Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JD

Draki

19. 10. 2009 6:28
Jakou pozitivní diskriminaci žen máte na mysli?

Příspěvek je obsáhlým zamyšlením nad blíže nespecifikovaným konstruktem jakési abstraktní pozitivní diskriminace žen, která v reálu v ČR neexistuje ani náhodou. O co autorce jde? O ukázku čistoty abstraktních principů nebo o kamuflovanou snahu zalíbit se mužům? Nejspíš o to druhé. Jistě. "Úspěšná žena" v jejím pojetí radostně přebírá "správný" model svého chování odvozený od umělých lidských konstruktů jako jsou např. bezhodnotový "trh práce". Taková žena radostně aplikuje mužský spermijkovitý model "být všude první, všechny převálcovat či ošulit" hlavně když se mám JÁ dobře. Nu a co ty ženy, které nemyslí jen na sebe a svůj tzv. Úspěch? Ty jsou špatné? Neposkytují náhodou velmi vítanou oporu a něhu třeba těm mužům, kteří jsou systémem do role jeho "snaživého a věčně přepracovaného kolečka" vtlačeni? Přirozenou vlastností žen je líbit se jiným. Nepřirozenou vlastností některých žen je zalíbit se jiným za každou cenu, jen když z toho budu mít JÁ prospěch...

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

19. 10. 2009 9:46
Re: Jakou pozitivní diskriminaci žen máte na mysli?

Hezká úvaha. Reakce na ni by vydala na knihu, takže odpovím jen zkratkovitě.

a/ PDŽ již reálně existuje - např časnější odchod žen do důchodu. Snahy o rozšíření PDŽ jsou agendou mnoha ženských spolků, stačí hledat na internetu a najdete je i na tomto serveru u jiných autorek. b/ snaha zalíbit se mužům - :o) c/ co je "bezhodnotový trh práce" netuším a i Google selhává. Prosím vysvětlete. d/ na snaze mít se dobře nevidím nic špatného, ohradila bych se pouze proti tomu, kdyby taková aktivita ubližovala ostatním e/ být muži oporou, pokud se pro to žena svobodně rozhodne, je jistě v pořádku. Jak se ti dva dohodnou je čistě jejich věc. f/ nic není "špatně", dokud to svoje "dobře" neuvaluji na jiné a nesnažím se ovlivňovat světy těch, kteří o to nestojí g/ muži (i ženy), kteří se nechají někam "vtlačit" si za to mohou sami h/ o jakékoli "přirozené vlastnosti" žen/mužů bych vedla spory. Je otázka, nakolik něco takového vůbec existuje.

0 0
možnosti
RP

Roman Potoczný

18. 10. 2009 10:51
V poslední době docházím k názoru ...

.... že být (tzv.) normální je invalidita R^:-)

0 0
možnosti
RK

forfreelife

28. 10. 2009 22:11
Re: V poslední době docházím k názoru ...

R^;-D;-D

0 0
možnosti
G

Gmur

17. 10. 2009 13:58
neco statistiky II.

0 0
možnosti
G

Gmur

17. 10. 2009 13:59
Re: neco statistiky II.

Clenove a clenky v politickych stranach 2006.**********KDU-CSL: 33% zen v zakladne

CSSD: 33% zen v zakladne

KSCM : 44% zen v zakladne

ODS: 33% zen v zakladne

SZ: 35% zen v zakladne ***************Ve vedeni strany: KDU-CSL: 17% zen, CSSD: 16,7%, KSCM: 20% zen, ODS: 0% zen , SZ. 50% zen********************************Jinymi slovy v ODS je v zakladne 67% muzu ,ve vedeni strany jich bylo 100%. Taky pohled na kvoty. Takovy realisticky.

0 0
možnosti
G

Gmur

17. 10. 2009 13:39
tak zde neco statistiky 2006

CSSD:

Podíl žen ve vedení strany : 16,7 %; Podíl poslankyň: 16%; Podíl žen v krajských zastupitelstvech: 20 %; Podíl senátorek: 21 %; Podíl žen v místních zastupitelstvech: 25,4 %

A nakonec : Podíl žen v členské základně: 33 %X

Cim dulezitejsi funkcetim mene zen a naopak tim vice muzu.

