Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hypoteční krize tlačí na české banky - je to konec 100% hypoték?

Koncem minulého roku proběhla v médiích zpráva, že ČNB chystá omezení tzv. stoprocentních hypoték. To jsou hypotéky, kdy Vám banka půjčí 100 % hodnoty zástavy. Byla to reakce na problémy, se kterými se potýkají v USA. 

Tam měli velké množství těchto úvěrů a to byla jedna z věcí, které později vedly k finanční krizi.

 

V čem je ta hrozba?

V USA došlo k tomu, že byly nadhodnoceny ceny nemovitostí. Lidé si vzali 100 % hypotéky, pak se dostali do problémů a úvěr přestali splácet. V ten okamžik má banka právo prodat pohledávku k nemovitosti a tedy teoreticky získat „své“ peníze zpět. Bohužel se ukázalo, že ceny nemovitostí poklesly a tedy banky získávaly mnohem méně peněz, než kolik dlužníkům půjčili. A tím se dostaly do problémů i banky.

Může se toto stát i u nás?

Já myslím, že u nás nic takového nehrozí. A to z několika důvodů. Zaprvé je u nás v současné době poměrně nízký poměr těchto 100 % hypoték. Uvádí se, že jich je do 15 %. To je regulováno i tím, že tyto hypotéky mají vyšší úrokovou sazbu. Zadruhé je zde určitá ochrana bank v tom smyslu, že banky si samy určují hodnotu nemovitostí. Mají své odhadce a svůj systém, jak nemovitosti ohodnotit. Nepůjčují tedy částky podle kupní smlouvy, ale podle svého odhadu. A banky na českém trhu jsou naštěstí opatrné a tedy nepůjdou do nesmyslného rizika. Zatřetí je to opět opatrnost bank, které si žadatele o 100 % hypotéky velmi pečlivě prověřují. Na získání takového úvěru jsou nastaveny mnohem přísnější pravidla, než na hypotéku třeba do 85% hodnoty zástavy.

K čemu je regulace?

Regulace má snížit riziko bank. Když dojde ke změnám cen na trhu nemovitostí, mají u neplatičů problém získat vůbec to, co půjčili, natož nějaké sankce. Takže otázkou je, co by regulace skutečně přinesla?

Já bych na místě žadatele řešil jiný zdroj financí, když mi banka nechce půjčit celou sumu.

Zbytek kupní ceny lze vyřešit třeba dalším úvěrem ze stavebního spoření (v tom lepším případě). Zde se bez zajištění často nechá získat až 500tis. Kč. Velmi zajímavě pak vychází speciální úvěr ze stavebního spoření od Buřinky, která může za vyšší sazbu 6,85% půjčit až 800tis Kč. Navíc lze tento úvěr kdykoliv splatit a není třeba zástava nemovitosti. Jak tedy člověk postupně našetří, může tento úvěr doplatit.

Část lidí by si však muselo vzít úvěr od nebankovního subjektu bez zajištění nemovitostí za hodně vysoká procenta (často vůči směnce). Takže nakonec každý může takto získat 100 % financování, ale je to mnohem rizikovější, než „obyčejná“ 100 % hypotéka od banky. A k tomu se musí řešit dvojitá administrativa.

Jak jsou vůbec Češi rizikoví?

A jak jsme na tom v současné době s nesplácením hypoték? V dlouhodobém sledování se poměr nesplácených hypoték pohybuje mezi 3% a 3,5 %, což není mnoho. To by naší ekonomiku položit nemělo.

Kdo dnes 100% úvěry půjčí?

Nejjednodušší získání má rozhodně Komerční banka, která u svého úvěru garantuje zde v Praze cenu kupní jako cenu odhadní (pokud odhadci nevyjde skutečná cena o více jak 30% nižší). Současně se může úroková sazba pohybovat mezi 2,99% - 3,19%. K tomu lze navíc ještě neúčelovou částí vyčerpat nad hodnotu zástavy až 20% a tyto peníze použít na případné opravy či dovybavení.

Hlavní konkurent je pak rozhodně Hypoteční banka a Wüstenrot, kterým chybí pouze garance odhadu a peníze půjčí pouze do 100% odhadu.

Ostatní banky, které jsou ochotné půjčit takto vysoký úvěr, už mají buď velmi přísný filtr komu půjčí (např. Mbank) anebo půjčí pouze klientům, které jejich banka již delší dobu zná (např. Česká spořitelna).

