Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Návrat téměř dokončen

Volá mi Gábina, zda-li nechci přijít do pořadu Zátiší na Rádiu 1. Omlouvala se, že je to tak narychlo, ale strýček Míša by měl zájem o můj příběh. Neváhám ani minutu, protože Rádio 1 je moje srdeční záležitost.

 

Červen 2011

K Rádiu 1 jsem se dostala přesně před deseti lety. Odmaturovala jsem na grafické a ještě ten den jsem pospíchala do ateliéru Tono Stana. Chtěla jsem porozumět fotce a proto jsem se chtěla učit od toho nejlepšího fotografa u nás. Tono mě přivítal ve svém ateliéru. Popovídali jsme si, domluvili se na spolupráci a já později ve volném čase trávila hodiny rovnáním jeho rozsáhlého archivu. Někdy mě nechal Tono v ateliéru samotnou. Jindy se věnoval přípravám na focení, vybíraním podkladů pro výstavu, monografii - bylo toho hodně. Také jsme si povídali a poslouchali jeho oblíbenou muziku, ke které patřilo i Rádio 1.

 

Červen 2004

Když jsem u Tona již nějaký čas byla, propracovala jsem se k samostatnému vyvolávání filmů nebo retuším, tak Tono dostal pozvánku do Rádia 1! Měl si přinést muziku, kterou měl rád a v mezičase si povídal s redaktorem o své práci. Tono se pečlivě připravoval a já mohla být u toho! Naposlouchávali jsme vybranou muziku, kterou Tono doplňoval zajímavými histrokami.  Archiv pořadů je k dispozici na: http://www.radio1.cz/zatisi/?subp=97. O sedm let později sedím ve stejném studiu, jako Tono Stano. Nestala se ze mě fotografka. Vrátila jsem se k veslování a můj příběh zaujal i strýčka Míšu. Neuvěřitelné!

 

Červenec 2004

Odjela jsem do Atén na rande v průběhu olympijských her. Dave byl členem servisního týmu, který se staral o vesla závodníků v průběhu jejich závodů. Já jsem v jeho pracovním čase procestovala Atény, viděla radost ze čtvrté olympijské zlaté Mathew Pinsenta nebo zklamání rodičů kanadské mužské osmiveslice. Byli favorité na zlato, ale dojeli až pátí. Stálajsem s nimi na tribuně a tolik uplakaných příbuzných jsem v životě neviděla. Bylo to srdcervoucí.

S Davem jsme se po večerech přesouvali do olympijské vesnice na atletiku nebo cyklistiku. V noci jsme se dobrodružně vraceli do domu na pláži, který byl pronajat pro servisní tým. Z Atén jsem odjela o pár dní dřív, protože jsem se potřebovala přesunout na Akademické Mistrovství světa. Závod jsem vyhrála o kousek před Polkou, která ještě před týdnem v Aténách startovala ve finále lehkovážných dvojskifů. Věděla jsem, že mám na ty nejlepší, ale chyběla mi druhá část dvojskifu - Denisa (v té době snad ještě nezačala ani veslovat).

 

Srpen 2004

Vrátila jsem se z Mistrovství světa se zlatou medailí a radostně jsem vyhlížela Davea, který měl přijet z Hamburku za mnou. Byla jsem nervózní, jestli vystoupí na správné zastávce. Tenkrát nepoužíval mobilní telefon, proto jsem nevěděla, jak bych ho v noční Praze hledala. Přijel. Další den jsem pro něj měla připravené překvapení: Tono s námi nafotil akty. Fotografie jsou nádherné.

 

17. prosince 2010

Dostala jsem dopis od Josefa. Josef je spisovatel. Ve stručnosti se ptal: "Danielo, kde jste?" Dlouho jsme se neviděli, říkám si.

18. květen 2011, 18:30

Vystupuji z tramvaje na Újezdě, kde jsem zaparkovala auto. Stojím na peróně a vedle mě je Tono. Náhoda? Vřele se zdravíme a já mu povídám o show na Rádiu 1. Slíbil, že si pořad poslechne. Povídali jsme si co a jak a on se zaujatě podíval na mé levé předloktí. Ruku jsem měla polepenou barevnými tejpovacími páskami. Pásky mi nalepila Silvia, fyzioterapeutka z Dukly, aby ulevila zánětu v ruce. Tono pásky detailně studoval a zeptal se, jestli bych nemohla přijít a tejpování mu ukázat? Slíbila jsem mu, že ano. Po sedmi letech jsme s Tonem navázali tam, kde jsme skončili. Budeme fotit.

 

18. květen 2011, 20:45

Večerní setkání se strýčkem Míšou bylo také neuvěřitelné. Kdo Rádio 1 poslouchá, tak ví, že strýček Míša má čtecí pořad a také něco na způsob bazaru. Jeho "čtecí knížkový pořad" je můj oblíbený, protože literaturu miluji a neustále se pohybuji mezi několika rozečtenými knihami najednou. Proto jsem se na Strýčka Míšu těsila a nezklamal. Setkání a povídání bylo báječné. Hodina uběhla ani nevím jak. Po pořadu jsme si slíbili, že se určitě uvidíme. Strýček Míša by rád vyzkoušel veslování. A já? Já se ho musím zeptat, jak se mu daří jeho rajčata.

