Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ideál Vánoc

Když jsem minulý týden na nákupu míjela ty davy vystresovaných naštvaných lidí, kteří běhají od regálu k regálu a z krámu do krámu, aby sehnali a nakoupili všechno, co na Vánoce potřebují, říkala jsem si, proč to dělají, když je to netěší. Pak mi to došlo: může za to touha, aby alespoň jeden den v roce bylo všechno dokonalé. Dokonale uklizený byt, dokonalé jídlo, dokonale vyšňořená rodina u dokonale prostřeného stolu, pak dokonalé dárky pod dokonalým stromečkem a nakonec dokonalá pohoda a pocit dokonalého štěstí, který se zákonitě musí dostavit.

Každý, koho Vánoce nenechávají naprosto lhostejným, si v sobě nese nějaký ideál o tom, jak mají vypadat a jak je správně prožít. Základ jsme získali v dětství a ve své původní rodině, přidali jsme k němu něco ze svých hodnot a životních postojů, zbytek možná dotvořila reklama a mediální obraz Vánoc jako svátku štědrosti, hojnosti, pospolitosti. Podle své povahy pak dva, pět, deset týdnů před Vánocemi startujeme maraton úkolů a činností, které nám umožní tento ideál naplnit. Děláme generální úklid, pečeme devatero cukroví, zdobíme byt chvojím a svíčkami, vymýšlíme a sháníme dárky a těšíme se, jak bude na Štědrý den všechno perfektní.

Taky mám svůj ideál, za kterým se honím. Ještě nikdy jsem ho nedohnala. Nikdy nestihnu všechno, co si umíním, nikdy nedopadne všechno přesně podle mých představ. Včera jsem do půl páté balila dárky. Ráno jsem vstávala do bytu, kde snad nic nebylo na svém místě, a za celý den jsem se nezastavila, až teď - jsou tři v noci. Nesvítí mi jeden řetěz na stromeček, uklizeno mám jen v přízemí a připálila jsem vánočku. Chvíli jsem si pohrávala s představou, že se vykašlu na vytírání podlahy v kuchyni, ale nakonec mi to nedalo - imperativ, že se na Štědrý den musí vstávat do naklizeného bytu, je silnější než já. Jako kdyby vytřená podlaha a vyleštěné sklo ve dveřích mohly vnést harmonii do dne, na který se z celého roku nejvíc těšíme. Jako kdyby úhledně zabalené dárky a vyladěné menu mohly zajistit pocit štěstí a svornosti.

A přece úplně první Vánoce se odehrávaly ve chlévě. Maria s Josefem byli rádi, že mají kde hlavu složit, a úklid byl asi to poslední, nač měli pomyšlení. Když pak přišli pastýři a tři králové, Maria se nejspíš netrápila, že nemá napečeno a nemá je čím uhostit. Všichni svorně žasli nad zázrakem božího zrození a hřáli se v lásce, která Boha vedla k tomu, aby se stal člověkem. Prožívali svůj ideál Vánoc, ten jediný pravý, který přináší poselství o síle boží lásky k lidem.

Jenom to, co se dělá s láskou, má smysl. Pokud uklízíme z povinnosti a dárky nadělujeme proto, že se to od nás čeká, štěstí nám to nepřinese. Jestli to však děláme z lásky ke svým blízkým a z touhy udělat jim radost, pak snad večer pod stromečkem zakusíme aspoň odlesk atmosféry betlémské jeskyně a naplníme svůj ideál Vánoc. Kéž se nám to letos podaří.

Přeji vám požehnaný Štědrý den.

 

 

 

Autor: Markéta Demlová | úterý 24.12.2013 3:53 | karma článku: 28,60 | přečteno: 2793x
  • Další články autora

Markéta Demlová

Třicet stříbrných a jiné podružnosti

Milí maturanti, internetem jdou nářky, jak byly letošní maturitní písemky z češtiny náročné. Po letech, kdy jste se v potu tváře lopotili ve školních lavicích, vás čekal křest ohněm. Test však připomínal vraždění neviňátek.

12.5.2015 v 16:01 | Karma: 30,81 | Přečteno: 1704x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Tatínek superman a maminka... prostě maminka

"Co děláš, mami?" zeptal se mě nejmladší synek, když viděl, jak stojím na stoličce a rozebírám světlo nad zrcadlem v koupelně. "Spravuješ žárovku? Nevzpomínám si, že bych tě někdy viděl něco spravovat. To spíš taťku, ten to umí, ale tebe ne."

14.4.2015 v 13:09 | Karma: 45,11 | Přečteno: 18100x | Diskuse| Ona

Markéta Demlová

Bohatého Ježíška

Tak jsme se zase dočkali. Nejšťastnější den v roce. Zábava, tanec a zpěv, ejaja, hopsasa, řekl by Ijáček. A dárky. A dobré jídlo. Cukroví. Stromeček. Svíčky. Týdny jsme sháněli, chystali, připravovali, vařili a pekli, aby ten dnešní den byl štědrý po všech stránkách. Ale opravdu po všech?

24.12.2014 v 15:20 | Karma: 15,09 | Přečteno: 874x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Volební bizár ukazuje na bezradnost české politiky

Zítra začínají komunální volby, někde se volí i do Senátu. Kampaň, která k tomu probíhá, je snad nejubožejší, jakou jsme dosud viděli. Jako by padla všechna tabu, už se může vše. Slovník čtvrté cenové, zadnice vystrčené na voliče, útoky na první signální. Jakou vážnost bude mít senátorka, která se v uniformě sexuální pracovnice válí na ulicích a slibuje sex? Jeden neví, jestli se smát, nebo plakat. Prostě kríze.

9.10.2014 v 12:00 | Karma: 31,26 | Přečteno: 3375x | Diskuse| Politika

Markéta Demlová

Běhám. S tyčkami.

Na svých výbězích do přírody moc lidí nepotkávám, jen tu a tam pejskaře (moc děkuji všem ohleduplným, kteří si psa přivolají k noze a počkají, dokud nepřeběhnu, nerada bych se vracela z běhu s otiskem chrupu rozverného vlkodava na lýtku). Nedávno jsem ovšem narazila na dědečka s chlapečkem na procházce. "Dědo, proč má ta paní ty tyčky?" zeptal se kluk. A než děda stihl zareagovat, odpověděl si sám: "Asi už nemůže. Asi ji bolej' nohy."

3.10.2014 v 8:00 | Karma: 14,70 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik