Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ranní restart: měnové války a STOP intervencím?

Čína vyhlásila měnovou válku. Čeští politici třímají transparenty STOP intervencím. Řecko je blíže pár desítkám miliard. Důvěra v Německu poklesla. Ropa na minimech. O knihách a ženách. Čtěte zde.

 

 

Řecko: peníze za peníze

Včera k ránu se dohodlo Řecko s věřiteli (kterým se už nesmí říkat Troika) na programu finanční pomoci. Nyní musí tento program ještě schválit řecký parlament (dnes / čtvrtek) a v pátek ministři financí eurozóny. Řecko se tak může dostat k balíku až 86 mld. EUR do 20. srpna, kdy musí poslat 3,2 mld. EUR ECB (a které teď nemá, že). Němečtí zákonodárci chtějí dohodu pořádně prozkoumat.

Důležitou položkou celé akce bude restrukturalizace řeckého dluhu. Ta nejpravděpodobněji proběhne formou prodloužení splatnosti a případně ještě snížením úrokové sazby. Takto se vlk nažere a koza zůstane celá a především španělské Podemos nedostane před listopadovými volbami munici velké ráže pro svůj program. Zdá se, že na chvíli se od Řecka odpočineme. Problém je, že Řekové schvalovat zákony umí, ale s uplatňováním je to těžší. Takže: stay tuned. Euro posílilo na 1,105.

Zeman: STOP intervencím

Z lokálního prostředí: prezident Zeman a šéfové obou komor parlamentu (Štěch a Hamáček) vyzývají ČNB, aby zastavila intervence proti koruně a nelpěla na 27 CZK/EUR. Před pár týdny vláda naopak slabou korunu kvitovala. Takže tak asi.

Objevila se spekulace, že by Zeman mohl odmítnout zákon o státním rozpočtu na 2016, protože bude málo proinvestiční. Pár poslanců koalice (ANO) by hlasovalo proti a tím by mohla padnout koalice, minimálně by došlo k oslabení Sobotky. Ačkoliv spekulace, stojí za to si připomenout si stranické preference (od CVVM).

Německo: ještě dobrý, ale…

Luboš říká: „Německý konjunkturální index ZEW (=očekávání finančního trhu) poměrně výrazně překvapil a to negativně. Hodnocení současné situace sice je v pořádku a v souladu s očekáváním, ale očekávání nečekaně a poměrně citelně klesla. Patrně jde o odraz obav z globálního vývoje. Ze scény se sice vytratilo jako zdroj akutních problémů Řecko, ale novým zdrojem obav je zpomalující Čína a analytici a asset manažeři dotazování v rámci tohoto průzkumu mohou mít obavy také z dopadů zvýšení sazeb v USA.“

A já doplňuji obrázkem, který ukazuje vývoj průmyslové výroby a právě předstihového indikátoru ZEW. Předstih ZEW je 3Q, ale jak sami vidíte, tak ZEW je velmi volatilní a ne málo se na něj dá spolehnout. To IFO, který vyplňují samotné podniky, je jistější informací, ale i zde vidíme známky zpomalení.

Čína vyhlásila válku. Měnovou

Čínská měna se propadá nejvíce za za posledních dvacet let. Za propadem stojí čínská centrální banka, který měnu intervencemi poslala na tří leté minimum. Okamžitě se rozjelo světem hodnocení, že to je další eskalace měnových válek, tedy kompetitivního oslabení. Neboli politiky „okraď svého souseda“, chcete-li.

Pravdou je, že data, které přicházejí z Číny prostě, nejsou dobrá a měnová politika potřebuje uvolnit. Zvlášť poté, co čínská měna v posledních letech reálně posilovala. Od roku 2005 o padesát procent a jen v posledním roce o 14%. Pro srovnání aktuálně měna oslabila o 3,8%.

