Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

1888

8. 12. 2010 9:19
Von ten Svejk nemel

stesti u zenskejch. Sam vypravi, ze ho divka - venkovanka pokladala za idiota, kdyz ji vykladal pri prochazce "tohle je psenice, tamhle to je zito" a tak podobne. Na druhe   strane jej zase zneuzila  pritelkyne jeho nadrizeneho nadporucika. Prosta deva z venkova jej dusevne odhalila,  zena velkoobchodnika s chmelem jej zase zneuzila. Zda se ze nejlepe si rozumel s postarsimi zenami jako pani Mullerova, nebo kdyz jim se v ramci sve profese snazil odcizit psa. Zato v bordelu byl jako doma a choval se tam jako kazdej druhej vojak odjizdejici na frontu.

0 0
možnosti
VS

Astaroth

8. 12. 2010 9:24
Re: Von ten Svejk nemel

Ta malostranska sluzka vencici pozdeji zcizeneho psa z nej byla uplne hin. Dle popisu to nebyla starena, ale "starsi divka", cimz se v intencich doby rozumi i 25-30 let.

0 0
možnosti
JP

Ginny

7. 12. 2010 19:01
Evo, vy jste tu knížku asi nečetla

Vždyť je to o tom, jak obyčejného člověka drtí soukolí dějin. Vy jste jen viděla film, nee?

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

7. 12. 2010 23:58
Re: Evo, vy jste tu knížku asi nečetla

:-)

To "drcení soukolím dějin", to je jeden z populárních výkladů. Jeden z mnoha.

Já se nad tím ale pokouším zamyslet trošinku z jiného úhlu pohledu, snažím se trochu nořit do hlubin "národní povahy" (existuje?), "lidské přirozenosti" (podle mne je Švejk bezcharakterní bídák a "soukolí" jen výmluva), "odpovědnosti i mimo kontext vlastního života" (všechno, co se nám děje, jsme si povětšině nějak způsobili sami) ... a hlavně - společenské důsledky adorizace postavy Švejka a jeho způsobu "řešení" problémů. A s tím mám prostě problém. :-)

V téhe diskusi už proběhlo ledacos (pokud máte čas, vřele doporučuji), ale jedna věc nezazněla... a docela dost hodně zajímavá.

Že totiž v Česku je kniha chápána jako satira na válku a monarchii, kdežto v cizině jako satira na typického Čecha /Tomáš Krystlík, Zvláštnosti české povahy/ To, řekla bych, tak nějak mluví o mnohém. Když trošku uskočíte stranou z toho způsobu, jakým jste knihu četla Vy, fakt Vám nepřijde, že pod ní leží cosi hodně temného?

0 0
možnosti
M

milan16647

4. 12. 2010 18:02
Podle mýho

 vobyčejnýho rozumu,aby člověk rozuměl všemu co si kde přečte a z kerý doby,musel by si v tý samý době prožít nějakej ten pátek.Jak by jinak věděl co a jak dělal František Procházka pro anebo proti čechům.Jak by mohl poznat co a jak kdo píše nebo myslí dobrýho nebo špatnýho vo tý době?Aspoň pár pátků si prožít v tý naší první republice.V druhý republice a já nevim kolik jich eště příde.Za nácka nebo socana anebo rudýho anebo modrýho.Protože jenom hodně málo lidiček si umí představit žít jinde než tam kde žijou.A eště vo tom psát ňáky ty bloky nebo co.Tak se lidičky nehádejte a dejte si radči jedno naše český zrzavý.Pozdrav Pán Bůh

0 0
možnosti
KK

karelkral

3. 12. 2010 22:34
Švejk

Švejk je borec ;-D;-D;-D

0 0
možnosti
B

Belisana

3. 12. 2010 22:32
taky nemam rada Svejka

a to uz minimalne 30 let. Naprosto se s vami shodnu. Jsem rada, ze v tom nejsem sama. I kdyz - ja to mozna vidim jeste tragicteji nez vy :)

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

7. 12. 2010 23:59
Re: taky nemam rada Svejka

Napište prosím jak, vážně by mne to moc zajímalo! Byl by to do téhle diskuse určitě hezký příspěvek...

Děkuji, EP

0 0
možnosti
VS

Astaroth

2. 12. 2010 12:59
auditor Bernis

A tu auditor Bernis cítil se být vždy tak prozíravým, že nemaje materiálu proti obviněnému, neznaje, z čeho ho viní, proč tu sedí na garnizónu, pozorováním chování a fyziognomie předvedeného k výslechu kombinoval, proč rasi toho člověka zavřeli na garnizón.

