Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recenze filmu Super Mario Bros. ve filmu - 65 %

Obyčejný instalatér Mario se svým bratrem se propadnou do fantazijní země, která je zrovna v ohrožení. S místní princeznou se Mario vydává na cestu za záchranou jejího království a nalezení svého bratra, který se ztratil. 

Ale dokáže se obyčejný živnostník stát hrdinou? To uvidíme v animovaném akčním a dobrodružném filmu založeném na světoznámé sérii počítačových her o jehož režii se postarala autorská dvojice Aaron Horvath a Michael Jelenic. Hlavním postavám propůjčili svoje hlasy Chris Pratt, Anya Taylor-Joy a Jack Black.

Sourozenci Mario (Chris Pratt) a Luigi si ve svém rodném New Yorku založili vlastní instalatérskou firmu a nyní se snaží nějak prorazit. Jednoho dne se jim naskytne jedinečná příležitost ke zviditelnění se. V Brooklynu je velký problém s vodovodem a je potřeba hrdinských instalatérů, kteří by všechny zachránili. Při podzemním boji s živly objeví sourozenci tajemné místo, kde nedopatřením spadnou do portálu pohádkového světa.

Luigi skončí uvězněný ve Spálené zemi, kde vládne obří želví ještěr Bowser (Jack Black), který se snaží získat nadvládu nad celým fantazijním světem. Už ovládl Ledovou zemi tučňáků a teď má na mušce Houbové království. To chce nejen ovládnout, ale má v plánu pojmout místní princeznu Peach (Anya Taylor-Joy) za svou choť, bez ohledu na její souhlas.  Jaká náhoda, že Mario skončil zrovna v tomto ohroženém království. Samozřejmě brzy zjistí, že jeho bratr není zrovna na nejlepším místě. Proto naváže spojenectví s princeznou, se kterou teď sdílí společného nepřítele.

Oba se spolu nejdříve vydávají do Opičí země s cílem získat vojenskou podporu, aby měli alespoň nějakou šanci proti Bowserovi a jeho armádě. Ovšem to nebude jen tak. Je třeba si to zasloužit. Mario musí vyzvat na souboj Donkey Konga, syna zdejšího krále. Ale dokáže tento podsaditý instalatér obřího opičáka porazit. Uvidíme.

Dějově se jedná o klasickou pohádku pro děti se vším, co k tomu patří. Je to klasický souboj mezi dobrem a zlem, který se zpočátku nevyvíjí zrovna pozitivně. Padouch má přehršel zdrojů a následovníků, což z jeho poražení činí pěkně tvrdý oříšek. Nakonec ale na straně dobra nestojí pouze obyčejná skupina postav. Ukáže se, že se jedná o partu opravdových hrdinů, kteří díky odvaze, houževnatosti a spolupráci dokážou zvítězit. To poskytuje dostatek morálního přesahu a poučení pro malé diváky.

Pro obyčejného dospělého člověka příliš kvalitního obsahu nenajdeme. Pokud si to jako divák zralejšího věku chcete užít, tak je potřeba být hráčem počítačových her, který má rád hry s Mariem nebo někým, kdo na ně aspoň nostalgicky vzpomíná. To je asi jediná konstelace, která je kompatibilní.

Film je totiž narvaný až k prasknutí odkazy na množství her z celého herního universa Super Maria. Podíváme se hluboko do historie a silně zabrousíme i do pobočných sérií. Postavy, doplňky či celé světy. Reference jsou prakticky na každém kroku. Některé se skrývají na pozadí či v podtextu, jiné jsou kriticky důležité. Záleží pouze na vašich znalostech a úrovni fanouškovství kolik toho objevíte, ale i povrchní povědomí o značce stačí k dostatečně dobrému zážitku.   

