Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co se skrývá za realitou…kde je nekonečno?

Do ruky se mi dostala nevšední kniha. Nebyla to náhoda. Zhlédla jsem další díl „13.komnaty“. Tentokráte záměrně a velmi ráda. S očekáváním nevšedního zážitku a informací, které člověka posouvají. Byla to 13.komnata s Hanou Andronikovou. Se ženou, která má svojí cestu, vybojovala si ji, aniž by o ni stála. Potkala ji nemoc, které mohla podlehnout, a nebo přijmout výzvu k boji. Lze bojovat ve svém prostředí, zcela tradičně, klasickou medicínou....

A nebo, což je pro mne to úžasné, jít vlastní cestou. Ta její byla zcela ale zcela netradiční. Neuvěřitelná. Pro její okolí nepochopitelná. Pro mne srdeční záležitost. Odjela se léčit do pralesa. Pila opojné nápoje. Zažila několikrát svou vlastní smrt. Podívala se za hranice svého vědomí. Co je důležité, zažila sama sebe. Tak to vnímám já. Její osobnost v současné době vnímám jako dosti znatelnou a čitelnou sama pro sebe. Poznala se. Nám, kteří žijeme, plyneme, putujeme v klidných řekách svého života je toto na lány vzdáleno. Kdy se můžeme setkat sami se sebou? Na hranici reálných možností. Sport je přesně o těchto stavech, pocitech, zkušenostech. Cesta, kterou jsme se vydali je stejná. Někdy bolestná, na minuty radostná, na vteřiny nesnesitelně zraňující. Pokud šla Hana cestou, o které byla přesvědčena, že je tou její. Tou osvobozující. O co na těchto cestách jde? O identifikaci. Ztotožnění. Přesvědčení. Co je určující. Pravda. Ta vlastní. Ta vnitřně přesvědčující. Okolí si může myslet, že to tak není. Že to je zcela šílené a marné. Není. My si tu svou cestu chceme žít, ať je sebevíce šílená. Je to naše realita, je to naše cesta za nekonečnem. Jsme nyní v realitě nebo jen jiné dimenzi. Nikdo nevíme, ve kterém čase žijeme. Co je snem a co skutečností? Kam naše životy budou pokračovat? Kam nás naše zkušenosti posunou? Proč jsou někteří výjimeční a někteří zcela průměrní? Hana Andronikova svou knihu začíná slovy Alberta Einsteina: „Je tento vesmír přátelský?“ My se vydáváme na cestu, stejně šílenou. Já s pětiletým dítětem. Dáda s vlastní firmou a americkým přítelem. Vedle našeho snu musíme žít civilní životy se všemi starostmi a strastmi. Každý den tréninku je i dnem všedního života. Plníme své denní povinnosti. Nejsme sportovci, kteří si po obědě hajnou. Pokud nechtějí, nikam nemusí chodit, o nikoho než sebe samého se nestarají… Já vnímám tyto dny jako vteřiny mého závodu. Každý zvládnutý den s tréninkem, zaměstnáním a rodinou je vteřina mého závodu. Nejdříve vybojuji svůj závod, vteřiny závodu. Jednotlivé závody mi vteřiny z mého olympijského závodu ubírají, zlepšují konečný čas. Hana takto bojovala o život. Víra ji držela. Každý den v pralese ji pomáhal vybojovat život. Podstoupila chemoterapie.Věřím, že i ty ji pomohly přežít. Ale určitá energie nabitá v pralese byla tou živoucí a pokračující. Nás nabíjí energie z toho, co zvládneme. Je to cesta, víra, odhodlání…Prosím, pokud věříte… Pokud máte svou cestu… odhodlejte se. Věřím v cesty.

