetl, ale urcite mel Einstein... zase jednou... pravdu, takze urcite pekny blog. ;-)

0 0
možnosti
DT

:-) Děkuju jste na mě moc hodný, Waldo. :-)

Mějte krásné dny a příjemné večery tam, kde jste. R^

0 0
možnosti
Foto

Existuje teoretická možnost na další "scvrknutí" neutronové hvězdy, myslím jestli by se mohla zhroutit struktura neutronu a co by nastalo potom?

0 0
možnosti
PV

P29a26v90e44l 46V86é47b97r

19. 7. 2018 20:33

Černá díra

0 0
možnosti

Dano, není to zrovna moje "disciplína":-), ale i tak děkuji za obohacení! Chválit blog je nošení dříví do lesa, protože jiné neumíte.

0 0
možnosti
DT

Jste na mě moc hodná, děkuju moc! :-) Mějte moc krásný večer, Marie. R^

0 0
možnosti
JH

J72a71n 18H76a26r19v88a37n

19. 7. 2018 12:10

Není to sice k Eisteinovi, ale zase pro mnohé praktické. Až teď jsem přečetl blog o kečupech - tak tedy k plísni rajčat. Spodek sazenice obtočím proužkem měděné fólie a už několik let nestříkám. Někdo používá měděný drát, ale to je pracnější. Roztok na postřik rovněž obsahuje měď. Tato rada byla kdysi v TV.

1 0
možnosti
JH

J58a57n 14H88a23r43v74a39n

19. 7. 2018 12:30

... k Einsteinovi...

1 0
možnosti
Foto

Tělesa se v kosmu pohybují na základě dodávané určité energie, která systém uvádí do pohybu. Rotují zde oddělená jednotlivá velká tělesa (galaxie, hvězdy, planety), která mají logicky přibližně kruhovitý nebo kulovitý tvar, a vzájemně kolem sebe obíhají.

Na hmotu točícího se tělesa a hmotu, která je obklopuje (atmosféra, mezihvězdná hmota) pak působí jeho odstředivé síly. V tomto složitém vesmírném systému rotujících a obíhajících těles různých velikostí a hmotností působí na jednotlivé objekty jak odstředivé síly jejich vlastní, tak také ve všech směrech i síly odstředivé jiných těles, které stlačováním mezihvězdé hmoty a jejich vlastní atmosféry působí jako síly dostředivé, které nazýváme gravitací.

Ve zjednodušeném příkladu např. Slunce spoluvytváří svými odstředivými silami gravitaci Země, která je mimo jiné i výslednicí jejích vlastních odstředivých sil. Měsíc má řidší atmosféru jako Země, proto má i menší gravitaci působením stlačované meziplanetární hmoty jako Země. Také je mnohem menší jako Země, proto je ve svém oběhu udržován v určité vzdálenosti díky odstředivým a dostředivým (gravitačním) silám Země. Neuletí však ze své oběžné dráhy, neboť je takto poután odstředivými silami Slunce, a samozřejmě vlivem působení veškerých těles vesmíru.

Poloha pohybujících se těles v kosmickém prostoru je udržována jako výslednice působení odstředivých a dostředivých sil veškeré hmoty systému.

3 2
možnosti
Foto

Tyto síly jsou pochopitelně stále stejnými silami kdekoli ve vesmíru, jen působí v různé intenzitě.

0 1
možnosti
PV

P72a82v79e83l 46V72é85b94r

19. 7. 2018 10:47

Tedy, paní Dano: Mňam, mňam. Tyhle vaše vědecké blogy jsou nepoměrně chutnější, než vaše nauka o otravinách (otravinou rozumím fujtajblíky, kterými nás oblažují výrobci potravin). Pošmákl jsem si.

O efektu páně Nordtvedta slyším poprvé, což má ale podobnou příčinu, jako hrubky v písemném projevu dnešních mladých (pro méně chápavé: mé nedostatečné vzdělání). Malá velikost tohoto parametru ve mně ale nevzbuzuje přílišné nadšení: Významně to snižuje naději na warpový pohon a jiné kosmické skopičinky...

1 0
možnosti
DT

Otraviny. :-)R^ To se mi líbí.

Ano, vypadá to, že je GUT zase o kousek vzdálnější. Rozšláplo to bábovičky pár teoretikům. Ale to už je život. Oni si najdou jiné bábovičky.

Děkuju moc za milá slova a neméně milou návštěvu. Mějte moc hezký večer, Pavle. :-)R^

0 0
možnosti
MS

R^ Je neuvěřitelné, jak to mohl Einstein všechno dokázat v době, kdy se mohl spolehnout jen na tužku a papír. Se zlepšující se technikou se postupně potvrzuje většina výsledků jeho práce (viz třeba gravitační čočka). Kdysi jsem se dočetl o zajímavém pokusu, kdy se pomocí urychlovače částic podařilo dokázat, že částicím, pohybujícím se rychlostí blízkou rychlosti světla, běží čas pomaleji, než stejným částicím, pohybujících se řádově nižší rychlostí. Byly k tomu použity radioaktivní částice s velmi krátkým poločasem rozpadu. Pokud byly v urychlovači urychleny na rychlost blízkou rychlosti světla, rozpadlo se jich menší množství, než odpovídalo době pohybu na určené dráze.

1 0
možnosti
PV

P89a53v68e26l 86V47é39b12r

19. 7. 2018 10:54

Ono je to trochu jinak: Práce pana Einsteina nevznikla náhodou a jako úplné překvapení. Doba tehdy nazrála a bylo více fyziků, kteří stanuli na prahu teorie, zvanou nyní Einsteinovou a bylo jenom otázkou času, kde se tato teorie objeví. Protože ale nenalezli odvahu do toho bouchnout, sláva patří panu Einsteinovi a na ty druhé, téměř stejně zasloužilé, se tak trochu zapomnělo.

On žádný velký objev se nikdy neobjeví jen tak, zčista jasna a bez varování. Vždycky vyplyne z celkové úrovně poznání.

3 0
možnosti
JV

J31i12ř87í 27V67e81l78e90k

19. 7. 2018 9:34

To smrštěním zrychlení rotace znám a zná to každý tanečník. Je to princip piruety a můžete si ho doma vyzkoušet. Začněte se točit s široce roztaženýma rukama a nohama a pak je přitáhněte k tělu. POZOR abyste neskončili pod stolem, efekt je dost silný!!

1 0
možnosti
MS

Působí to i opačně. Například rotace Země je zpomalována Měsícem, který se od ní postupně vzdaluje. Vše samozřejmě minimálních hodnotách.

2 0
možnosti
  • Počet článků 973
  • Celková karma 19,70
  • Průměrná čtenost 1324x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.