Čína v posledních letech vydala mnoho energie, aby svět začal brát její měnu vážně a především jako měnu rezervní. Sama centrální banka říká, že jde o jednorázovou akci. Navíc došlo ke změně režimu, který měnu posouvá kýženým směrem: otevírací kurz bude stanoven na základě předchozího závěru a nikoliv dotazováním se na kotace před otevřením, jak to bylo doposud. Navíc už před nějakou dobou došlo k rozšíření fluktuačního pásma.

Neočekávám, že jde o začátek oslabení ala 1994. Ale spíše o standardní uvolnění měnových podmínek nestandardním, nebo jak říká ČNB, nekonvenčním nástrojem. A navíc Čína pokračuje ve své snaze liberalizovat svůj měnový režim k řízenému floatu. Navíc poslední změna zvyšuje šance Číny dostat svou měnu do SDR, tedy koše měn Mezinárodního měnového fondu.

Pokud se podaří měnové podmínky uvolnit dostatečně a zabránit dalšímu zpomalení ekonomiky, tak by mohlo dojít k obratu i na komoditních trzích směrem nahoru.

Ale prozatím ještě klesají. Amerikánská ropa WTI se dostala téměř k 43 dolarům za barel, evropská je na 48,5.

A jako bonus něco rádoby vtipného: Žena je jako otevřená kniha… Kniha pokročilé kvantové fyziky… Psaná čínsky… Braillovým písmem… Ale otevřená.

Autor: David Navrátil | středa 12.8.2015 15:59 | karma článku: 7,50 | přečteno: 155x
  • Další články autora

David Navrátil

Koruna po exitu

ČNB zrušila kurzový závazek. Bez intervencí by se nyní koruna pohybovala kolem 24 CZK/EUR. Pravidla hry však změnila ČNB a masivní spekulace na posílení koruny.

6.4.2017 v 18:07 | Karma: 19,06 | Přečteno: 853x | Diskuse| Ekonomika

David Navrátil

Koruna volná už ve čtvrtek? Tento čtvrtek!?

Ve čtvrtek zasedá Česká národní banka. Teoreticky by mohla zrušit kurzový závazek už tento týden. Bude mít na to prakticky žaludek?

28.3.2017 v 12:35 | Karma: 13,38 | Přečteno: 702x | Diskuse| Ekonomika

David Navrátil

#alternativnifakta daňové reformy

Progresivní daň v ČR už dávno máme. A to tak, že masivní. A díky ní máme i jednu z nejnižších příjmových nerovností v EU. To, že máme obecně nízké mzdy, to je jiný problém. Nicméně vyšší zdanění střední třídy jej nevyřeší. Naopak.

27.2.2017 v 9:54 | Karma: 39,86 | Přečteno: 3428x | Diskuse| Ekonomika

David Navrátil

Vrásky bude ČNB dělat až posílení koruny o desítky procent

ČNB říká, že určitě zasáhne proti posílení koruny po exitu, ale až když půjde o posílení o desítky procent. Ještě chce někdo riskovat kurzové riziko?

13.10.2016 v 9:50 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Ekonomika

David Navrátil

Nevěřte pohádce ČNB o zajištění zadarmo

Česká národní banka vysílá zmatené signály podnikům. Říká jim, že kurzové zajištění zdarma skončí exitem. A zároveň, že ani před exitem jim není schopná garantovat cenu zajištění. Tento zmatek zaplatí podniky ze svého.

12.10.2016 v 10:08 | Karma: 17,86 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 914x
Hlavní ekonom České spořitelny. Ostravak (když s ním mluvíte, máte jasno), v České spořitelně od roku 2004, o čtyři roky později se stal jejím hlavním ekonomem a šéfem nejlepšího českého analytického týmu. Zájmy: vzhledem k tomu, že většina lidí považuje analytiky za autisty, tak prý prozradí jen 68:6f:72:79.

Twitter, Facebook, LinkedIn

Seznam rubrik