Postavy dostanou prostor, aby se pro potřeby filmu více rozvinuly. Nestačí pouze základní charakteristika ve stylu hrdina, padouch či dáma v nesnázích. Diváci chtějí vědět proč. Tady se vzhledem k celkové stopáži dozvíme informací tak akorát, čímž se podařilo odpovědět na většinu potenciálních otázek. Ovšem nedělám si iluze, že by se jednalo o nějaké podstatné množství informací ve srovnání se znalostmi, které je možné získat z toho množství her s Mariem, které za ta léta už vyšly.

Obrazové zpracování filmu je prakticky beze zbytku založeno na grafice nejnovějších zástupců této herní série. Celé to je na první pohled až přehnaně barevné a většina věcí působí značně roztomile. Dokonce i když jsme na tom nejtemnějším místě s tím nejhorším padouchem, tak pohádkovost z toho doslova čpí. Ale jinak to ani být nemohlo.

Největší rozdíl oproti hrám spočívá v mnohem detailnějším zpracování grafiky. Všechno je podrobnější, postavy mají reálnější nádech a okolí není pouze statický doplněk. V tomto případě nebylo nutné brát ohledy na omezený výkon herní konzole, snímky za sekundu či dobu načítání. Menší důraz na grafiku si můžete dovolit ve videohře, kde je i spousta jiných důležitých prvků. Nicméně u mainstreamových animovaných filmů je určitý standard, který tento film samozřejmě následuje. Ale pro odlišení od konkurence by bylo v tomto směru potřeba více.

Hudba a zvukové efekty svým základní motivem a jednotlivými zvuky čerpají z hluboké studnice herního Maria, především jeho starších zástupců, kterým se již podařilo více vstoupit ve všeobecnou veřejnou známost. V některých chvílích přijdou na řadu i staré známé hudební fláky, které také pamatují Mariova raná léta. To se většinou jedná o typické scény, které se klasicky párují s určitou skladbou či druhem hudby. Dalo by se to označit za klišé, ale svůj účel to splní.

Dobrý dobrodružný animovaný film, který cílí na především na dětské publikum, které doplňují hráči videoher. Důležité aspekty mainstreamových animáků jsou kvalitně naplněny, ale jinak kromě slavné licence nenabízí nic zajímavého navíc. Všechny nápady jsou převzaty z her a sami autoři filmu nic zajímavého vlastního nepřidali. Celkově se jedná o film, který je schopen zaujmout svoji cílovou skupinu, děti se pobaví a hráči videoher se tak trochu spojí se svým mladším já, nicméně ostatní ho budou považovat za celkem tuctového zástupce žánru.

Automobily

Vzhledem k druhu filmu tady najdeme žádné reálné automobily, nicméně můžeme tady najít několik vozidel z herní série Mario Kart.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1017174-super-mario-bros-ve-filmu/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt6718170/?ref_=nv_sr_srsg_1_tt_5_nm_2_q_super%2520

Autor: Daniel Trojan | pátek 16.6.2023 19:00 | karma článku: 5,72 | přečteno: 91x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Případ Goldman: Lupič, co se ve vězení proměnil v symbol boje proti útlaku (67,5 %)

Aktivistický židovský lupič čelí před soudem obvinění z chladnokrevné dvojnásobné vraždy. Svou vinu vehementně popírá a staví se do role názorového oponenta, na kterého si zasedl nespravedlivý a diskriminační donucovací aparát.

3.5.2024 v 19:00 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Hlasy mrtvých: Se silami pekelnými si není radno zahrávat (57,5 %)

Žena pronásledována neúspěchy zdědí starý hostinec, jehož sklep bohužel ukrývá děsivé tajemství. Nebezpečnou čarodějnici schopnou zprostředkovat kontakt se zemřelými, což se v okamžiku může proměnit v boj o holý život.

26.4.2024 v 19:00 | Karma: 2,85 | Přečteno: 65x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,59 | Přečteno: 125x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 116x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 7,16
  • Průměrná čtenost 139x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.