Autor: Daniela Nacházelová | úterý 8.2.2011 14:20 | karma článku: 10,48 | přečteno: 1175x
  • Další články autora

Daniela Nacházelová

Ze zákulisí MS ve veslování

Říkáte si, co dělají veslaři v mezičase čekání na závody? Nejdůležitější je odpočinek, regenerace, dobré jídlo, spánek a zábava. K zábavě patří internet, především však sociální sítě Facebook a Twitter, kde si veslaři posílají odkazy, zprávy, pocity ze závodů a nakonec místo akce, kde se všichni sejdeme na závěrečnou párty, abychom uzavřeli letošní veslařskou sezónu. Pro fanoušky veslování jsem připravila stručný průřez webových stránek, Twitterových profilů a Facebook stránek veslařů z anglicky mluvících zemí. Za použití nástroje Google Translator si můžete počíst i vy, kteří neumíte anglicky :) Pěkné počtení.

28.8.2011 v 11:25 | Karma: 8,79 | Přečteno: 1576x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Poslední den před začátkem MS ve veslování

Sobotní podvečer je ve slovinském Bledu vyhrazen slavnostnímu zahájení veslařského MS, které je zároveň hlavním kvalifikačním závodem pro OH v Londýně. Poslední dva dny jsme s Denisou a Davem navykali závodnímu režimu, který nás za pár dní čeká.

27.8.2011 v 9:09 | Karma: 9,96 | Přečteno: 786x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Jsme na Bledu, v dějišti veslařského MS 2011

Dorazily jsme na Bled, ale pro úplnost doplňujeme minulý týden z přípravy na MS. Český tým by měl dorazit až dnes odpoledne, tak v mezičase zařizujeme potřebné věci.

25.8.2011 v 10:09 | Karma: 8,68 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Dva týdny do zahájení MS ve veslování

Přesunuli jsme se na závěrečnou přípravu do Třeboně. Předcházelo tomu dvouhodinové balení v Praze, protože se už nebudeme vracet. Z Třeboně zamíříme přímo na jezero Bled. Balení na tři týdny se stává naším rituálem. Nejdřív jsme byly s Denisou tři týdny v USA, potom pár týdnů v ČR, abychom se přesunuly do Švýcarska na světový pohár, ze kterého jsme na dva týdny odjely i s Davem do Amsterdamu, kde se k nám přidal Larry. Neděle byl pro nás volný den. Přichystaly jsme si lodě (vzaly jsme si jich několik, protože jsme chtěly udělat závěrečné testování a vybrat tu nejrychlejší), prošly si Třeboň, ubytovaly se pod hrází rybníka a nakoupily jídlo na další dny.

21.8.2011 v 17:30 | Karma: 9,06 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Jedeme na Mistrovství světa: konečně potrvrzeno!

Zatímco ostatní týmy nominovaly posádky na MS v následujícím týdnu po Lucernu, český svaz čekal na výsledky z MS do 23 let v Asterdamu. Čtyřka párová mužů dojela druhá, stejně jako mužská osmiveslice. Nikoho to nepřekvapilo a další posádky bohužel zůstaly daleko za medailemi. Proto tedy nominace proběhla až v tomto týdnu. Co to pro nás znamená? Že až doposud jsme s Davem platili náklady na světové poháry a soustředění z mého účtu: ubytování, jídlo, doprava, veslařský materiál...

4.8.2011 v 21:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1134x
Jsme veslařky. Denisa Čvančarová a Daniela Nacházelová. Jsme mladé a chystáme se kvalifikovat na OH 2012 v Londýně. Není to snadná cesta, protože Daniela není zabezpečována žádným sportovním resortem ani svazem. Denisa má příspěvek od Olympu a olympijské stipendium. Příprava je proto hrazena ze soukromých zdrojů nebo díky velkorysým sponzorům. I přesto si myslíme, že můžeme uspět a ukázat tak ostatním, že i bez oficiální podpory, federace a ostatních se můžete dostat až na vrchol. Denisa úspěšně odmatorovala a chystá se na Policejní akademii. Daniela spoluvlastní firmu na trenažéry.

Seznam rubrik