Jaká je hlavní výhoda 100% úvěru?

Okamžitě zaplatíte kompletní kupní cenu a vlastní volné peníze si necháte na vybavení či rekonstrukci, což je i nejjednodušší.

Zůstane Vám dostatečná osobní rezerva, kterou doporučuji ve výši 6 – 12 násobku pravidelných měsíčních výdajů. Někteří lidé se naprosto vydají z peněz, aby získali výhodnější úvěr. Ale pak stačí delší nemoc či výpověď ze zaměstnání a může být velký malér, který nelze vzít zpět. V ten moment Vám navíc nikdo nechce půjčit, nebo jen hodně draho.

Při první fixaci můžete s malým doplatkem či lepším odhadem (nemovitost je již po rekonstrukci) splatit část úvěru a refinancovat již na 90% hypotéku za tu nejlepší sazbu.

Co říci závěrem?

Z mého pohledu je tedy regulace na jednu stranu zbytečná – banky mají nastavené své vlastní mechanismy na kontrolu rizikovosti hypotečních úvěrů. Tyto úvěry získají za ztížených podmínek hlavně lidé, kteří to bezpečně využijí. Na druhou stranu by se regulací asi nic nezměnilo. Kdo bude potřebovat více peněz, tak si je na českém trhu půjčí i bez zajištění, pouze to bude stát více na absolutní měsíční splátce a hrozí tak větší riziko nesplácení.

 

Autor: David Bureš | středa 25.3.2015 9:24 | karma článku: 7,63 | přečteno: 617x
  • Další články autora

David Bureš

Crocodile Trophy aneb splněná výzva

Před mnoha lety jsem si vytyčil svůj cíl, že zdolám jednoho dne nejtěžší etapový závod horských kol Crocodile Trophy. Letos na to přišel ten správný čas a tak jsem 10.10. odletěl do Austrálie, do města Cairnes, kde je start.

10.11.2015 v 13:15 | Karma: 6,81 | Přečteno: 228x | Diskuse| Ostatní

David Bureš

Podlaha podle projektu? To ani náhodou!

Nezávislý technik byl povolán investorem stavby rodinného domu k jeho kontrole v průběhu výstavby. Měl za úkol posoudit, jestli všechny práce probíhají v souladu s projektem. Největším překvapením byla podlaha.

15.10.2015 v 9:00 | Karma: 12,10 | Přečteno: 616x | Diskuse| Ostatní

David Bureš

Byty na krátkodobý pronájem

Slyšeli jste již o bytech na krátkodobý pronájem? Možná ano, ale třeba Vám ještě něco není jasné. Jaké jsou jejich výhody, ale také nevýhody? Čtěte dále.

23.9.2015 v 9:32 | Karma: 6,57 | Přečteno: 772x | Diskuse| Ostatní

David Bureš

Jak naučit děti hospodařit s penězi?

Hospodaření s penězi děti ve škole bohužel nenaučí. O to se musíme postarat my, rodiče. Všichni se snažíme dát dětem do života do nejlepší. Ale jak na to?

14.7.2015 v 9:00 | Karma: 19,99 | Přečteno: 2255x | Diskuse| Ostatní

David Bureš

Jak koupit nemovitost

Jste v situaci, kdy jste se rozhodli koupit nemovitost. Třeba chcete větší bydlení, nebo se jen konečně odstěhovat od tchýně. Ale nemovitosti nekupujeme zase tak často (většina z nás), takže často nevíme, jak na to.

24.6.2015 v 9:00 | Karma: 8,19 | Přečteno: 858x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Jsem finanční poradce, otec rodiny a nadšený sportovec (kolo, běžky). Poradenstvím jsem se začal zabývat před 15 lety během studií na vysoké škole – nejprve to byly hypoteční úvěry, ale postupně jsem rozšiřoval svoje znalosti a zkušenosti. Dnes se zabývám celkovým finančním poradenstvím – od hypotečních úvěrů a realitní činnost, přes pojistné produkty, investiční nástroje až k celkové finanční optimalizaci. Od roku 2006 jsem nejlepší hypoteční specialista ve společnosti Fincentrum. Od roku 2014 tvořím projekt Realitní vyjednavač, který pomáhá lidem při koupi nemovitosti. Více o tomto projektu najdete ZDE, případně na Youtube.  Další informace o mně najdete na mém webu.  

Seznam rubrik