Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Top 12

Rotsee 2011. Třetí světový pohár ve veslování. Pátá největší regata vůbec, druhý nejvyšší počet národů atd. Regata, na které nikdo nechyběl a my mezi nimi. Jak to dopadlo?

 

Mistrovství ČR

Cesta do Lucernu (městečko, ve kterém se pravidelně všichni veslaři začátkem července utkávají) vedla přes víkendové závody v Račicích. Získala jsem desátý titul mistryně ČR na lehkovážném skifu v rekordním čase a s Denisou jsme přidaly cenné vítězství v lehkovážném dvojskifu - naší olympijské disciplíně. Náš závod byl prý závodem víkendu. Proč takové drama? Protože jsme závodily oproti dalšímu dvojskifu, který nás předjel na světovém poháru v Mnichově a počítal s tím, že cesta na Mistrovství světa je volná. Posledním krokem pro kvalifikaci byl právě Lucern. Týden do závodů v Lucernu jsme vedly 1:0 na přímé souboje (v Mnichově jsme na sebe nezávodily).

 

Rozjížďky

Páteční nalosování do závodů nám předem určilo styl, jakým budeme závodit. V rozjížďce jsme se měly potkat s druhým českým dvojskifem s tím, že pouze první loď postupovala přímo de semifinále. V jízdě jsme měly rychlou loď z USA, která předcházející světový pohár vyhrála. Naše šance na vítězství se ztenčily, proto jsme pouze potřebovaly porazit druhý český dvojskif, ale zároveň ušetřit co nejvíc sil na odpolední opravné jízdy. Povedlo se. 2:0 na přímé souboje v náš prospěch.

 

Opravné jízdy

O šest hodin později jsme znovu stály na startu. Ve čtvrté jízdě jsme měly Němky, Holanďanky a Maďarky. Věřily jsme si na Němky, proto jsme vyzkoušely novou strategii, která se nám moc nepovedla, ale za pokus to stálo. Dojely jsme až třetí, což bohužel znamenalo boj o 13.-18. místo celkového pořadí. Byla to škoda, protože jsme poprvé mohly být mezi 12 nejlepšími, ale nastupující nachlazení a kašel se u mě začal pořádně ozývat.

 

Poslední závod

Ráno jsme se čtyři kilometry rozveslovaly na vodě, posnídaly, převlékly do suchého oblečení a čekaly jsme na vážení, které probíhá dvě hodiny před závodem. Každá ženská posádka musí mít průměrnou váhu 57kg. Já jsem přes noc ztratila přes 1,5kg (mám rychlý metabolismus), proto jsem ráno do sebe "cpala" potřebnou energii. Trochu se na mě začínalo projevovat nachlazení, ale nenechala jsem se tím psychicky ovlivnit. Nebyl čas se litovat tím, proč zrovna já?

Po oficiálním zvážení jsem do sebe lila teplý čaj s medem, abych ulevila dusivému kašli a v hlavě jsem si připravovala závodní strategii, kterou s Denisou máme natrénovanou již USA. Na závod jsem se neskutečně těšila, protože jsem věděla, že můžeme předjet velmi dobré soupeřky. Závodily jsme proti druhému českému dvojskifu, Rakušankám, Irkám, Švýcarkám a Norkám. Irky se v loňském roce pohybovaly okolo 6. místa na světě a Rakušanky se letos pohybovaly okolo 7. až 9. místa.

Hodinu před startem jsme se šly rozběhat a zacvičily si dynamické cviky na nabuzení. 35 minut před startem závodu jsme seděly v naší lodi a rozveslovávaly se na start. Po dvaceti minutách rozveslování jsme zajely do stínu, abych se mohla vyzvracet. Nachlazení se začalo zhoršovat, ale zachovávala jsem chladnou hlavu. Denise jsem řekla, že je to "forma," aby nebyla vystrašená.

Čas 11:42. Jsme zavěšené ve startovních blocích a připravené odstartovat. Rozhodčí přečetl jména startujících lodí a nakonec řekl: "Attention!" Po několika vteřinách se světla semaforu změnila z červené na zelenou a my vyrazily vpřed. První část závodu se vydařila! Udržely jsme se se závodním polem a po 300 metrech jsme byly na úrovni ostatních. Start byl pro nás problémovým hlavně v Mnichově, ale od té doby jsme se o 4-5 vteřin zrychlily. Okolo 500-600 metrů jsme ze startovního sprintu přešly do dráhového tempa a soustředily se na kvalitní, dlouhé tempo. Loď klouzala po klidné hladině a ostatní soupeřky postupně odpodávaly. Okolo 1000m jsme nenápadně přidaly a dotahovaly se na vedoucí Rakušanky.

750 metrů do cíle. Hlavou mi probleskl brutální trénink v Craftsbury: 3x 750m naplno. Po tomto tréninku jsem nebyla schopna si dojít na jídlo a jen jsem seděla na lavičce a mrtvolně se dívala před sebe. Larry říkal, že pokud přežijeme tento trénink, nic nás nezastaví. A byla to pravda. Chybělo nám 750 metrů do cíle a sil bylo na rozdávání. 500 metrů do cíle. Jsme na úrovni Rakušanek a bojujeme o první místo! Chybí posledních 250 metrů. Necelá minuta závodu. Sprintujeme do cílové čáry, ale o kousek nás Rakušanky předjíždějí. 0,24 vteřiny je rozdíl v cíli. Udělaly jsme obrovský skok za posledních šest týdnů a do posledních temp jsme s nimi závodily!

