Ekologické strany v Evropě - pravice . nebo levice ?

1. Proč jsem si vybral Strany Zelených ? Ze všech ekologicky zaměřených hnutí , jsou tito politicky nejúspěšnější . Dokonce se i dostali několikrát do vlád . Proto se zaměřím pouze na porovnání hlavních zelených stran ve Evropě .

2. Vznik těchto stran

Jako první chci upozornit na anti-stranický apel u zelených hnutích – neměli a často ani ještě nemají ve svém jménu „strana“ , ale ještě zvýrazňují , že jsou hnutí.

Pořád není „politická strana zelených“ - tím chci ukázat na nezralost .V praxi je nicméně možné právě na nich dobře demonstrovat paradox institucionální transformace v politickou stranu . Zelení vzešli ze značně heterogenního a a slabě organizačně strukturovaného ekologického hnutí . Ale aby se mohli dostat do parlamentu / vlády museli si vytvořit už nějakou kostru . A hlavně určit svůj ideově-politický směr , což se podle mě některým moc nepodařilo. Typický příklad je začlenění zelených v Německu .

Zelení většinou získávají tak do 10% , ve všech případech , kdy se prosadili byli v 90tých letech koaliční partneři levicových stran .

Západ je pro tyto strany mnohem vhodnější , protože ve východních zemích je větší apel na tradice a náboženství , než na ekologii , na kterou téměř nezbývá místo .

3. Porovnání programů Stran

Anglie:

the Green Party of England and Wales

the Green Party in Northern Ireland

the Scottish Green Party

Ukázka programu : zateplení zdarma , jídla ve školách zdarma ,vyšší životní minimum – na skutečnou úroveň .Propagují ,,bezpečné ulice“ tzn. snížení rychlosti ve městě na 20mph...cca 32km/h – při menší rychlost , chodec spíše přežije náraz , ale proti tomu je ,že auta budou produkovat více smogu .Další část programu je dostupné bydlení- hlavně pro sociálně slabší , stavět levné domy , opravovat staré .

A na závěr dva téměř evergreeny : Zateplení zdarma, zelená energie pro všechny.

Nejsou sice ve vládě a díky většinovému volebnímu systému doufám ani nebudou

Často uvádějí ,že jejich politika je „social“ , proto je řadím mezi levici.

Německo

The Green Party (BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN)

(Spojenectví 90/Zelení)

Po sjednocení Německa se spojili i dvě strany – Spojenectví 90 (východ) a Zelení (západ).

 

Rakousko

Die Grünen - Die Grüne Alternative Grüne

Silný nesouhlas s jadernou energetikou .Dříve časté protesty proti elektrárně Temelín .

Protože prohráli volby, tak nejsou ve vládě.

Proti jaderné energii , proti kouření , ale jsou dovozci energie .

 

Švýcarsko

Grüne Schweiz

„Ökologisch konsequent, sozial engagiert, global solidarisch“

Stejně jako u Rakouska nesouhlas s jadernou energetikou . Navíc podpora lidských práv.

Ve volbách získali 9,6 % v národní radě .

 

4. Definice pravice x levice

Levice – z pohledu empirického (tj. poměr ekonomika vs. stát) je dle levice hlavním úkole státu blaho občanů a sociální spravedlnost. Levice tedy schvaluje zásahy státu do ekonomiky. Z pohledu filosoficko-antropologického levice věří, že člověk může být lepší než je a k tomu se má dopomoci sociální společností. Z existencionálního pohledu se levice snaží vytvořit novou společnost, jenž není tak zcizená člověku jako ta dnešní.

Pravice – z pohledu empirického má pravice zcela jiný pohled na věc. Podporuje spravedlnost, ale pouze spravedlnost příležitostí a proto se staví zásadně proti zásahům státu do ekonomiky a podporuje svobodu trhu. Oproti levice věří pravice ve filosoficko-antropologickém pohledu v to, že člověk je takový jaký je a je zcela zodpovědný za své chování. Dle pravice je společnost taková jaká je - tj. přirozená. Nejlepší je západní společnost. [převzato z Císař]

 

Podle definice levice se přímo nabízí zařadit strany zelených jako levicovou stranu , Zvláště kvůli značným zásahů státu do ekonomiky za účelem „ochrany životního prostředí“ . Například různé emisní a těžební limity .

Avšak …

„V posledních desetiletích už prostě automaticky neplatí, že pravice omezuje daně i výdaje, zatímco levice utrácí.“ - Jiří Pehe

 

5. Tak kdo jsou ti Zelení ? - Pravice nebo levice ?

Strana zelených ve většině evropských zemí se hlásí k levicovému směru . To však mohlo být způsobeno „inspirací“ od stran zelených , kteří levicovou vládu utvořili jako první . Avšak v České republice utvořili vládu společně s středo pravicových křídlem . Podle kolegyně Andrei Matějkové za to mohou buď sympatie mezi pány Topolánkem a Bursíkem . Z mého pohledu je důležitý „vládní aspekt“ , kdy se strana zelených kvůli své nestabilitě a nezralosti přebarví na barvu „vítězné “ vládní strany .

6. Závěr :

Strana zelených jako nejsilnější zástupce ekologických stran je pořád ve vývoji ve stádiu mezi hnutím a polit. Stranou .

Kvůli časté změně obsazení a nezralosti strany se její polit. směr pořád formuje a i přes převahu levice nikdo neví kam .

 

7. Zdroje:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Bündnis_90/Grünen

http://www.gruene.ch/

http://www.greenparty.org.uk

STRMISKA,Maxmilián . Politické strany moderní Evropy , Praha:Portál , 2005

CÍSAŘ,Ondřej. Texty přednášek kursu Dějiny politických idejí, Brno:Katedra politologie

, MASARYKOVA UNIVERSITA , 2004

 

ps: a tedka to už je fakt jedno

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Hynek Dařbujan | čtvrtek 27.5.2010 20:57 | karma článku: 8,81 | přečteno: 1702x