Není důvod k velkým oslavám

Tak tu máme 20. výročí, dvacet let, to je jedna generace, dlouhá doba, a jaksi žádná velká pozitivní změna se do dnes nekonala kromě toho vývoje, jenž by  stejně nastal, kdyby tam zůstala i ta KSČ. Je zbytečné popisovat vše co se tu zhatilo, každý kdo trochu přemýšlí to snad vidí. Samozřejmě že se dá vystopovat příčina, hlavní je ovšem v politických stranách stejně, jako byla před lety v KSČ. Ale strany tvoří lidé z našeho středu, to nejsou Marťani. Mě zaráží pár věcí: jak může tak velká část národa stále hlasovat pro tu část politické reprezentace, kde je jasná prevalence zločinu, korupce, nepotismu a podobně. A nejen toho, ale i pohrdání voliči samotnými včetně těch, kdo je volí.    

Jistě, je mezi námi dost lidí, kteří na právním nihilismu, na korupci a obcházení zákonů profitují - těm se nedivím i když je jinak odsuzuji. Ale daleko víc je těch kteří jsou po dvaceti letech stále tak naivní, že věří zaběhnutým klišé rozšířeným mezi náš dělný lid, že modrá je dobrá, že přeci nelze volit nikoho jiného než pravici. Sice je to neuspokojí, naopak trpí tím morálně i ekonomicky, mají z toho deprese, upadají do nihilismu, ale nic jiného si nedovedou představit. Je tu dokonce tak zfanatizovaná část obyvatel,  jež odpoví v průzkumech veřejného mínění, že se současnou politikou nejsou vůbec spokojeni,  pak na ně ale někdo klikne, a oni jdou házet vejce brambory atd. na lidi, kteří upozorňují na nešvary, jež v tomto průzkumu odsoudili. Zvláštní, vpravdě jednoduchý a zkratkovitý pohled na svět. Nedivím se, když je někdo pak srovná s SA.

Nelze ale úplně odsoudit tuto povrchní část našeho národa, vždyť je sociologicky dokázáno, že většina lidí prostě věří tomu, co jim média naservírují, a dál o tom nepřemýšlí. Největší podíl viny na stavu věcí v této zemi pak padá na média. Ti mají hrát úlohu hlídacího psa demokracie, ale tu hrají dokonale jen v případě, když jsou u moci levicové, či středolevé strany; pakliže jsou tam pravicové strany, tak upadají do letargického spánku (není divu, každý si chce odpočinout, že), a sem tam jen tak pro forma něco prohodí, aby se neřeklo, ale reálně se chovají velmi podobně, jako se chovala média za vlády KSČ. Totiž servilně.

Nechci rozebírat proč se takto většina našich médií chová, pravděpodobně zde hraje úlohu více faktorů: korupce, hloupost, vliv šéfredaktorů, známých, apod. Co ale z toho vyplývá je nad slunce jasnější:

Pokud chci, aby se situace v zemi zlepšila, musím volit menší zlo - strany nalevo od středu - ony si je už média pohlídají, aby se pohybovaly v určitých mezích. 

DN

Autor: David Novák | neděle 22.11.2009 23:31 | karma článku: 8,40 | přečteno: 621x
  • Další články autora

David Novák

Omezení novináři

26.1.2014 v 12:12 | Karma: 5,18

David Novák

Syrská blamáž

27.8.2013 v 23:21 | Karma: 4,99

David Novák

Nová nesvoboda

2.12.2012 v 21:44 | Karma: 26,86

David Novák

Dlouhý zničující spánek

3.10.2012 v 21:25 | Karma: 14,12

David Novák

Jaktovidič Baxa

13.2.2012 v 11:21 | Karma: 5,77