Pravda je celkem nezajímavá bezbarevná hmota.

Pravda je celkem nezajímavá bezbarevná hmota. Není cítit a není bohužel ani moc dobře vidět. Ale je tu. Jak to tak bývá, vše ve vesmíru musí být vyváženo. To platí i o pravdě. Její protiklad, je barevné, pentlemi ověšené cosi, co voní nebo smrdí. To záleží na vzdálenosti z které je pozorována. Čím blíže však jste, tím více smrdí...

Proč tento úvod? Není to tak dlouho co noviny po celé republice psaly o nové Romské straně a jejím pokladníkovi co utekl i s pokladnou. Jednalo se o zcizených 5.000 korun. Noviny se předháněly v detailech, a rozebíraly kam utekl, a co si za ty peníze pořídil a další podobné úvahy. Romská strana dostala pořádnou negativní reklamu. A dnes? Senzace opadla, zájem se ztratil. A pravda o tom, že to bylo vše jen vymyšlené a nepodložené čtenáře dychtícího po senzaci nezajímá.

Síla novinařova pera, dnes dokáže víc než naleštěný kulomet. S vytrvalostí loveckého ohaře, hledají témata pro svůj článek.

Dám teď dva příklady. Jeden nedávný. Rozhořčená novinářka psala o tom, jak ji nechtěli vzít do politické strany. Partaje, kam chtěla vstoupit, mimo jiné všechny parlamentní, vyžadovaly prověrku a daly si čas na posouzení, zda o tuto potencionální členku mají vůbec zájem. Takže byl napsán dlouhý článek o nepřátelském přístupu vedení stran a podobné hlouposti. Co by asi napsala, kdyby ji vzali hned do první partaje, nebo do všech najednou? To by byl článek zase o tom, jak strany nevyžadují žádnou prověrku, a že si žadatele vůbec neprověřují a podobně.To je asi vše k prvnímu příkladu novinářské práce.

A druhý příklad bude o policii. Tuším, že to byla TV Nova a její dvě „investigativní“ reportérky. Jezdily kolem policejní hlídky a čekaly, až je stopnou ke kontrole. To se jim asi po 20tém pokusu povedlo. Dámy se snažily policistovi vecpat úplatek, ten se bránil. Reportáž pak byla zručně sestříhaná a výsledek přímo šokující. Končící tím, že dáma skoro háže za policistou bankovku. Zajímavé však bylo, že reportáž začala za světla a scéna s odlétající bankovkou končila za tmy, kde podél jižní spojky už svítila světla.

To se to vládne takovému národu, kterého nezajímá pravda, ale jen senzace...

Autor: David Hynek | středa 22.2.2012 14:53 | karma článku: 8,34 | přečteno: 563x
  • Další články autora

David Hynek

Muž, co kouká na hvězdy.

7.2.2015 v 15:52 | Karma: 4,95

David Hynek

3x co když a 2x možná

16.1.2015 v 16:41 | Karma: 7,40

David Hynek

Moje zahrádka.

30.5.2013 v 14:54 | Karma: 7,30

David Hynek

Tatí, pojďme do lesa na borůvky…

31.7.2012 v 21:36 | Karma: 17,50

David Hynek

Sen co mám rád.

15.7.2012 v 23:38 | Karma: 7,52