Věřím, že je to naposled, co nás předjely. My jsme na výkonnostním vzestupu, zatímco Rakušanky začínají odpadávat, tak jako několik dalších posádek, které měly velmi dobrý vstup do sezóny, ale najednou se začínají vytrácet. Plus na závěr to je 3:0 pro nás ve vzájemných soubojích s druhým českým dvojskifem. Holky se také zlepšily, ale ne o tolik, aby nás předjely. Přesto i jim patří dík za to, kde teď jsme.

Do Mistrovství světa na Bledu zbývá sedm týdnů. Zítra odjíždíme do Amsterdamu. O pár dní později tam přiletí Larry s SBTC týmem na mistrovství světa do 23 let. Oni budou závodit, my hodně trénovat. Jinak na závěr jsme v pořadí států dojely na 12. místě v olympijské disciplíně po dvou měsících společného tréninku - to mi včera večer říkal Angličan Alex, ať si to uvědomím. Že se nemáme za co stydět. A kouč? Ten mi naordinoval malé pivo za odměnu.

 

 

 

 

 

 

Autor: Daniela Nacházelová | neděle 10.7.2011 5:05 | karma článku: 10,85 | přečteno: 1281x
  • Další články autora

Daniela Nacházelová

Ze zákulisí MS ve veslování

Říkáte si, co dělají veslaři v mezičase čekání na závody? Nejdůležitější je odpočinek, regenerace, dobré jídlo, spánek a zábava. K zábavě patří internet, především však sociální sítě Facebook a Twitter, kde si veslaři posílají odkazy, zprávy, pocity ze závodů a nakonec místo akce, kde se všichni sejdeme na závěrečnou párty, abychom uzavřeli letošní veslařskou sezónu. Pro fanoušky veslování jsem připravila stručný průřez webových stránek, Twitterových profilů a Facebook stránek veslařů z anglicky mluvících zemí. Za použití nástroje Google Translator si můžete počíst i vy, kteří neumíte anglicky :) Pěkné počtení.

28.8.2011 v 11:25 | Karma: 8,79 | Přečteno: 1576x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Poslední den před začátkem MS ve veslování

Sobotní podvečer je ve slovinském Bledu vyhrazen slavnostnímu zahájení veslařského MS, které je zároveň hlavním kvalifikačním závodem pro OH v Londýně. Poslední dva dny jsme s Denisou a Davem navykali závodnímu režimu, který nás za pár dní čeká.

27.8.2011 v 9:09 | Karma: 9,96 | Přečteno: 786x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Jsme na Bledu, v dějišti veslařského MS 2011

Dorazily jsme na Bled, ale pro úplnost doplňujeme minulý týden z přípravy na MS. Český tým by měl dorazit až dnes odpoledne, tak v mezičase zařizujeme potřebné věci.

25.8.2011 v 10:09 | Karma: 8,68 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Dva týdny do zahájení MS ve veslování

Přesunuli jsme se na závěrečnou přípravu do Třeboně. Předcházelo tomu dvouhodinové balení v Praze, protože se už nebudeme vracet. Z Třeboně zamíříme přímo na jezero Bled. Balení na tři týdny se stává naším rituálem. Nejdřív jsme byly s Denisou tři týdny v USA, potom pár týdnů v ČR, abychom se přesunuly do Švýcarska na světový pohár, ze kterého jsme na dva týdny odjely i s Davem do Amsterdamu, kde se k nám přidal Larry. Neděle byl pro nás volný den. Přichystaly jsme si lodě (vzaly jsme si jich několik, protože jsme chtěly udělat závěrečné testování a vybrat tu nejrychlejší), prošly si Třeboň, ubytovaly se pod hrází rybníka a nakoupily jídlo na další dny.

21.8.2011 v 17:30 | Karma: 9,06 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Jedeme na Mistrovství světa: konečně potrvrzeno!

Zatímco ostatní týmy nominovaly posádky na MS v následujícím týdnu po Lucernu, český svaz čekal na výsledky z MS do 23 let v Asterdamu. Čtyřka párová mužů dojela druhá, stejně jako mužská osmiveslice. Nikoho to nepřekvapilo a další posádky bohužel zůstaly daleko za medailemi. Proto tedy nominace proběhla až v tomto týdnu. Co to pro nás znamená? Že až doposud jsme s Davem platili náklady na světové poháry a soustředění z mého účtu: ubytování, jídlo, doprava, veslařský materiál...

4.8.2011 v 21:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

Je fajn se o míru bavit, ale shodu na summitu o Ukrajině Pavel neočekává

15. června 2024  13:36,  aktualizováno  21:46

Švýcarský summit o Ukrajině je podle prezidenta Petra Pavla první možností, jak se na široké...

Jednejme s Ruskem, zaznělo na summitu o Ukrajině. USA hlásí další finanční pomoc

15. června 2024  8:47,  aktualizováno  21:07

Sledujeme online Zástupci desítek zemí světa se v sobotu sešli v luxusním resortu nad Lucernským jezerem ve...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17,  aktualizováno  20:17

Statisíce Francouzů v sobotu vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1134x
Jsme veslařky. Denisa Čvančarová a Daniela Nacházelová. Jsme mladé a chystáme se kvalifikovat na OH 2012 v Londýně. Není to snadná cesta, protože Daniela není zabezpečována žádným sportovním resortem ani svazem. Denisa má příspěvek od Olympu a olympijské stipendium. Příprava je proto hrazena ze soukromých zdrojů nebo díky velkorysým sponzorům. I přesto si myslíme, že můžeme uspět a ukázat tak ostatním, že i bez oficiální podpory, federace a ostatních se můžete dostat až na vrchol. Denisa úspěšně odmatorovala a chystá se na Policejní akademii. Daniela spoluvlastní firmu na trenažéry.

Seznam rubrik