Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recenze filmu Transformers: Probuzení monster - 57,5 %

Požírač planet Unicron na Zemi hledá klíč umožňující ničení planet. V tom mu po staletí brání robotičtí zvířecí mimozemšťané Maximálové. Ti se nyní spojí s Transformery i s pár lidmi, kteří zvýší šanci na úspěšné zažehnání hrozby.

Toho budeme svědky v akčním a dobrodružném sci-fi filmu od režiséra Stevena Capleho Juniora. V hlavních rolích se představí Anthony Ramos a Dominique Fishback. Mimozemským postavám propůjčili svoje hlasy například Pete Davidson, Ron Perlman a Peter Cullen.

V dalekém vesmíru žil kdysi dávno národ obřích robotických zvířat jménem Maximálové. Na jejich domovské planetě se ukrýval klíč Transwarp umožňující vyhledávání planet bohatých na látku Energon a jejich následné zničení. Bohužel se tím ocitli v hledáčku požírače planet Unicrona a jeho věrných posluhovačů, kteří ho chtěli získat pro sebe. Maximálové chránili klíč i za cenu zničení vlastní planety. Naštěstí tato velká oběť nebyla marná, jelikož se mezitím podařilo ukrýt Transwarp na neznámém místě v hloubi vesmíru, kde je střežen skupinou hrdinů pod vedením Optima Primala (Ron Perlman).

Poté už se přesouváme na planetu Zemi do roku 1994. Výzkumná pracovnice muzea Elena (Dominique Fishback) se dostala k podivnému artefaktu, který ji nedal spát. Díky následnému výzkumu objevila uvnitř něco velmi zásadního. Transwarp. To ale ona samozřejmě netušila. Mezitím v jiné části města zrovna mladík Noah (Anthony Ramos) krade auto. I když by se to na první pohled mohlo zdát, tak to není žádný nekalý živel. Je to pouze člověk potřebující zafinancovat léčbu svého nemocného mladšího bratra.

Eleně se bohužel podařilo aktivovat Transwarp, čímž přivolala požírače planet Unicrona a spol, který ho chce získat a s jeho pomocí vytěžit a zničit Zemi. Na to zareagovali i Transformeři Autoboti, kteří by se díky Transwarpu mohli vrátit na svoji rodnou planetu. K Eleně do muzea je pro něj vyslán nešťastník Noah, který se shodou nešťastných okolností ocitl na jejich setkání svolaném velitelem Optimem Primem.  Naneštěstí první setkání Eleny i Noaha dopadlo značně neslavně, jelikož zrovna zaútočili Unicronovi nohsledi a Transwarp získali. Na scéně se ale konečně zjevují Maximálové, kteří stále střeží aspoň jeho druhou polovinu. To znamená, že lidé, Autoboti a Maximálové musí chtě nechtě spolupracovat a pokusit se Unicrona zastavit.

Nejdůležitější součástí tohoto filmu jsou akční scény, čímž se nijak neliší od ostatních zástupců této filmové série. První housle tady hrají především souboje obřích robotických mimozemšťanů. Ty nabízí poutavou bojovou choreografii kombinující použití pěstí, chladných a palných zbraní. Jsou to opravdu skvěle zpracované bitky s dokonalým tempem, které se odehrávají ve značně gigantickém měřítku. Objeví se i rutinní honičky, které se ale stejně pokaždé zvrtnou v bitku robotů, takže bych to označil spíše za předehru.

S akčními scénami se celkem blízce pojí využití zvláštních efektů. Mimozemské technicistní postavy vypadají jako kdyby byly složeny ze skutečných dílů, a ne jako konstrukt počítačových technologií. Jejich poskládání a rozpohybování poté působí jako kdyby šlo o skutečné bytosti s plynulým netrhavým pohybem. Z toho pohledu má všechno vysokou kvalitu a skvělou koukatelnost, která je u tak důležité součásti potřebná a také očekávatelná.

Zvuková stránka filmu dokáže zaujmout především ozvučením všech mimozemských postav. V základu jde o hluk mechanických a hydraulických strojů, které jsou ale značně upraveny pro dosažení nadpozemského vyznění. To je značně podpořeno i podobností tohoto aspektu audiovizuálního zpracování se známými zástupci žánru sci-fi. Výběr hudebních skladeb a jejich spárování s určitými scénami už tak dokonalé rozhodně není. Naštěstí se to podaří nakonec zachránit, protože když jde opravdu do tuhého a je to nejvíce potřeba, tak zazní tóny hlavního hudebního motivu provázející soundtracky celé této filmové série a najednou se zdá všechno v pořádku.

Během celého filmu je značně vyzdvihována myšlenka spolupráce, jakožto nejdůležitějšího klíče úspěchu a vítězství. Ze začátku se tohoto nikdo příliš nedrží a většina postav jedná pouze ve vlastním zájmu nebo svých blízkých, což ale zhoršuje už tak velmi vážnou situaci. Tento přístup se začne měnit především díky vlivu Maximálů.

Nakonec i ti nejzarputilejší musí sklopit uši a začít spolupracovat, protože jinak by mohli všichni přijít o všechno, a to si určitě nikdo nepřeje. Někdy je prostě nutné obětovat svoje zájmy ku prospěchu ostatních.

Někdy se sem vloudil i komediální prvek, který ale nikdy nelze nazvat inteligentním. Humor většinou vychází z nějakého zběsilého úprku nebo obyčejné lidské hlouposti. Občas zazní i rádoby vtipná hláška. Inspirace pro tuto součást nejspíše pochází od prvních moderních filmů z této franšízy, ale rozhodně to nemá to původní kouzlo a ani kvalitu. Občas to i narušuje atmosféru nastavenou vážnými scénami a promluvami, přičemž to rozhodně nestojí za to. Autoři si to mohli i odpustit a nikomu by to asi nevadilo.

Fanoušci série budou mít příležitost poznat nové Autoboty v čele s vtipálkem Miragem. Stále se však jedná o typickou skvadru charakterů, které se liší pouze jiným vzhledem. Potěšující je možnost podívat se na postavu Optima Prima z trochu jiného pohledu. Uvidíme jednu z částí jeho životního příběhu, která měla podíl na jeho proměně v neohroženého ostříleného hrdinu chránícího lidstvo se stejnou urputností jako své druhy. Od té doby zkrátka prošly jeho priority určitým vývojem.

Tento film rozhodně nedělá ostudu svým předchůdcům, ale jinak oproti nim nenabízí nic nového či originálního. Jsou tady sice nové postavy v čele s novým mimozemským národem, a tak trochu nový děj, nicméně v jádru jde stále o to samé. Jsou to povrchové změny, která neznamenají podstatný rozdíl. K tomu tady máme spoustu zvláštních efektů plnících akční scény, na které se opravdu dobře dívá, ale to jsme viděli už před více než patnácti lety ve stejně kvalitní formě. Pořád to stojí za to, ovšem za nějaký viditelnější pokrok by se určitě nikdo nezlobil. Je to pouze to samé v bledě modrém.

Celkově se jedná o nadprůměrný akční spektákl, který sice nenabídne příliš kvalitního děje a hlubokých postav, ale dokáže to vynahradit na poli audiovizuálního zpracování. Nejdůležitější věc pro naplnění očekávání u většiny potenciálních diváků je tímto splněna a na tom doopravdy záleží. Sice se za ty léta vytratila část kouzla prvních dílů této filmové série, nicméně pořád jde o příjemnou podívanou, u které je možné dopřát svým mozkovým buňkám trochu odpočinku.

Automobily

Na straně Autobotů uvidíme kamion Freightliner FLT 84 64 T, Porsche 911 Carrera RS, Chevrolet Camaro a Volkswagen Transporter T1. Přisluhovači Unicrona se přeměňují v kamion Peterbilt 359, Nissan Skyline GT-R nebo GMC řady C. Noahův pochybný kamarád jezdí v Acuře Legend Coupe. V roli policejních vozů se představí především Chevrolet Caprice.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/424481-transformers-probuzeni-monster/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt5090568/?ref_=nv_sr_srsg_1_tt_5_nm_2_q_tra

https://www.imcdb.org/movie_5090568-Transformers--Rise-of-the-Beasts.html

Autor: Daniel Trojan | pátek 11.8.2023 19:00 | karma článku: 5,05 | přečteno: 73x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Případ Goldman: Lupič, co se ve vězení proměnil v symbol boje proti útlaku (67,5 %)

Aktivistický židovský lupič čelí před soudem obvinění z chladnokrevné dvojnásobné vraždy. Svou vinu vehementně popírá a staví se do role názorového oponenta, na kterého si zasedl nespravedlivý a diskriminační donucovací aparát.

3.5.2024 v 19:00 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Hlasy mrtvých: Se silami pekelnými si není radno zahrávat (57,5 %)

Žena pronásledována neúspěchy zdědí starý hostinec, jehož sklep bohužel ukrývá děsivé tajemství. Nebezpečnou čarodějnici schopnou zprostředkovat kontakt se zemřelými, což se v okamžiku může proměnit v boj o holý život.

26.4.2024 v 19:00 | Karma: 2,85 | Přečteno: 65x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,59 | Přečteno: 125x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 116x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 7,16
  • Průměrná čtenost 139x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.