Jinymi slovy: Muzu je v zakladne 67 % a ve vedeni starny jich je 83,3%.

0 0
možnosti
D

dasa0302

23. 10. 2009 19:35
Re: tak zde neco statistiky 2006

No ano, taková je realita, nicméně změna nenastane naráz.

Tady si každá můžeme vybrat, zdali to změníme třeba tím, že dáme ženám preferenční hlasy, anebo třeba hlavu vzhůru a šups do politiky! ;-)

Něco je dané zákonným rámcem, ten už myslím je víceméně hotov, něco obecným povědomím, "jak by měla vypadat ženská, která se my chlapi nebojíme" (že nás třeba přeroste) a něco je prostě dáno tím, že ženy nemají rády konflikty, zatímco i průměrný chlap je v takové situaci jako ryba ve vodě, neb jsme tak byli vychováni.

Kvóty tady podle mě moc nepomohou, je to podle mě stejná cesta do pekel jako regulovat nájemné.

0 0
možnosti
M

motylek_02

15. 10. 2009 16:33
taky si myslim

ze schopna zenska se neztrati. Nicmene podcenovani jsem na jednom pracovisti celila. Cast mych kolegu byla arogantni, nesebevedoma, velice souteziva a drbny. Co se pripisovalo zenskym jsem videla u chlapu a delat v takovem prostredi bylo narocne. Naschvaly, pomluvy, drby. Po odchodu techto zlaticek a prichodu novych lidi se situace zmenila na klidne pracoviste kde se spolupracuje, kazdy si hledi sveho a dosahli jsme peknych vysledku. Jako maly osobni bonus jsme nasli chyby v praci onech byvalych kolegu, ktere nepriznali a ktere vyrazne ovlivnili nasi praci - zpusobilo to zdrzeni.  Respekt  od sfeho sefa jsem ziskala az po 3 letech. Jednal se mnou jinak nez s ostatnimi kolegy, byla jsem ta posledni jejiz nazor se respektoval. Stala jsem si za svym, a ukazalo se ze je to tak spravne.  Situace se pozvolna menila. je to vyborna zkusenost. Udelala jsem to nejlepsi co jsem mohla, vcetne zvazeni odchodu a nalezeni jineho mista.

0 0
možnosti
M

motylek_02

15. 10. 2009 16:40
Re: taky si myslim

Nema cenu narikat a stezovat si. Dobry sef si hycka dobreho pracovnika- at je to muz nebo zena. Zakomplexovany sef a spolupracovnici utoci na schopneho kolegu a cas ukaze zdali je lepsi jit o dum dal, anebo se situace zmeni. Zazila jsem sefa ktery vedl pohovor ve stylu, kolik Vam je, Vy jste pro nas neperspektivni, otehotnite... druhy sef se vyptaval na znalosti jazyku, nastinil mi moznosti rustu, ziskani zkusenosti v zahranici, to ceho na pracovisti dosahli. Ma nezkusenost nebyla na prekazku. Ani slovo o tom zdali jsem XX nebo XY.  Zazila jsem muzske, kteri argumentovali ze jen chlapi ziskali nobelovky, nebo ze zenska patri do kuchyne... ale oni sami meli problem se sebou. Dalsi spousta schopnych chlapu proste spolupracovala a nekam to vedlo. Lidi jsou ruzni. A nema cenu hazet vsechny do jednoho pytle nebo prislis zobecnovat na zaklade par spatnych zkusenosti.

0 0
možnosti
MB

buxus

15. 10. 2009 9:17
Snad jen na závěr

Strana Rovnost Šancí vedená Z. Ulmannovou, usiluje o zrovnoprávnění a odstranění diskriminace žen. Při posledních volbách do Sněmovny postavila tato strana kandidátky do všech 14 volebních krajů. Výsledek: 0,2% všech odevzdaných hlasů. Její členky, mj. známé osobnosti kulturního světa, se snažily dostat do Senátu - stejně tristní výsledek. Je divné, proč ženy, které pociťují diskriminaci a útisk, tuto stranu nevolily. Tvrzení, že tato strana neměla dostatek prostředků na předvolební kampaň je účelové. Jak masivní mediální kampaň utlačované ženy potřebují, aby volily stranu slibující odstranit jejich útisk?. Za minulého režimu měli komunisté pod kontrolou všechny sdělovací prostředky. Přesto nikdy svobodné volby nevyhlásili (ty se konaly až po zhroucení režimu) -  skutečně utiskovaní lidé by s nimi ve svobodných volbách zametli, bez ohledu na propagační masáž. Proč takovou příležitost nevyužijí ve svobodných volbách utiskované ženy  a proč k tomu potřebují kvóty je tedy nepochopitelné.

