Může soused posunout hranici pozemku o 3 metry? Ano!

Můj dlouhodobý klient mi jednoho dne zavolal celý vyděšený a říkal, že sousední dům koupil nový majitel. Ten při kompletní rekonstrukci domu nechal zaměřit pozemek a zjistilo se, že evidence katastru neodpovídá skutečnosti.

To, co bylo po desetiletí jako pevně daná hranice, najednou neexistuje. A jak se to stalo?  Zaměřením se zjistil správný stav věci. Katastrální mapy totiž mají povolenou odchylku až 3m v každém hraničním bodě.  Za což mohou až 150 let staré katastrální mapy, které jsou nepřesné v detailech. Při přenosu hranic z mapového podkladu do terénu (vytyčování), dochází k výrazným nesrovnalostem mezi stavem katastru v mapě a v terénu.

Tyto odchylky mají podle vyhlášky mezní hodnotu cca 3 metry (v případě nejstarší možné katastrální mapy vycházející z mapy 1 : 2880 mohou dosahovat hodnot i 8 a více metrů).

Pokud takovou chybu odhalíte včas, je náprava jednoduchá a pro Vás zcela bezproblémová. V opačném případě, kdy situaci podceníte a stav katastru začne řešit Váš soused jako první (stávající nebo nový), záleží na dobré vůli všech zúčastněných stran. Velmi často se stává, že vzhledem k tomu, že nový soused koupil pozemek tak, jak mu to geodet vytyčil a nezná historické souvislosti, nechce ustoupit a následně celý spor končí u soudu. Tam se celá věc táhne roky a ve výsledku se může stát, že budete muset zbourat Váš současný plot a posunout ho o 3 m blíže k domu.

Při ceně místních pozemků kolem 5000 Kč za m2 to může být na průměrném pozemku změna o 75m2 a Vy tak ztratíte majetek za 375.000 Kč.

Náš klient se naštěstí dohodl na kompromisu za cenu odstupného 50.000 Kč. Pokud by to však na počátku řešil sám s bývalým sousedem, mohlo to být vše v klidu a zdarma.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Bureš | středa 28.1.2015 8:50 | karma článku: 18,60 | přečteno: 3116x
  • Další články autora

David Bureš

Byty na krátkodobý pronájem

23.9.2015 v 9:32 | Karma: 6,57

David Bureš

Jak koupit nemovitost

24.6.2015 v 9:00 | Karma: 8,19