Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Korektní šílenství

Korektnost, nekorektnost – je třeba vše přepisovat, narovnávat a zešílet. Je nezbytné přepsat dějiny k obrazu současnému…Musím zeptat proč?

Relativně dlouho se napříč médii píše o rasové nesnášenlivosti Evropanů vůči migrantům. Píše se i to tom, že homosexuálové a transsexuálové a vlastně kdokoli má nedostatečná práva, která mají být posílena. Filmům, divadelním, dokonce i počítačovým, hrám je vyčítána rasová i genderová nevyváženost. Občas se musím zeptat proč?

Skutečně nejsem homofob, či něco podobného (mezi přáteli mám i několik homosexuálů a dokonce v okolí muže, který přišel na to, že je ženou a podstoupil operaci změny pohlaví), ale zavedení třetího pohlaví se mi opravdu nepozdává. Stalo se tak v Německu (snad prvně v Evropě) a úsměvné na tom je, že hledají pro toto nějaký pozitivní termín.
Dost dobře nechápu, jak tento institut má fungovat. Narodí se mi dítě a do matriky ho nechám zapsat pozitivně bezpohlavně, aby, až vyroste, se toto dítě mohlo samo rozhodnout? Nemyslím, že můj potencionální potomek by v dospělosti byl nadšen tím, že oficiálně pohlaví nemá, ačkoli vlastně je celkem jasné, zda je to muž, či žena.
Neumím si ani moc představit, jak by takový člověk měl být oslovován. Například čeština má rod trojí, němčina též. Ale co jiné jazyky? Příkladem může být japonština, kde podstatná jména nerozlišují rod ani číslo.
 

Za zmínku typické nevyváženosti boje za vyváženost zastoupení všech etnik stojí dvě události (je jich více, ale tyto dvě mě utkvěly), o kterých se mírně rozepíšu – jedna je čistě historická záležitost z ranku počítačových her. Druhá je také již historií, nicméně nedávnou.
Kingdom Come: Deliverance – počítačová hra, jejíž datum vydání je stanoveno na únor 2018. Autor Daniel Vávra se zaměřil na rok 1403 v Českém království. Hra má být údajně maximálně autentická a je založena na skutečném příběhu krále a jeho synů.  Ovšem recenzenti ze zahraničí hře vytýkají, že se v ní nevyskytují různá etnika. Zajímalo by mě, zda se vůbec na našem území ve zmiňované době pohyboval nějaký Asiat, či nějaké kmeny africké. A i kdyby ano, naprosto souhlasím s vývojáři, kteří se hájí tím, že hra se odehrává v úzké oblasti (na devíti kilometrech čtverečních) a tedy pravděpodobnost potkání chlapců (i žen samozřejmě) z Afriky, či Asie, je velice malá. Neztrácíme nakonec právo na vlastní historii?
Dunkerk  - brilantní film z pera a režie neméně brilantního tvůrce Christophera Nolana se věnuje evakuaci obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře roku 1940. Recenze tento film skutečně chválili, ale některé nezapomněli zmínit, ačkoli okrajově (tuším, že to byl US Daily, či Washington post), že ve filmu je málo ženských a barevných hrdinů a právě to by mohlo ovlivnit návštěvnost, případně sledovanost. Sice okrajově, ale je to tam. Jde o historický film. Válečný historický film. Za druhé světové války skutečně v armádách zúčastněných nebylo na bitevních polích příliš mnoho žen – dokonce bych řekl, že žádná. Proč by tam tedy měly být?

Emancipace je super věc. Toto nenápadné slovíčko může mimo jiné za zrušení nevolnictví a později otroctví v koloniích. V 19. století vzniklo hnutí za emancipaci žen, za jejich přístup na vysoké školy, do zaměstnání a za volební právo a tento boj dosud neustává, neb žena je po právu rovnocenným partnerem muže – ať už v domácnosti, v zaměstnání, či jakýchkoliv činnostech. A plně s tím souhlasím, ale…
… nepřeháníme to již? Z nedávné doby jsem zaregistroval případ změny, které chybí ještě jeden podpis než padne v platnost. Moudré ženy feministického hnutí navrhly transformaci textu hymny, která je platná od roku 1980, a Kanadský parlament tuto schválil. Pokud tedy generální guvernér přetvoření svým podpisem posvětí, bude druhý verš změněn z "Láska pravého vlastence vede všechny tvé syny" na „Láska pravého vlastence vede všechny z nás“.
Jsem skutečně hrdý na hymnu naši, která je skutečně rodově neutrální - pánové autoři byli skutečnými vizionáři událostí budoucích a tudíž se snad úprav v textu ještě dlouho nedočkáme.

V rámci korektnosti ve všech směrech a ohledech bych tedy navrhoval:

  • Do všech jazyků, včetně těch mrtvých, zavést nový bezpohlavní rod
  • Přepsat náboženské texty směrem ke genderové vyváženosti
  • Do literatury vtěsnat více etnik a samozřejmě žen v hlavních rolích – například Henryk Sienkiewicz ve své trilogii o polských dějinách (Ohněm a mečem, Potopa a Pan Wołodyjowski) má jen šest hlavních ženských postav a o různých rasách se také příliš mluvit nedá
Autor: David Veselý | neděle 4.2.2018 18:24 | karma článku: 28,38 | přečteno: 919x
  • Další články autora

David Veselý

Klobouk dolů, pane Moravče

Otázky Václava Moravce si nenechávám ujít již delší dobu. Ovšem první Otázky roku 2019 pan moderátor předvedl extra výkon.

8.1.2019 v 8:00 | Karma: 40,17 | Přečteno: 6730x | Diskuse| Společnost

David Veselý

Sliby nesliby… nám je to asi fuk!

Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest...

16.11.2018 v 9:56 | Karma: 18,40 | Přečteno: 543x | Diskuse| Společnost

David Veselý

Vyměřený čas Andreje Babiše….

Vznikající koaliční smlouva má jednu, ono jich bude více, ale pro mě zajímavou podmínku a to, že prvoinstančně odsouzený člen vlády musí odstoupit v přiměřeném čase. Ale co to je ten přiměřený čas?

18.5.2018 v 8:00 | Karma: 12,80 | Přečteno: 723x | Diskuse| Politika

David Veselý

Squatter - aktivista, či terorista?

Squatting je obsazování opuštěných, neobývaných pozemků či budov, které squatter nevlastní, nemá v nájmu nebo nemá zákonné povolení k užívání. Je to in, je to cool a je to trestné...

20.2.2018 v 11:40 | Karma: 39,34 | Přečteno: 1387x | Diskuse| Společnost

David Veselý

V zajetí kampaně

Tak nám Andrej vyhrál volby. Zatím to vypadá, že nová církev (Svědkové Babišovi), jak jsem navrhoval, bohužel nevznikne. Marketingový tým Marka Prchala se odradit nenechal a hýří skvělými nápady a kampaň nám pokračuje.

30.10.2017 v 8:00 | Karma: 14,48 | Přečteno: 334x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. ČTK to sdělila...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

Jak jsou na tom Češi s cizími jazyky. Angličtina stále víc válcuje němčinu

1. května 2024  12:40

Je to tak trochu tradiční předvolební evergreen. Před každými volbami, a především těmi evropskými,...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1980x
Programátor, rýpal a milovník dobrého jídla, hudby a brakové kinematografie...

Seznam rubrik