0 0
možnosti
G

Gmur

17. 10. 2009 12:15
Re: Snad jen na závěr

Ale to je pochipitelne. nehcteji volit tuhle stranu. Jsou angazovany jinde nebo vubec ne.

0 0
možnosti
WS

wandering star

14. 10. 2009 22:47
Jelikož nadpoloviční většina voliček jsou ženy

je jasné, že si přejí být zastupovány muži.

0 0
možnosti
L

Luisa

14. 10. 2009 22:52
Re: Jelikož nadpoloviční většina voliček jsou ženy

Spíš je jim to fuk :-), resp. podle pohlaví to většina žen vůbec neposuzuje.

0 0
možnosti

Quazi

14. 10. 2009 13:21
zase hrušky s jablky

Pročítám diskusi a zjišťuji, že zde došlo k zásadnímu nepochopení. Nelze přeci žádné firmě přikazovat, koho zaměstná a koho povýší!!!! (pokud se tím nediopouští diskriminace). Vím, že ve Švédsku jsou tuším už dál: tam hodlají kvóty prosazovat i v managementu firem. Pokud tak už nečiní. Na toto nemám názor ještě ucelený, takže k tomu se vyjadřovat nechci. Ale: mluvíme zde především o státu a politických stranách! Protože má-li strana v členské základně i ženy, tak je kruci má vrazit i na kandidátku!!! A ne z toho dělat exkluzivní pánský klub a z holek si udělat akorát tak křoví (viz. paní Talmanová třeba). Podle mne je to legitimní požadavek, protože ženské taky platí daně a mají mít stejný vliv na dění ve státě jako muži. Pak se třeba nebudou dít taková zvěrstva, že se místo do škol budou vrážet peníze do montoven a do dálnic!!!

0 0
možnosti
L

Luisa

14. 10. 2009 13:48
Re: zase hrušky s jablky

PROČ ze sebe ženy nechaj "dělat křoví"? Pokud se strana chová jako "pánský klub", maj si prostě ženy to umístění "vybojovat", anebo - do jedné - zvednout kotvy a opustit loď... :-). Taková strana by se celkem zdiskreditovala, né? ;-)

A pokud si žena neumí vybojovat ANI místo na kandidátce, pak je tam fakt jen do počtu, páč co a jak by chtěla prosazovat?

0 0
možnosti
JP

Ginny

13. 10. 2009 22:59
Vy nepotřebujete emancipaci

Vy nepotřebujete emancipaci, protože jste se dobrovolně vzdala práva mít děti. Tím jste se vlastně postavila na roveň mužům, protože vás těhotenství, porody a péče o malé i větší děti nijak neomezuje a nesvazuje vám ruce. Věřte, že pokud se žena rozhodne mít dítě, nebo dvě, nebo víc, úlohu ve společnosti jí to značně ztíží.

Proto bych řekla, že boj za práva žen ( nebo, přesněji řečeno, boj za práva celých rodin, protože žena - matka je vždy součástí rodiny, ať už úplné nebo neúplné) určitě svůj smysl nepozbyl.

0 0
možnosti
JP

Ginny

13. 10. 2009 23:01
Re: Vy nepotřebujete emancipaci

Tedy, tím nechci říct, že se mi líbí nějaké kvóty, ale rozhodně si nemyslím, boj za práva žen ztratil smysl.

0 0
možnosti
ŠB

Štěpán Binko

13. 10. 2009 16:49
Co je to rovnost...

Rovnost znamená rovnost příležitostí a šancí a nikoli kvótami "vydupaná" rovnost ve výsledku.......

0 0
možnosti
LU

pidla

14. 10. 2009 12:17
Re: Co je to rovnost...

R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky