Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O politické odpovědnosti a normální, zdravé, lidské paměti

ODS v reakci na kritiku ohledně postupu ministerstev vnitra a spravedlnosti ve věci prošvihnutí lhůty pro podání žádosti o vydání Radovana Krejčíře v JAR tvrdí: 1. Může za to JAR, naše úřady pouze vycházely ze stanoviska orgánů JAR.2. Byla to ČSSD, která může za útěk Krejčíře a ministři za ODS přeci nemohou nést odpovědnost za jeho propuštění v JAR.

Ad 1) Jedinou autoritou pro výklad zákona je soud. Ten řekl jasně: lhůta již uplynula, Krejčíř musí být propuštěn na svobodu, vazební důvody pominuly. Ministr Pospíšil ovšem tvrdí, že byl ubezpečen, že lhůta uplyne až 19.6. Otázka zní: kdy, kým a jakým způsobem byl ubezpečen? Nejen experti na mezinárodní právo se totiž shodují, že takovéto počítání lhůt je neobvyklé. A hlavně, osobně si pamatuji například z kauzy žádosti o vydání Viktora Koženého, že bylo dojednáno na místě předání formální žádosti ve lhůtě a poté se rozběhlo jednání o její doplnění.  Proč byl  nyní zvolen zcela odlišný postup? Vysvětlení pro to mám: lidé se zkušenostmi z podobných kauz museli z MSp po nástupu pana ministra odejít. Byli podle jeho názoru příliš spjati s minulým vedením. Nejsou-li zkušenosti, nastupuje většinou naivita a neprofesionalita. Ad 2) Kdokoliv tenhle argument vyřkne, je nejen demagog, ale především hlupák. Akce v černošické vile probíhala plně v kompetenci policie a státního zastupitelství. Logicky, neboť podle trestního řádu nespadá tato fáze trestního řízení do její kompetence.  A tak zatímco o skandálním zásahu v černošické vile v roce 2005 vláda dostala informaci až poté, co vyšly najevo přehmaty zasahujících policistů a o celé akci do té doby nemohla mít ani tuchy, neboť se jednalo o zásah podle trestní řádu výhradně v kompetenci policie a státního zastupitelství, jednání o vydání ze zahraničí spadá plně do kompetence ministra spravedlnosti. A pokud pan ministr vnitra Langer nyní s lehkým srdcem odpovídá na otázku míry jeho odpovědnosti za propuštění Krejčíře v JAR tak, že není ministrem vnitra JAR, ať si příště se stejně lehkým srdcem nepřisvojuje zásluhy za jeho dopadení v JAR. Oba panové ministři svým přístupem k celé věci jen prohlubují problém sám: pan Pospíšil tím, že nevyvodí příslušná opatření, která by do budoucna podobným lapsům zabránila a pan Langer tím, že z ministerstva vnitra dělá kašpárkové divadlo.   Zvláště tehdy, vyhledáte-li si vystoupení obou pánů ministrů z dob opozičních jak na půdě sněmovny, tak na půdě stranických tiskovek. Fakt zajímavé a poučné čtení.   

Autor: Petr Dimun | pondělí 11.6.2007 16:02 | karma článku: 10,93 | přečteno: 727x
  • Další články autora

Petr Dimun

Vrtěti Topolánkem

Byl jsem veřejně, už poněkolikáté, obviněn Mirkem Topolánek, že za „vajíčkovou“ kampaní stojím já, protože se to hodí ČSSD, aby byla obětí. Není to poprvé, co mne Mirek Topolánek obvinil bez důkazů z něčeho, co by se dalo nazvat „spiknutím“.

3.6.2009 v 10:49 | Karma: 18,27 | Přečteno: 1968x | Diskuse| Ostatní

Petr Dimun

Paroubek se nebrání "vytěsňování", bráníme se chybám médií

Dobrý den, pane redaktore. Reaguji na poměrně vtipný článek "Předsednictví vytěsňuje ČSSD z médií, Paroubek se brání". Začnu věcnou chybou, což je vlastně samo o sobě vysvětlení naší aktivity vůči médiím: tisková zpráva ČSSD, která se věnovala kritice médií za jejich faktické a etické chyby, nesoucí název "Langerizace médií...", kterou v článku citujete, byla vydávána tiskovým odborem a podepsána mluvčím O. Macurou. Dávat do úst jeho slova Jiřímu Paroubkovi je proto nesmysl a proto Vás žádám o opravu. Díky. (Redakce iDnes.cz této žádosti vyhověla a chybu již opravila.)

1.2.2009 v 15:56 | Karma: 13,45 | Přečteno: 1857x | Diskuse| Politika

Petr Dimun

Topolánku: kradeš a chceš vraždit děti!

Takže, sečteno a podtrženo, posílám tímto panu Topolánkovi výzvu po jeho způsobu. Tvrdím totiž, že jako šéf této vlády, která snižuje reálné důchody, která zavedla poplatky ve zdravotnictví v podobě jakési „daně za nemoc“, která slibovala to, co sama ostentativně a nezakrytě nyní nejen neplní, ale popírá, totiž že fakticky zvýšila daně většině obyvatel, že zavádí prokorupční zákony v podobě nového trestního řádu či zákona o policii, krade a dovoluje vraždit děti. Topolánek podle jeho způsobu uvažování a mluvy okrádá jak důchodce a zaměstnance, tak malé a střední podnikatele. A chce vraždit děti, protože mu v tom chtějí zabránit koaliční lidovci. I to je důsledek logiky a způsobů politiky Mirka Topolánka. Pokud pan premiér nebude reagovat žalobou, pak se závěry tohoto článku souhlasí.

28.3.2008 v 17:04 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1753x | Diskuse| Ostatní

Petr Dimun

Haló, tady Franta, Franta Mrázek. Aneb přítel na telefonu…

MF Dnes přináší v poslední době seriál, který leccos vypovídá o stavu naší země. O stavu naší politiky, bezpečnostních složkách, ale – bohužel – i o stavu médií.Životní příběh Františka Mrázka je po všech stránkách zajímavý. I z toho důvodu, že svým způsobem jeho nejlepší období umožnila doba tzv. kupónového kapitalismu (tak trochu opak „gulášového kapitalismu“ maďarské provenience). Kořeny úspěchu Františka Mrázka spadají do doby veksláků a pasáží Václavského náměstí, kdy v době úpadku komunistického režimu vznikaly vazby, které přetrvaly i sametovou revoluci. Mrázek jich uměl využít. Otázka na média zní: Jak?

8.11.2007 v 18:11 | Karma: 12,56 | Přečteno: 1910x | Diskuse| Ostatní

Petr Dimun

Dimun - symbol zla a třídní nenávisti

V mediální politice platí, že chceš-li něčemu zbytečnému a hloupému dát význam, reaguj na to. Na hloupost se prostě z podstaty věci reagovat nedá. Tuším, že to byl kardinál Richelieu, který už v 17. století na to recept měl: „Urážek není řeba si všímat. Vystavují zkouškám ty, jichž se týkají a slouží slávě těch, jež měly zničit.“

6.8.2007 v 14:02 | Karma: 17,32 | Přečteno: 6816x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2443x
Narodil jsem se 26.2. 1979 v Kadani. Po gymnasiu jsem odešel do Prahy studovat historii a politologii na Filosofickou fakultu UK a následně Fakultu sociálních věd UK. Následně jsem se stal manažerem senátorské volební kampaně Edvarda Outraty v roce 2000 a jeho asistentem po jeho zvolení. V roce 2002 jsem nastoupil jako mluvčí na MMR a v roce 2004 do stejné pozice na MSp.

Seznam rubrik