 

19. květen 2011, 14:30

Jsme uprostřed tiskové konference, kterou pro nás uspořádala kosmetická společnost z Krásné Lípy. Zaujal je náš projekt a rozhodli se nás podpořit. Odprezentovaly jsme naše představy, Denisa povídala o procesu hubnutí a já jsem vysvětlovala spolupráci na dálku s Larrym. Bylo to velmi milé setkání. (ukázka na: http://www.sport.cz/clanek/186647-skifarka-nachazelova-nasla-partacku-se-kterou-chce-na-olympiadu.html

 

Květen 2011

Uvědomila jsem si, že jsem tam, kde jsem byla před několika lety. Pohlcena sportem, který je pro mě uměním a životní filozofií zároveň a obklopena lidmi se kterými chci být. Řízením osudu se mi do života"náhodně" vracejí. Za týden máme s Denisou naše první společné závody v Mnichově. Ještě předtím, než odletíme za Larrym a Davem do USA však musím vidět sochaře z Letné a spisovatele Josefa. Návrat bude dokončen.

 

 

 

 

 

Autor: Daniela Nacházelová | sobota 21.5.2011 21:15 | karma článku: 5,88 | přečteno: 1091x
  • Další články autora

Daniela Nacházelová

Ze zákulisí MS ve veslování

Říkáte si, co dělají veslaři v mezičase čekání na závody? Nejdůležitější je odpočinek, regenerace, dobré jídlo, spánek a zábava. K zábavě patří internet, především však sociální sítě Facebook a Twitter, kde si veslaři posílají odkazy, zprávy, pocity ze závodů a nakonec místo akce, kde se všichni sejdeme na závěrečnou párty, abychom uzavřeli letošní veslařskou sezónu. Pro fanoušky veslování jsem připravila stručný průřez webových stránek, Twitterových profilů a Facebook stránek veslařů z anglicky mluvících zemí. Za použití nástroje Google Translator si můžete počíst i vy, kteří neumíte anglicky :) Pěkné počtení.

28.8.2011 v 11:25 | Karma: 8,79 | Přečteno: 1576x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Poslední den před začátkem MS ve veslování

Sobotní podvečer je ve slovinském Bledu vyhrazen slavnostnímu zahájení veslařského MS, které je zároveň hlavním kvalifikačním závodem pro OH v Londýně. Poslední dva dny jsme s Denisou a Davem navykali závodnímu režimu, který nás za pár dní čeká.

27.8.2011 v 9:09 | Karma: 9,96 | Přečteno: 786x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Jsme na Bledu, v dějišti veslařského MS 2011

Dorazily jsme na Bled, ale pro úplnost doplňujeme minulý týden z přípravy na MS. Český tým by měl dorazit až dnes odpoledne, tak v mezičase zařizujeme potřebné věci.

25.8.2011 v 10:09 | Karma: 8,68 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Dva týdny do zahájení MS ve veslování

Přesunuli jsme se na závěrečnou přípravu do Třeboně. Předcházelo tomu dvouhodinové balení v Praze, protože se už nebudeme vracet. Z Třeboně zamíříme přímo na jezero Bled. Balení na tři týdny se stává naším rituálem. Nejdřív jsme byly s Denisou tři týdny v USA, potom pár týdnů v ČR, abychom se přesunuly do Švýcarska na světový pohár, ze kterého jsme na dva týdny odjely i s Davem do Amsterdamu, kde se k nám přidal Larry. Neděle byl pro nás volný den. Přichystaly jsme si lodě (vzaly jsme si jich několik, protože jsme chtěly udělat závěrečné testování a vybrat tu nejrychlejší), prošly si Třeboň, ubytovaly se pod hrází rybníka a nakoupily jídlo na další dny.

21.8.2011 v 17:30 | Karma: 9,06 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Jedeme na Mistrovství světa: konečně potrvrzeno!

Zatímco ostatní týmy nominovaly posádky na MS v následujícím týdnu po Lucernu, český svaz čekal na výsledky z MS do 23 let v Asterdamu. Čtyřka párová mužů dojela druhá, stejně jako mužská osmiveslice. Nikoho to nepřekvapilo a další posádky bohužel zůstaly daleko za medailemi. Proto tedy nominace proběhla až v tomto týdnu. Co to pro nás znamená? Že až doposud jsme s Davem platili náklady na světové poháry a soustředění z mého účtu: ubytování, jídlo, doprava, veslařský materiál...

4.8.2011 v 21:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Spolupředsedové AfD vyzvali Bystroně, ať opustí předvolební kampaň

18. května 2024

Spolupředsedové německé pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) Alice Weidelová...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1134x
Jsme veslařky. Denisa Čvančarová a Daniela Nacházelová. Jsme mladé a chystáme se kvalifikovat na OH 2012 v Londýně. Není to snadná cesta, protože Daniela není zabezpečována žádným sportovním resortem ani svazem. Denisa má příspěvek od Olympu a olympijské stipendium. Příprava je proto hrazena ze soukromých zdrojů nebo díky velkorysým sponzorům. I přesto si myslíme, že můžeme uspět a ukázat tak ostatním, že i bez oficiální podpory, federace a ostatních se můžete dostat až na vrchol. Denisa úspěšně odmatorovala a chystá se na Policejní akademii. Daniela spoluvlastní firmu na trenažéry.

Seznam rubrik