Co je na celém cirkusu kolem trafik špatně.

Ve vrcholné politice nemůže nikoho překvapovat, že morálka jde stranou, pokud je nutno prosadit své záměry. Takové lidi si tam dobrovolně volíme.

Soud, a je opravdu potřeba konstatovat NESTRANNÝ soud, zprostil manžele Nečasovi a další v kauze trafik a luxusních darů. Zkráceně řečeno – jeden z hlavních důvodů policejního zátahu na vládě a její faktické destrukce se ukázal být vetchým a marným.

Hlavní oporou soudního rozhodnutí bylo neuznání odposlechů. Těch odposlechů, které byly soudem povoleny ve zcela jiné věci a tedy i z jiných důvodů. Bez zabíhání do detailu – všichni policisté, státní zástupci a soudci velmi dobře vědí, že z odposlechů je možné použít leccos, ale k odsouzení pouze to, co bylo v dané věci přímo povoleno. Pokud by soud povolil odposlechy související s trafikami a luxusními dary, tak šli všichni obžalovaní do vězení.

Důvodem popsaného postupu je ochrana všech lidí v této zemi před zvůlí trestního aparátu. Před tím, aby si policista sehnal povolení k odposlechu pod dobrou záminkou a pak z odposlechu vygeneroval obvinění za cokoli a všech, kteří se tam nějak mihli. Obvinit a státní zástupce obžalovat, tak může jen tehdy, když důvod povolení odposlechu souvisí s trestnou činností, na kterou byl povolen. A puntík (omluva detailistům za možná více než volný výklad).

Z opačného pohledu. To že se odposlechy použijí pro jiné věci, než byly povoleny, muselo státní zastupitelství vědět od samého počátku. Stejně tak policisté. I přes to do toho šli a i z trafik rozpoutali neskutečnou show za účasti špiček této země.

Dokážu pochopit, ale nikoli přijmout model myšlení účastníků křížových výprav, paličů čarodějnic, čekistů a dalších, kteří sledovali jen boj se zlem a nebylo důležité jaké nástroje a postupy k tomu slouží. Hlavně, že jimi (a někdy jen jimi) vnímané zlo bylo zničeno, vykořeněno. Protože žijeme ve svobodné společnosti v 21. století, tak to není přijatelné nejen pro jednotlivce, ale i pro právní stát jako takový.

A nyní mé otázky. Je vůbec správné, aby lidé, kteří vědomě nadřazují vlastní boj proti zlu, před dodržováním práva, pracovali ve vrcholných pozicích trestního systému v této zemi? Navíc bez schopnosti osobní a profesní sebereflexe? S pocitem bezpráví na nich páchaných těmi zlými, tj. soudy, které to nechtějí vidět stejně jako oni?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Dastych | čtvrtek 20.8.2020 16:11 | karma článku: 16,32 | přečteno: 500x