Protestující dav před bytem ministra Plagy

Dnes protestoval dav lidí před bytem ministra Plagy v brněnských Medlánkách. Je taková forma protestu v pořádku? Mělo by se chodit protestovat před domovy úředníků a politiků?

Jsem z Brna, bydlím kousek od brněnských Medlánek, které jsou (jak jsem se dnes dozvěděl) domovem současného ministra školství Roberta Plagy. Medlánky znám dobře, několik let jsem tam pracoval a vím, že jde o nejklidnější čtvrť v Brně. Je to vlastně taková vesnická enkláva a to myslím v tom nejlepším slova smyslu. A najednou dnes takový humbuk.

Moje kamarádka, která bydlí kousíček od ministra, mi dnes poslala fotku, na které je protestující dav. Před bytovkou, kde má ministr byt, bylo okolo 150 lidí. Stáli před vchodem kde, se střídali různí řečníci. I když zaznělo pár hesel ve formě „Máte za souseda zločince“ apod. Většinou protestující volali slušně po otevření škol, chtěli to, co chce asi většina z nás (teda asi kromě dětí a studentů). A to, aby se znovu otevřely školy.

Otevření škol je více než nezbytné. Nedávno jsem o tom psal zde na iDnesu článek o Covidové generaci. Podobné protesty se už děly v minulosti, nesly se rakve a věnce před dům premiéra, ministra zdravotnictví atd. Nelíbilo se mi to, ale vždycky jsem to přešel bez většího zájmu.

Přiznám se, že na pár demonstracích jsem už byl taky a vlastně tam chodím docela rád. Protestovat je jedna z mnoha svobod, které máme a dá se zde  důrazně vyjádřit názor – vykřičet se. Jenže protestovat proti vládním nařízením před domem jednoho z ministrů mi přijde už přes čáru. Představil jsem si, že je moje rodina za dveřmi jednoho z bytů v tom domě a čeká, co bude. Musí to být neskutečný tlak především na děti. Trošku doufám, že dnes nebyli Plagovi doma. Venku stopadesátihlavý dav. Lidi pokřikují, uráží. Dnešní demonstrace byla klidná, ale i tak několik lidí vniklo do domu a hledalo po chodbách byt ministra. Není to už moc?

Domov je nejbezpečnější místo, které máme. Cítíme se zde bezpečně, neohroženi, v pohodě. Dnešní demonstrace a vlastně i demonstrace předtím, před domy jiných politiků ukazují zvláštní jev. Narušení soukromí v tom nejhlubším slova smyslu. Jde o narušení bezpečí rodiny, která nemůže za to, že zde máme Covid, nebo že se lidem nelíbí politické rozhodnutí otce rodiny.

Chápu všechny důvody, proč lidé protestovali a jsem s nimi za jedno. Ale byla zvolená nejhorší možná varianta protestu. Ten, kdo tuto demonstraci svolával, by měl mít vnitřní odpovědnost za to, co dělá a jaké může mít taková demonstrace důsledky. Demonstrace se měla svolat, měla proběhnout, ale ne před bytem ministra. Vlastně před bytem kohokoliv. Měla být na náměstí nebo před úřadem. Zkrátka na veřejném prostranství.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Hromas | sobota 13.2.2021 21:01 | karma článku: 30,95 | přečteno: 845x
  • Další články autora

David Hromas

Drahé Česko

9.1.2023 v 9:00 | Karma: 29,37

David Hromas

Západ směřuje ke kolapsu hodnot

6.1.2023 v 9:00 | Karma: 40,33