Dnešní Němec

Průměrný Němec se od Čecha neliší! Zdá se vám to jako kacířský výrok? Kdo chvíli žil v Německu a má odvahu pohlédnout do sebekritického zrcadla, dá mi zapravdu.                                                           

Nemecko

Samozřejmě, že jsou tu rozdíly v dějinách a postavení v Evropě. Rozdíly v postavení tu byly a budou ( bez erotického podtextu ;) ), ale co se týče způsobu myšlení, v tom jsme si velmi podobní.

Už slyším ty námitky: „To není pravda, my jsme jiný. Nechováme se například, tak povýšeně k jiným národům". A já na to odpovím, tak si vzpomeňte, jak se mnozí z nás chovají k Vietnamcům či Ukrajincům. Vietnamskému trhovci hned tykáme a ještě ho přejmenujme na Pepíka. Už to zase slyším: „No jo, ale Němci se mají mnohem lépe než my". Ode mne však uslyšíte, že Němci jsou taky pořád s něčím nespokojení. Současný Němec nadává na politiku, chce mít vše levně nebo nejlépe od státu „zadarmo". Prohlédnout se mu podaří jen tehdy, když vycestuje mimo Evropu a zjistí, že se má opravdu dobře. Myslím, že my jsme na tom podobně, nemáme se tak špatně.

Podobnost našeho myšlení se nejlépe projevuje v cizím prostředí. Když naše Česko-Německá skupina pracovala ve Španělsku, projevila se tato podobnost naplno. Najednou člověk zjistí, že nám shodně vadí parkování v křižovatce, nevalná chuť Španělského piva a vůbec lehkomyslnost Španělů ve věcech, které považujeme za důležité. Naopak dokážeme stejně ocenit Španělské jídlo, krásné pobřeží a dobré víno.

Žijeme vedle sebe poměrně dlouho a formuje nás stejné prostředí. Byl by div, kdyby jsme si nebyli vůbec podobní.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Adámek | úterý 10.11.2009 22:27 | karma článku: 18,61 | přečteno: 1316x
  • Další články autora

David Adámek

Bez Havla a bez legrace

5.1.2014 v 17:59 | Karma: 16,17

David Adámek

Těžký život v pivovaru

10.12.2013 v 21:29 | Karma: 10,10

David Adámek

Gangnam style na živo

24.11.2012 v 18:18 | Karma: 10,09

David Adámek

Kde je Nobelova cena?

19.1.2012 v 19:02 | Karma: 12,82