Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Seznamování: level programátor poprvé

Třicítka za mnou, děti žádné, vztah žádný, krom vztahu k životu starého mládence, alkoholismu, zvyknutí si na klid a pohodu bydlení o samotě, kdy si v bytě mohu pálit jednu cigaretu za druhou. Negativ mnoho nevidím.

Vraťme se o několik let zpátky, do dob, kdy se mi třicítka teprve začala přibližovat. Zní to stejně jako hrozné číslo. Fuj, raději na to nemyslet.
O nás programátorech jsem slyšel mnoho mýtů a dokonce si některé kolegy rozdělil do několika kategorií. Sám jsem se zařadil na úroveň programátora asociálního; ten vypadá jako heavy metalová kapela, ke klientům je lepší ho nepouštět, do kanceláře zakázat přístup a nechat ho, ať si zapáchá mimo lidi doma. Takovýto tvor má osobní život na bodě nula – většinu času v práci, ten zbytek se něco učí do práce, nebo jej tráví v hospodě, případně hraním her.

Jak se má seznámit?

Z povahy profese je nejjednodušší způsob seznámení po internetu. Internetových seznamek existuje mnoho, ještě více internetových skupin a různých mobilních aplikací. A ano, samozřejmě staré, dobré klasické seznámení, například v baru. Tyto varianty mě dovedly k následujícím činům.

Řekl jsem si, že by bylo fajn se seznámit, prožít vztah, který by byl pestřejší, než dvakrát týdně rande a o víkendu vzájemné přespání. Vědecký přístup a následná úvaha byla jednoduchá; četl jsem článek pojednávající o majiteli seznamky, který se nemohl seznámit, tak si ji založil. Sice se neseznámil, ale je bohatý. Jasně, proč ne? Zvládnu oboje.

Jal jsem se dělat základní průzkum několika oblíbených seznamek. Notýsek popsaný poznámkami o tom, co mi kde chybí a jaké části považuji za geniální a je tedy třeba si tyto nápady v mírných úpravách přivlastnit - dělal to Bill Gates i Steve Jobs u Xeroxu, proč bych nemohl já, že? Po týdnu zakládání mnoha fiktivních e-mailů, registrací do různých seznamovacích služeb a nějaké té konverzaci jsem byl připraven.

Grafika mi nikdy moc neříkala, ale do svého geniálního nápadu jsem nechtěl tahat dalšího člověka. Procentuálně by se mi prostě snížila šance seznámit se. Omezil jsem celý web na minimum obrázků, které mé schopnosti grafika (negramotného grafika) dovolily.

Grafika hotová, super! Teď databáze a její návrh. Po několika večerech s tužkou a papírem, kdy se jedna tužka střídala s druhou, bylo hotovo. Napsání jádra systému se zdálo býti okamžikem do chvíle, kdy vzešla potřeba vyřešit nasazení webu do provozu.
Naprosto dokonalá architektura, která počítala i se vznikem mobilních aplikací, se stala nepoužitelnou bez vlastního serveru. Nevadí, vymyslím to tak, aby bylo možné to kdykoli bez větších problémů přepnout zpět a spokojím se z webhostingem.

Čas má několik zajímavých vlastností. Umí se táhnout stejně pomalu, jako umí spěchat vpřed. Jak už to u takovýchto projektů bývá, těsně před dokončením se objeví nová funkcionalita, která prostě v systému nesmí chybět. Další přepisování a úpravy kódu ženou dobu vývoje tak rychle vpřed, že si vlastně ani neuvědomíte, že jste překročil hodinový limit týmu Microsoftu, který programoval první verzi Windows.

Půlroční provoz, který vedl k mé rezignaci, přinesl první e-mail s dotazem na provozovatele služby. Tyto údaje jsem nemusel nikde uvádět, neboť nešlo o placenou službu. Říkám si: „Budu aspoň bohatý“, dychtivě odepisuji a následně mi zvoní telefon. Po několikaměsíčním programování s vidinou seznámení a půlročním provozu bez uživatelů, mi obchodní zástupce nejmenované firmy řekl, že mají zájem o koupi služby včetně zdrojových kódů. Jiskra naděje zhasla ovšem dříve, než se stačila rozvinout v plamen. Vzhledem k chatrné návštěvnosti, absence uživatelů a nulové reklamě, byla nabídnutá částka za systém tak nízká, že by ani nezaplatila vývoj.

Zklamán chybnou úvahou v samém začátku po několika dnech přemýšlení prodávám. Zabředávám do práce, učení se nových věcí, hraní her, nočních návštěv barů a přemýšlím, jak najít ideální protějšek…

Autor: David Veselý | středa 5.4.2017 16:37 | karma článku: 16,27 | přečteno: 1176x
  • Další články autora

David Veselý

Klobouk dolů, pane Moravče

Otázky Václava Moravce si nenechávám ujít již delší dobu. Ovšem první Otázky roku 2019 pan moderátor předvedl extra výkon.

8.1.2019 v 8:00 | Karma: 40,17 | Přečteno: 6730x | Diskuse| Společnost

David Veselý

Sliby nesliby… nám je to asi fuk!

Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest...

16.11.2018 v 9:56 | Karma: 18,40 | Přečteno: 543x | Diskuse| Společnost

David Veselý

Vyměřený čas Andreje Babiše….

Vznikající koaliční smlouva má jednu, ono jich bude více, ale pro mě zajímavou podmínku a to, že prvoinstančně odsouzený člen vlády musí odstoupit v přiměřeném čase. Ale co to je ten přiměřený čas?

18.5.2018 v 8:00 | Karma: 12,80 | Přečteno: 723x | Diskuse| Politika

David Veselý

Squatter - aktivista, či terorista?

Squatting je obsazování opuštěných, neobývaných pozemků či budov, které squatter nevlastní, nemá v nájmu nebo nemá zákonné povolení k užívání. Je to in, je to cool a je to trestné...

20.2.2018 v 11:40 | Karma: 39,34 | Přečteno: 1387x | Diskuse| Společnost

David Veselý

Korektní šílenství

Korektnost, nekorektnost – je třeba vše přepisovat, narovnávat a zešílet. Je nezbytné přepsat dějiny k obrazu současnému...Musím zeptat proč?

4.2.2018 v 18:24 | Karma: 28,38 | Přečteno: 919x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1980x
Programátor, rýpal a milovník dobrého jídla, hudby a brakové kinematografie...

Seznam rubrik