Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze filmu Troll - 70 %

Lidská neúcta k divoké přírodě vyústila v probuzení obřího mytologického tvora, který působí zmar a zkázu. To ale není možné nechat jen tak, je nutné ho zastavit.

Tuto snahu uvidíme v tomto akčním a dobrodružném norském filmu od Netflixu. O režii se postaral Roar Uthaug, jehož díla se dokážou prosadit i mimo jeho rodnou hroudu. V hlavních rolích se představí Ine Marie Wilmann, Kim S. Falck-Jorgensen a Gard B. Eidsvold.

V Dovreských horách na jihu Norska pracují stavební dělníci na stavbě nového tunelu. Sice se musejí potýkat s protestujícími, ale to není nic ve srovnání s tím, co má teprve přijít. Po jednom odstřelu se začne celá hora otřásat. Kameny se řítí a ozývá se ohlušující řev. Otřesy zaznamenala i armáda, která na místo vyslala pozorovací letoun. Ukáže se obrovská díra a něco jako stopy.

Na základě těchto informací je svolána schůze nejvyšších představitelů státu a členů vědecké obce. Z přítomných bude pro budoucí děj velmi důležitá paleontoložka Nora Tidemann (Ine Marie Wilmann). Po spekulacích typu podzemní výbuch plynu nebo nepřátelský útok se na internetu objeví video na kterém je vidět obří, člověku podobný tvor vylézající ze země. Nikdo tomu nechce věřit, nicméně spory rychle opustíme, jelikož jsou doktorka Nora Tidemann a poradce premiérky Isaksen (Kim S. Falck-Jorgensen) vysláni na místo další podivné události, která by s tím mohla souviset.

Tam najdou jeden zničený dům a obří stopy. Noře to vnukne myšlenku, kterou se rozhodne probrat se svým bláznivým otcem folkloristou (Gard B. Eidsvold). Ten má samozřejmě hned jasno. Byl to troll. Doktorka Tidemann tomu samozřejmě nechce věřit, ale co mohla čekat, když je její otec posedlý těmito stvořeními a její zjištění to ještě podporují. Nakonec se trojice spojí a vyrazí za hledáním pravdy, které se jim zanedlouho ukáže v celé své giganticky děsivé kráse.

Najdeme zde klasické postupy podobných filmů s obřím monstrem, které je nebezpečné pro svoje okolí. Nějaká ta zničená infrastruktura, pár vyděšených lidí. Samozřejmě nesmí chybět střet mezi několika způsoby řešení situace. Typicky se jedná o rozpor mezi armádou a vědeckou obcí, která je tady nahrazena použitím severské mytologie. Samozřejmě, že je to něco jiného, ale nakonec to vyjde nastejno. Ovšem tohle není jediný důležitý aspekt. Vlastně ty ostatní mě možná zaujaly i více.

V celém filmu je důležité téma rodiny. Nora se rozkmotřila se svým otcem kvůli jeho bláznivým teoriím. Nicméně když se začaly ukazovat být pravdivé, tak se s ním pokusí spojit. A otec jí dokázal odpustit a neposlal ji k šípku. Takže se mohli snažit o záchranu spolu a snad se zase trochu sblížit. I kdyby to bylo pouze silou událostí, tak je to stejně hezké sledovat. Celkově tento směr potěšil také tím, že to není to klasické klišé z amerických filmů s rozdělením a znovushledáním rodiny za pláče a objímání. V tomto filmu je to mnohem blíže ke smutné realitě běžného života.

Celé toto audiovizuální dílo má společenský přesah, jelikož to funguje jako kritika ničení přírody, které bude mít určitě následky v budoucnosti. Toto je tady zosobněno samotným trollem, který dává tomuto nehmotnému nebezpečí konkrétní hmotnou podobu a činí ho tak více uchopitelným. Ale to není všechno z toho ranku. Možná ještě důležitější je kritika koloniální rozpínavosti a názoru o nadřazenosti evropské bílé rasy a s tím souvisejícího křesťanství. Prosazování vlastního světonázoru jako jediného správného názoru. To je ukázáno pomocí historie národa trollů, který by zničen předky Norů. Zároveň je to také ukázka toho, jak je obtížné s tím v současnosti něco udělat.

Audiovizuální zpracování je dostatečně kvalitní, ale nenadchne ani neurazí. Prostě poctivá práce, která dobře doplňuje ostatní prvky filmu.

Celkově jde o povedený dobrodružný film, který využívá postavu obřího trolla spíše jako katalyzátor ostatních aspektů příběhu. Ten samotný by nic neznamenal bez ostatních lidských postav. Ty zažívají opravdové dobrodružství a vidíme, jak se projevují tváří v tvář neznámému nebezpečí. Takže jde o poněkud hlubšího zástupce obvykle hodně povrchního žánru.

Automobily

V premiérské flotile najdeme například Mercedes-Benz třídy S, BMW X5 nebo BMW řady 7. Poradce premiérky Isaksen jezdí v Toyotě Yaris. Jako návnada pro trolla je použit Chevrolet C/K, což je tak trochu ironie, když norský automobilový ráj elektromobilů zachraňuje americká osmiválcová příšera polykající benzín po litrech.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1025924-trol/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt11116912/?ref_=nv_sr_srsg_0

Autor: Daniel Trojan | pátek 16.12.2022 19:00 | karma článku: 6,28 | přečteno: 130x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Ferrari: Jenom závodnická vášeň vám spokojený život nemusí zajistit (80 %)

Enzo Ferrari čelí hrozbě úpadku své společnosti, který by mohlo zažehnat vítězství v legendárním závodě Mille Miglia. V soukromí se musí vyrovnat se smrti milovaného syna, a přitom se potýká se vztahovým trojúhelníkem.

19.1.2024 v 19:00 | Karma: 5,23 | Přečteno: 97x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Recenze filmu To se mi snad zdá - 67,5 %

Tuctový vysokoškolský profesor se bezděčně začíná objevovat ve snech široké veřejnosti, čímž se stává celebritou. Přinese to něco dobrého, ovšem sláva brzy začne ukazovat svou temnou bezskrupulózní tvář.

12.1.2024 v 19:00 | Karma: 5,12 | Přečteno: 121x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Recenze filmu Poslední případ Adriana Monka - 60 % (Mr. Monk's Last Case: A Monk Movie)

Netypický detektiv se po letech depresivní stagnace vrací zpět ke svému řemeslu, aby vyřešil podezřelou smrt snoubence své nevlastní dcery. S dopomocí starých známých mu vyšetřování snad dokáže vlít novou krev do žil.

5.1.2024 v 19:00 | Karma: 8,19 | Přečteno: 152x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Recenze filmu Nech svět světem - 70 %

Poklidný víkend se pro jednu rodinu náhle změní v drama, když po hackerském útoku na kritickou infrastrukturu začne směřovat naše civilizace k záhubě. Navíc se u dveří zjevují dva cizinci s pochybnými úmysly.

29.12.2023 v 19:00 | Karma: 6,67 | Přečteno: 146x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Recenze filmu Povelitěl vetra - 65 %

Cestovatel a dobrodruh překonávající hranice se vydává na sólovou cestu balónem kolem světa s cílem překonat světový rekord. Mnozí ho odrazují a pochybují o jeho schopnostech, nicméně on jim opět dokáže vytřít zrak.

22.12.2023 v 19:00 | Karma: 5,39 | Přečteno: 96x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 7,59
  • Průměrná čtenost 141x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.