Jeho prozíravost a znalost lidí byla tak veliká, že jednoho cikána, který se dostal od svého pluku na garnizón pro krádež několika tuctů prádla (byl k ruce skladníkovi ve skladišti!), obvinil z politických zločinů, že prý někde v hospodě mluvil s vojáky o zřízení samostatného národního státu ze zemí koruny české a Slovenska se slovanským králem v čele.

"My máme dokumenty," řekl nešťastnému Cikánovi, "vám nezbývá než se přiznat, v které hospodě jste to mluvil a od jakého pluku byli ti vojáci, kteří vás poslouchali, a kdy to bylo:"

Nešťastný cikán si vymyslil i datum, i hospodu, i od kterého pluku byli jeho domnělí posluchači, a když šel od výslechu, utekl vůbec z garnizónu.

0 0
možnosti
KF

findus

2. 12. 2010 10:35
Nepřečetla, nepřečetla...:-(

Po přečtení celé debaty jsem si, paní Evo, jist, že jste Osudy dobrého vojáka Švejka nepřečetla. Snad jen zběžně prolistovala, možná viděla film, možná ani to ne. 

0 0
možnosti
SHVŽ

Sir Humprey věčně živý

19. 11. 2010 4:01
a nazvěte si to třeba švejkovinou, ale já vás chtěl vážně

volit nejlepčejší blogerkou.

Jenomže sem se uťuk a má to Větva. Ten zas běduje, že v případě úspěchu v této kategorii si bude muset nechat zrobit kozy

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

19. 11. 2010 4:21
Re: a nazvěte si to třeba švejkovinou, ale já vás chtěl vážně

To je f pohodě. Než nějaká cena, kterou už stejnak mám (psávala jsem i míň zubatý věci ;-), to mě mnohem víc těší fakt, že mě milujete. I když je to takový ten klasický "love hate relationship", i to se počítá.

Já Vás taky V, i když mne občas parádně (cenzurováno).

0 0
možnosti
DT

atvar

19. 11. 2010 0:08
ženy nemají Švejka rády

to je fakt.

Ani muži ho nemají všichni rádi, ale mezi ženami jsem ještě fanynku nenašel.

Nechci tady nějak hájit švejkovství za každou cenu, ale myslím, že Vaše kritika pomíjí, o čem ta knížka je: o světové válce, kde zemřelo podstatné procento mužů z každé české vesnice. Na rozdíl od německých spoluobčanů Čechové nešli do té války s nadšením. Ocitli se v extrémních situacích, kde též z velké části zhebli.

A o životě v těch určitých extrémních situacích ta knížka je. Je fakt o ničem hledat v tom 1:1 rady pro život v naší době na našem místě, kde jsme náhodou a nezaslouženě (protože to mrvíme a ztrácíme mezi prsty) chytli pár let zlatých časů, jaké žádní naši předci neměli.

Omlouvám se, že si nepamatuju jméno autora jednoho eseje o Švejkovi, který doporučoval přečíst si Vaňkovo dokončení. Až nad tím neinspirovaným a brutálním Vaňkem jsem si zpětně uvědomil, jak velkou stylizaci (až psychedelickou) dal do Švejka Hašek.

0 0
možnosti
SHVŽ

Sir Humprey věčně živý

19. 11. 2010 0:13
Re: ženy nemají Švejka rády

Švejk je opovrženíhodný, páč rozpoutal 1. světovou

0 0
možnosti
TT

Thorough

18. 11. 2010 1:25
Osobně nevnímám postavu Švejka jako negativní

Jeho "švejkování" bylo protestem a objevovalo se často protože byl vojenským sluhou, takže se pohyboval mezi oficíry - tzn. mezi těmi proti kterým jeho protest směroval. Když se pohyboval mezi řadovými vojáky tak to byl normální, racionálně uvažující člověk. No a pokud jste se setkala s někým kdo vzal švejkování za své tak to řešte s ním nebo "změňte lokál"a vybírejte si jinou společnost . Já jsem se třeba v životě setkal s tématem švejkování jen párkrát a pokaždé to bylo bráno jako negativní vlastnost.

Jinak na tu hloupost že Švejk zavinil válku ani nemá smysl reagovat.

0 0
možnosti
  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky