Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nekamenujme bydlenky!

Poslední dobou se na netu rozhořela vášnivá diskuse ohledně uživatelek Mimibazaru, jejich pitoreskních zálib a prapodivného (rozuměj příšerného) vkusu, pokud jde o bydlení, vaření atd. Na jedné straně barikády se sešli zapřísáhlí obhájci vkusu a vytříbenosti, kteří křičí, že budoucí generace bude v tomto ohledu totálně zdeformovaná, a "kečup" nebo "tatarka" je pro ně málem sprosté slovo, na druhé straně se ozývají hlasy, že tyto hrdinné matky rodí a vychovávají příští daňové poplatníky, kteří nám všem budou platit důchody, a tudíž by jim všichni měli být vděční a dát jim pokoj.

Mezi tím stojí zmatené bydlenky, které vlastně moc nechápou, proč se taková bitva strhla, některé dokonce své profily na MMB se smutkem opouštějí a zakládají vlastní blogy, kde budou ušetřeny (často opravdu nevybíravých) útoků a posměšků.

Podobných serverů je na netu samozřejmě víc, ale Mimibazar je největší a má nejširší záběr, takže je jaksi po ruce a první na ráně. Původně měl sloužit za účelem přeprodeje oblečení, z kterého děti už vyrostly, ale postupně se proměnil v prodejní a aukční portál, kolem kterého se vytvořila početná komunita.

Tato komunita hovoří vlastním jazykem, má vlastní vyjadřovací prostředky (smajlíky :-)) a její členky se "mezi svými" cítí jako ryby ve vodě, tudíž se ochotně dělí o vše, od receptů na buchtu přes odložené botičky po dětech až po ukázky vlastní rukodělné činnosti.

Každý, kdo na MMB zabrousí poprvé, musí po chvíli nabýt dojmu, že narazil na spolčení pipin, kterým vinou mateřské totálně změknul mozek. Ten jazyk je opravdu strašný. Samé zdrobněliny, stupidní zkomoleniny (kdo přišel jako první se slovem "manža", by měl za trest tisíckrát napsat větu "Nemám do svého krásného rodného jazyka zavádět zhovadilosti"), pravopisné chyby ("hlavně abi se lýbil")... Tady by byl nejspíš prostor pro sociologickou (a lingvistickou) studii, a musím říct, že tenhle aspekt MMB a podobných serverů je pro mě nejobtížněji stravitelný.

Recepty jsou pro uživatelky oblíbeným zdrojem inspirace i možností, jak se pochlubit vlastním kuchařským uměním. Většinou jde o dobré recepty na dobrá jídla s použitím dobrých surovin. Často zde narazíte na rodinné stříbro v podobě receptů na polozapomenutá jídla, která jste kdysi jídali u babičky, a taková potahovací hmota na dort od Ariell je mnohem chutnější než přeslazený značkový fondán Wilton. Ano, je tam i fůra návodů na klohnění blafů, které mají v názvu slovo "mňamka", "óóóbr mňamka", "dobroučký" a podobně, ale můžeme se divit, když matky těchto kuchařinek byly za socialismu nuceny vařit z toho, co Pramen dal? Mám doma maminčinu Mezinárodní kuchařku z 80. let, kde jsou u všech receptů praktické rady, čím nahradit portské, koňak, olivy, parmezán... (Tesavelou, tuzemákem, kyselými okurkami, eidamem). Podravka se jako vzácné koření nevozila z Orientu, ale z Jugoslávie, a Maggi prostě bylo králem kuchyně. Hospodyňky se naučily nahradit všechno vším a ještě v devadesátých letech u nás za kuchařku platila Jiřina Bohdalová, ale Michelin byl jenom název pneumatik.

A tvořeníčko? Jsme národ kutilů a pořady, kde Přemek Podlaha ukazuje, kterak z prohazovačky štěrku udělat šikovnou záložku do knihy, u nás mají už desetiletí velkou sledovanost. Jako děti jsme každý rok povinně absolvovali soutěže tvořivosti, a zatímco já jsem s vypětím sil vyšila bodlák na ubrousek o rozměrech 20x20 cm, moje spolužačka, která propadala ze čtyř předmětů, se pochlubila pěti svetry úžasných vzorů a barev. V sešněrované době prázdných obchodů byl vrcholem přepychu jakýkoli kýč dovezený ze Západu, a ať hodí první kamenem, kdo neměl doma nástěnnou dekoraci z chemlonu, obrázek z kolíčků na prádlo nebo Rumcajse z černého ohýbaného kovu. My měli prostírání vyrobené z všemožných papírových etiket od nápojů, marmelád a bůhvíčeho ještě, zatavené v plastu a olemované stříbrnou stužkou - a jaká to byla nádhera! ;-)

Nebudu se vyjadřovat k tak specifickým jevům, jako jsou salámisti, dorty ve tvaru druhotných pohlavních znaků a podobné žertovné (?) výtvory. Míra vkusu je každému dána výchovou a proti gustu... Kdo má chuť se zasmát, tomu doporučuji stránku dortů, které se opravdu nepovedly - uvidíte, že to, co najdete na MMB, je ještě slabý odvar.

Mimibazar je zkrátka komunita, kde je určité skupině lidí dobře. Vyznavači Kierkegaarda, molekulární kuchyně či minimalistického designu si tu na své nejspíš nepřijdou, ale těm jsou určena jiná fóra. Takže prosím, nekamenujme bydlenky. Ony jsou se svým světem spokojené. Z jejich mimísků nejspíš nevyrostou deprivanti s podlomeným zdravím, manžové si možná opravdu počvachtají na knedlíku s gothajem obaleném v trojobalu a až přijdete na návštěvu někam, kde vás nade dveřmi přivítá nápis "Home sweet home" a knihy budou obalené vytrhanými listy z barokního kancionálu, zkuste se shovívavě usmát.

Vždyť jsou na světě horší věci.

 

 

Autor: Markéta Demlová | středa 19.10.2011 17:08 | karma článku: 34,69 | přečteno: 9421x
  • Další články autora

Markéta Demlová

Nečekám spasitele

Končíme poslední etapu třetí přímé volby prezidenta v této zemi. Po Zemanových kampaních, o nichž jsme si mysleli, že nic hnusnějšího už přijít nemůže, jsme viděli ještě hlubší dno, které vyvrcholilo ohavnou ruskou provokací.

27.1.2023 v 12:08 | Karma: 25,12 | Přečteno: 631x | Diskuse| Politika

Markéta Demlová

Budu pejskař. Pejskař?!

Milá sestro, jak víš, nikdy jsem nechtěla psa. V dětství jsem přijala názor rodičů, že do panelákového bytu pes nepatří, a na rozdíl od tebe jsem nikdy po pejskovi netoužila natolik,

26.2.2021 v 9:20 | Karma: 23,62 | Přečteno: 871x | Diskuse| Osobní

Markéta Demlová

Krize jako šance

Na Silvestra jsme si přáli, aby nám rok s hezkými dvěma dvacítkami v letopočtu přinesl jen to dobré, teď se nejspíš všichni modlíme, aby už byl konečně za námi. Rok 2020 si na nás přichystal pandemii covid-19, kterou jsme nečekali

28.10.2020 v 13:13 | Karma: 13,04 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Běhejme bezpečně

Kamarádi běžci, obracím se v prvé řadě na vás, v druhé na všechny, kdo v dnešních dnech vyrážejí do přírody.

18.3.2020 v 11:19 | Karma: 11,98 | Přečteno: 341x | Diskuse| Sport

Markéta Demlová

Jak pracovat z domu, když nejste freelancer

Koronavirová epidemie zavírá podniky a nutí některé firmy, aby své zaměstnance poslaly pracovat z domu. Těm, kteří si s nastalou situací neví rady, přináším pár doporučení, ověřených dvacetiletou praxí překladatelky na volné noze.

17.3.2020 v 15:10 | Karma: 11,31 | Přečteno: 234x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik