Taky střídavka

"Co máte za úkol, říkám ti, mluv! Co- má- te za ú-kol, ptám se tě! Rozumíš mi konečně? No já se teda z  tebe zblázním! A co ti ta káča dala k svačině? No já ti snad nebudu kupovat pití, copak kradu? Ta se jdi napít na záchod!

Pa-dej! Říkám ti- pa-dej! Seš hluchá?"

Holčička, podle všeho prvňačka,se nervózně ošívala a zadrhávala, když se snažila odpovědět, ale řev té ženské ji vždy přerušil. Ta seděla před školním klubem a klofala do mobilu, zatímco druhá holčička, tak dvouletá, pobíhala a šplhala všude okolo.

Ženská štítivě prohrabávala aktovku, až z ní věci lítaly. "Tělocvik- vyprat? To jako nemohla ta cuchta vyprat sama? Mám snad za ni ještě prát smradlavý hadry? To jí nechám na pondělí, ať si nemyslí!"

Během několika příštích minut jsem vyrozuměla, že malá, Adélka, jde na čtyři dny k tátovi na střídavku. Ženská to vyřvávala a domáhala se soucitu, kromě mě tu seděly dvě babičky a další matka se svými dětmi.

Jedna z babiček rychle přiskočila k batoleti, které stálo na stolku u okna. "Néé, nechte jiiii, vona je šíleně šikovná, viď, Terýsečku!" Zaprskala. "Né jako tahle..." ušklíbla se. Babička si začala povídat s Adélkou, ta se rozpačitě, ale potěšeně usmívala, zatímco ženská vykládala nechutnosti o její matce. Nadávky nejnechutnějšího kalibru. Tak se celé patro mohlo dozvědět, že matka je cuchta, sexuální pracovnice, a ještě jiné věci. "A jaký dělala scény, abychom si ji nemohli s tím mým brát na střídavku!" odfrkla si, "ale soudce jí to vytmavil! Máme na to právo, řekl jasně a ona musela držet hubu!" Kromě otce a macechy jsem začala nesnášet i soudce.

"Teď holka nebude žrát, jasně jsem jí napsala, že odpolední svačinu jí má dát s sebou do školy. Copak kradu?" Sama si v automatu koupila pití i brambůrky, maličká taky svírala v ruce oplatku ze stejného zdroje...

Hořká pachuť mě neopustila až do teď, kdy to píšu.  Napadají mě otázky, na které se nikdy odpověď nedozvím. Ví otec Adély, jak se k ní jeho nová žena chová? Nevadí mu to? Ví to maminka Adély- přece se vyptává, jak se dcera u táty měla, pozoruje, jak reaguje.

Opravdu je tady střídavka na místě?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivana Dianová | čtvrtek 18.10.2018 21:42 | karma článku: 43,12 | přečteno: 4019x
  • Další články autora

Ivana Dianová

Hyeny na lovu starých lidí

14.5.2024 v 9:56 | Karma: 32,12

Ivana Dianová

Matky „jiných“ dětí

4.5.2024 v 0:53 | Karma: 37,28

Ivana Dianová

Exotická večeře

25.4.2024 v 1:12 | Karma: 22,86

Ivana Dianová

Nedívej se tam, nikdo tam není

10.4.2024 v 10:24 | Karma: 25,65

Ivana Dianová

Billa šok

26.3.2024 v 22:32 | Karma: 42,80