Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pro kočku

Viděli jste ten díl seriálu dr. House, v kterém byla šedá kočka, která když si někomu sedla na klín, tak ten dotyčný do rána zemřel? Sledovala jsem ho s lehkým mrazením v zádech. Ten den k nám totiž přesně taková kočka přišla. Sedla si ke dveřím na terasu, koukala do baráku a až do rána se nehnula.

Kupodivu jsme přežili. A kočka strávila na zápraží další den.

Kdo mě zná, ten ví, že nejsem žádný milovník zvířat. Nikdy bych žádnému neublížila (když nepočítám komáry, mouchy, moly a podobnou havěť), ale nikdy jsem netoužila mít nějaké doma - když nepočítám křečka, kterého jsem kdysi v dětství dostala od kamarádky. Byla to celkem přítulná samička, z jejíhož (přirozeného) odchodu z tohoto světa má moje sestra dodnes bolavé srdce ;-)

I synům jsem dovolila křečka, když po něm zatoužili. Měli jsme celkem tři, než je to přešlo. Nebyli to křečci, ale svině kousavý. Jak mohli, tak zdrhli. Nevěřili byste, kam všude se taková potvora dostane. Jeden nám utekl za skříň. Když jsme ji odtáhli, byl samozřejmě v čudu. Tři dny jsem jak blbec lezla po bytě, líčila mističky s krmením a vodou (bylo 35° ve stínu) a utírala slzičky synovi, který se bál, že mu zvířátko pojde. Toho jsem se bála taky, protože hledat ho podle smradu se mi fakt nechtělo. Nakonec jsme ho lapili a já jsem si přísahala, že tohle je poslední obyvatel zvířecí říše, kterého jsem si domů dobrovolně vzala.

Ale co s tou kočkou? Byla drobná, zvláštně šedohnědá, krásně huňatá. Podzimní kotě, řekla bych (objevila se u nás pár týdnů před Velikonocemi). Neudržela jsem se a šla si ji pohladit. Neutekla, bylo vidět, že je zvyklá na lidi.  Když jsem jí nalila misku mléka, za chvilku ji měla v sobě.

A tak máme kočku. Prostě nás adoptovala. Druhou noc přespala v přístěnku na dřevě a už se od nás nehnula. Po zahradě za mnou chodila jako pejsek, přiběhla na zavolání, naučila se bez protestů snášet projevy lásky našeho Kubíka, který by ji občas samou něhou nejradši umačkal.

A já se učím žít se zvířetem, o které jsem nestála. Už vím, kde mají jaké kočičí žrádlo (kapsičky a konzervy, granule jí nejedou), trefím na veterinu pro odčervovací tabletky a bádám na internetu, jestli je proti klíšťatům lepší obojek, nebo kapky (zkusím kapky, jeden obojek už ztratila). Taky přemáhám štítivost a snažím se ty největší přisáté macky vytahovat pinzetou, ale jde to fakt blbě.

Grisinka (jak jsem ji pojmenovala - z francouzského gris, šedý) - starší synové důsledně říkají Krysinka - se mi za péči odměňuje vytrvalou pozorností. Je mazlivá a hravá, když si vyjdu na zahradu vypít kafe, přiběhne, proplétá se mi pod nohama a žadoní o podrbání. Zjišťuju, že s tou ne-láskou ke zvířatům to nebude tak, jak jsem si myslela...

Nedlouho po Velikonocích jsem ze zahrady asi týden vyháněla kocoury. Nikdy předtím jsem je neviděla, ale teď k nám lezli pořád. Takoví tlusťoši velký to byli. Říkala jsem si, co tu chtějí, vždyť ta naše kočka je ještě kotě, v podstatě pod zákonem, to snad ani není fyzicky možné, ne...?

Postupně se Grisinka naučila i lovit - z první myši se jí udělalo blivno (mně taky, kdo to má pak uklízet), ale sýkorku, kterou si přinesla tuhle, už spořádala tak, že z ní zbylo jen pár peříček. Včera jsme se vrátili z víkendu. Po chvíli koukám, že kočka leží na zápraží a požírá nový úlovek. Fuj, ale to je hrozně velký a ona to žere ještě živý... to vypadá na nějaký morče nebo co!

No, nebylo to morče. Na druhý pohled jsme to s manželem viděli oba. To, co vypadalo jako hlavička oběti, bylo černé koťátko - ještě mokré. Grisina ho nežrala, ale olizovala. To, co vypadalo jako tělo oběti, bylo černobílé koťátko - už suché, hledalo si cestu k mlíčku. Nakonec k nim přibyli ještě dva černí sourozenci.

Zmožená kočka od té doby leží na zápraží a já mám další uzel na mozku. Nevíte, co se dělá s kočičí prvorodičkou? Nosím jí žrádlo a vodu a mám strach, aby jí koťata nesežral nějaký vetřelec. Domů je brát nechci, asi zkusím vymyslet nějaký pelíšek...

Mimochodem, nechcete koťátka? Za pár týdnů by byla k mání...:-)

 

Autor: Markéta Demlová | pondělí 14.6.2010 11:25 | karma článku: 22,15 | přečteno: 1953x
  • Další články autora

Markéta Demlová

Nečekám spasitele

Končíme poslední etapu třetí přímé volby prezidenta v této zemi. Po Zemanových kampaních, o nichž jsme si mysleli, že nic hnusnějšího už přijít nemůže, jsme viděli ještě hlubší dno, které vyvrcholilo ohavnou ruskou provokací.

27.1.2023 v 12:08 | Karma: 25,12 | Přečteno: 631x | Diskuse| Politika

Markéta Demlová

Budu pejskař. Pejskař?!

Milá sestro, jak víš, nikdy jsem nechtěla psa. V dětství jsem přijala názor rodičů, že do panelákového bytu pes nepatří, a na rozdíl od tebe jsem nikdy po pejskovi netoužila natolik,

26.2.2021 v 9:20 | Karma: 23,62 | Přečteno: 871x | Diskuse| Osobní

Markéta Demlová

Krize jako šance

Na Silvestra jsme si přáli, aby nám rok s hezkými dvěma dvacítkami v letopočtu přinesl jen to dobré, teď se nejspíš všichni modlíme, aby už byl konečně za námi. Rok 2020 si na nás přichystal pandemii covid-19, kterou jsme nečekali

28.10.2020 v 13:13 | Karma: 13,04 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Běhejme bezpečně

Kamarádi běžci, obracím se v prvé řadě na vás, v druhé na všechny, kdo v dnešních dnech vyrážejí do přírody.

18.3.2020 v 11:19 | Karma: 11,98 | Přečteno: 341x | Diskuse| Sport

Markéta Demlová

Jak pracovat z domu, když nejste freelancer

Koronavirová epidemie zavírá podniky a nutí některé firmy, aby své zaměstnance poslaly pracovat z domu. Těm, kteří si s nastalou situací neví rady, přináším pár doporučení, ověřených dvacetiletou praxí překladatelky na volné noze.

17.3.2020 v 15:10 | Karma: 11,31 | Přečteno: 234x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik