Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Film Ferrari: Jenom závodnická vášeň vám spokojený život nemusí zajistit (80 %)

Enzo Ferrari čelí hrozbě úpadku své společnosti, který by mohlo zažehnat vítězství v legendárním závodě Mille Miglia. V soukromí se musí vyrovnat se smrti milovaného syna, a přitom se potýká se vztahovým trojúhelníkem. 

Vskutku náročný výsek v životě skutečné legendy automobilismu nám bude prezentován v životopisném dramatu z prostředí motorsportu stvořeném pod vedením režiséra thrillerů a životopisů Michaela Manna. Hlavní role byla svěřena Adamu Driverovi, jehož herecký koncert nezastupitelně doplňují Penélope Cruz a Shailene Woodley.

Píše se rok 1957 a existence proslulé automobilky pojmenované po svém zakladateli Enzu Ferrarim (Adam Driver) je v historicky největším ohrožení. Výroba rychlých aut slouží především k financování účasti v závodních kláních, ovšem potřeba peněžních injekcí začíná přerůstat možnosti celé společnosti. Objevují se proto úvahy o spojení s velkými investory, nicméně to je až nejzazší možnost.

V prvé řadě by pomohlo stimulovat prodej automobilů, přičemž nejjednodušším způsobem, jak toho dosáhnout jsou vítězství v závodech. Naštěstí se blíží prestižní závod Mille Miglia, který by byl ideální příležitostí k triumfu a poražení odvěkého rivala v podobě Maserati. To se jednodušeji řekne, než udělá, nicméně Ferrari má na své straně know-how a řidiče ochotné položit život, tudíž šance nejsou vůbec malé.

Nesmíme zapomínat ani na Enzův soukromý život, který by vydal na román. S manželkou (Penélope Cruz) prožívají bouřlivé italské manželství, ovšem lásku odvál čas a zůstala jen zášť. Největším hřebíčkem do rakve jejich vztahu byla nedávná smrt syna postiženého nevyléčitelnou svalovou dystrofií. A aby toho nebylo málo, tak Enzo se musí starat i o svou milenku (Shailene Woodley) a jejich společného syna. Je toho tolik, a přitom jde pouze o jeden rok v životě Enza Ferrariho.

Hlavním účelem filmu je samozřejmě poskytnout věrný obraz našeho hlavního hrdiny, kde nejde o suchopárné zmapování životních milníků, ale spíše o jeho lidskou stránku.

Začínáme u jeho drsné nesmlouvavé svrchní obálky, kterou historie reflektuje především. Očekával od ostatních naprostou dokonalost jako sám od sebe, a ne nebral jako odpověď. Svoji nevoli se poté nezdráhal dávat ostentativně najevo. Razil přístup tvrdé ruky, kde bylo možné leccos, smrt nevyjímaje, vše pro dosažení vytyčeného cíle. Musíme trochu litovat všechny okolo, nicméně málokterý úspěch se bez podobného přístupu obešel.

Za zavřenými dveřmi šlo ovšem nalézt i trochu citlivé duše. Uměl být i milujícím otcem a manželem, přičemž pro rodinu by udělal cokoliv. Italskou horkokrevnost není ani nutné zmiňovat. Smrt závodních jezdců mu také nebyla úplně lhostejná. Tento rozpor je úžasně zpracovaný a nabízí spoustu prostoru k zamyšlení nad souzením knihy podle obalu.

Ta citlivá duše je ale nyní neobyčejně ztrápená. Před rokem přišel o milovaného syna, což ho zkrátka změnilo. Viděl v něm geniální konstruktérský talent a následníka pomyslného trůnu. Byl doslova světlem jeho života a s ním zemřela i část jeho samotného. Nicméně nelze pominout ani matku, která byla také neméně zasažena.

Snímek tak velmi surově ukazuje, co dokáže udělat smrt dítěte se vztahem jeho rodičů. Oba se mohli pro nemocného syna rozkrájet, ovšem jejich boj byl předem prohraný. Samozřejmě pochybují o tom, že udělali dost. Aby se sami ospravedlnili a ulevili svému srdci, tak stesk, vztek a frustraci obracejí proti tomu druhému. Padají ty nejhorší a nejvíce zraňující slova a propast mezi nimi se zvětšuje. Vlastně jim to ve výsledku nepomáhá, ale kdo nezažil, tak to zkrátka nemůže nikdy pochopit. To je rozhodně nejsilnější část snímku bez ohledu na to, co hrozného se může ještě stát.

Samozřejmě nelze stvořit film s názvem Ferrari bez rychlých aut, ovšem na pořádnou závodní řež si musíme pekelně dlouho počkat. Autoři nám předtím ještě servírují pěkně šťavnaté ochutnávky, které jsou dokonalým navnaděním. Nakonec se ukáže, že čekání rozhodně stálo za to.  

Pocit z rychlosti je tak hustý, že by se dal doslova krájet. Auta se přetahují o každý metr, a přitom jejich pilotům dýchá smrt za krk. Odvaha spojená s nulovým pudem sebezáchovy odděluje zrna od plev. Kamera je vždy na tom správném místě pro nejvíce poutavé zachycení všech důležitých detailů. Hudba duje, vytočené motory řvou v nejvyšších otáčkách a pískot pneumatik varuje před dramatickou ztrátou přilnavosti znamenající nekontrolovatelný smyk. Jedinou drobnou výtku musím směřovat k několika nehodám, které na mě působily poněkud nereálně a někdo by je mohl považovat až za groteskní.

Ale rozhodně to není pouze o technické dokonalosti. Je v tom závodnická vášeň spojená s typickým italským temperamentem, kdy všichni s oddaností vkládají do práce celou svou duši. Nádherná auta s osobností odrážející nejniternější lidské emoce se organicky proplétají krajinou jako z kýčovitě krásné pohlednice.  Atmosféru dotvářejí zástupy diváků, kterým stačí k nadšení, když je mine řvoucí barevná šmouha. Je v tom až poetická krása.

Nic ale nemůže být úplně dokonalé a euforie se rychle může změnit v katastrofu. Smrtelná nehoda je stále na dosah ruky, protože bezpečnost v motorsportu byla v této době sprostým slovem. Se smrtí se zkrátka počítalo, a i my se o tom na vlastní oči velmi explicitně přesvědčíme. Byla to čirá rychlost, ale je dobře, že dnes už nemusíme trnout při každém drobném karambolu, a i přes to si to stále užijeme.

U podobného snímku hraje důležitou roli ukotvení v realitě, přičemž tady na tom nejsme vůbec špatně. Několik věcí bylo přiostřeno, zatímco jiné pominuty, ale vše v nejlepším zájmu diváka a zintenzivnění výsledného zážitku. Největší důraz na skutečnost byl kladem v automobilové a závodnické stránce příběhu, kde se autoři opravdu snažili držet pravdy, která byla sama o sobě dostatečně dramatická. Z tohoto pohledu přináší největší zklamání ukotvení v rámci jednoho roku, tudíž nám zůstává nedostupná spousta důležitých milníků z života Enza Ferrariho, ale to by byl dostatek materiálu na pěkně dlouhý seriál.

Jde o povedený životopisný snímek o jedné z největších legend automobilismu, který nám spíše, než záplavu historických faktů přináší podrobnější pohled na jeho lidský rozměr. Postupně se odhalují rozporuplné vrstvy jeho osobnosti a zároveň se představuje v kontextu osudových lidí jeho života. Samozřejmě by se film neobešel ani bez kupy rychlých aut. Všechny jízdní záběry skvěle vtahují do děje, ovšem neméně důležitá je vášeň a zapálení pro věc všech, kterých se to týká.

Dohromady jde o silný film nabízející opravdový lidský zážitek zpřístupňující motorsportovou vášeň širšímu publiku, ovšem pokud vám v žilách koluje aspoň kapka benzínu, tak je zážitek přece jenom hlubší. Zkrátka dobrá práce.

Automobily

Enzo Ferrari během celého filmu jezdí v Peugeotu 403 a jeho manželka v Alfě Romeo Giulietta Berlina. V závěrečné závodě reprezentují Ferrari vozy s označením 355 S, 315 S a 250 GT.  Kromě hlavního soupeře v podobě Maserati 350S jsou dalšími v pořadí na vítězství například Jaguar D-Type nebo Mercedes-Benz 300 SL.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1000599-ferrari/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt3758542/?ref_=nv_sr_srsg_2_tt_3_nm_3_q_fe

Současně publikováno na Seznam Médium

Autor: Daniel Trojan | pátek 19.1.2024 19:00 | karma článku: 5,23 | přečteno: 97x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Hlasy mrtvých: Se silami pekelnými si není radno zahrávat (57,5 %)

Žena pronásledována neúspěchy zdědí starý hostinec, jehož sklep bohužel ukrývá děsivé tajemství. Nebezpečnou čarodějnici schopnou zprostředkovat kontakt se zemřelými, což se v okamžiku může proměnit v boj o holý život.

26.4.2024 v 19:00 | Karma: 2,78 | Přečteno: 61x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,57 | Přečteno: 122x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zóna zájmu: Lhostejnost lidí k páchání zla může být značně mrazivá (72,5 %)

Velká soudržná rodina si užívá života a všech jeho radostí v domě s nádhernou zahradou, což ovšem není jen tak. Otec rodiny je velitelem koncentračního tábora, jehož znepokojivá zvuková kulisa provází každý jejich krok.

29.3.2024 v 19:00 | Karma: 7,13 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  13:23

Přímý přenos Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  13:20

Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

Íránku zmizelou při protestech sexuálně zneužili a zabili, uvádí tajný dokument

30. dubna 2024  13:18

Šestnáctiletou Íránku, která zmizela v září 2022 při protivládních protestech, sexuálně zneužili a...

Téměř stoletá Ukrajinka prchala kilometry pod palbou Rusů, bez jídla a vody

30. dubna 2024  12:55

Osmadevadesátiletá Lidija Stepanivna urazila na útěku ze svého domova v Očeretyne v Doněcké oblasti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 7,58
  • Průměrná čtenost 141x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.