Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recenze filmu Pavučina - 67,5 %

Malý outsider musí čelit záhadnému ťukání a hlasu přicházejícímu zpoza zdi pokoje. Díky nedůvěře a nepochopení rodičů vznikají vyhrocené spory, které nakonec vedou k odhalení temného tajemství, které rodina skrývá před světem. 

Toho budeme svědky v novém dramatickém hororu vzniklém pod taktovkou Samuela Bodina, pro něhož se jedná o filmový režisérský debut. Do role osamělého chlapce byl obsazen Woody Norman, kterého v rolích rodičů doplňují Lizzy Caplan a Antony Starr.

Peter (Woody Norman) je vcelku obyčejným žákem základní školy. Kvůli svojí odlišnosti příliš nezapadá mezi ostatní žáky a stává se častým terčem šikany.  Ani doma to není žádný med, nicméně neděje se tady nic, co by zatím mělo někoho znepokojovat. On si ale na svůj úděl nestěžuje a prostě se nějak protlouká životem.

Zlom v chlapcově životě nastane týden před Halloweenem uprostřed tmavé noci. Petera probudí hlasité klepání ozývající se zpoza zdi. Celý vyděšený přivolá rodiče (Lizzy Caplan, Antony Starr), nicméně v jejich přítomnosti je hrobové ticho, přičemž je viníkem určena příliš bujná dětská fantazie. Další den situace graduje zazněním tajemného hlasu, který opět slyší pouze Peter. Nevěřící rodiče v něm posilují pocity osamělosti a celkově vztahy v rodině tím značně trpí. Proto je nejlepší volbou příště už dospělé nezapojovat. Náš hlavní hrdina se nakonec s tajemnou entitou skamarádí a vlastně je rád, že si má konečně s kým povídat a trávit čas.  

Tato podivná idylka ovšem velmi brzy drsně skončí. Peterův neobvyklý kamarád mu dodá kuráž, aby se jednou provždy vypořádal s šikanou.  Její hlavní původce je strčen ze schodů a zraněn, přičemž tento kázeňský prohřešek se samozřejmě neobejde bez trestu. Kromě vyloučení ze školy je doma jako bonus zavřen do temného zatuchlého sklepa. To je nezvratný důkaz, že v této rodině rozhodně není něco v pořádku. Velkou nadějí na zlepšení jeho situace je mladá učitelka, nicméně se to neobejde bez toho, aby vzal Peter osud do svých rukou.  

Film začíná jako klasický příběh malého outsidera, kterému nikdo nerozumí. Ve škole ho odstrkují a dělají si z něj obětního beránka, přičemž ani doma se mu nedostane pořádného zastání. S takovým životním údělem by dávalo celkem velký smysl, kdyby tajemný hlas a klepání byly vážně výplodem jeho osamělé mysli. Je to taková variace na imaginárního kamaráda, kterého si vytvoří dítě ve své hlavě, aby zažehnalo pocity osamělosti.  

Ovšem stav věcí se dále zhoršuje až se film doslova stane hlubokou studnicí psychického domácího násilí. V repertoáru filmu najdeme všechno od omezování volného pohybu přes výčitky až po zastrašování a vyhrožování. Od objevení tajemného hlasu se situace dostane do bodu, kdy začne být Peterovi nad slunce jasné, že se bude muset postavit svým démonům, jinak ho to semele a možná i hůř. Je to velká nálož na malého kluka, ale kdo jiný, než on by to měl zvládnout.

Celý film je doprovázen značně silnou depresivní atmosférou. Doslova celou dobu sledujeme malého milého chlapce, kterému je ze všech stran křivděno a ubližováno. Jsou tady i světlejší chvilky, nicméně naděje na zlepšení se skrývá v nedohlednu. Značný podíl na celkové depresi má použití temnějších zástupců instrumentální vážné hudby, přičemž se jejich tóny projevují v těch správných okamžicích, ve kterých přijde vhod posílení negativních pocitů. Celkově atmosféra dostane do kolen člověka, který něco podobného zažil, ale i nezainteresovaného člověka to může zasáhnout.  

V podtextu filmu lze naleznout i trochu poučení. Ukazuje se nám, že i odlišné a nekonformní bytosti mohou být v jádru dobré, pouze potřebují dostat trochu péče, lásky a pochopení. Je možné naleznout velké množství paralel s životními příběhy mnohých vrahů a násilníků. Nikdo z nich se nenarodil jako zlý člověk. To, co se z nich stalo má původ v okolnostech a událostech, které je utvářely během jejich dětství a dospívání. Na světě je ale spousta lidí, co měli v životě větší štěstí, nicméně není možné je vinit ze svého neštěstí a ubližovat jim za to.

Bohužel slibně rozjetý příběh na konci autoři trochu zaprodali hororovému mainstreamu, když nabídli klasický závěrečný souboj s démonskou entitou. To si vyžádalo použití množství brutality a krve a postupné kosení postav různými nepříjemnými způsoby. Vedle toho bylo potřeba vytvořit dostatečně nebezpečné a odpudivé monstrum, které bude nutné sprovodit ze světa. Konečně můžeme film stoprocentně označit za horor, ale je to zkrátka něco, co jsme viděli tolikrát, že to až není hezké.

Hlavní problém je ovšem v tom, že do této chvíle byla hlavní devízou filmu nepříjemná depresivní atmosféra pramenící z osamělosti a nepochopení, která se touto změnou odebrala do věčných lovišť. Později s potřebou sdělení vážného poselství přišel na řadu chabý pokus o návrat do původních kolejí, nicméně škody už byly napáchány a nebyla žádná naděje na nápravu.

Zajímavý atmosférický horor, který je značně netypickým zástupcem svého žánru. Předně se jedná o komorní lidský příběh, který se zaměřuje především na psychický rozměr děsu a silného zapůsobení na diváky. Bohužel na konci autoři zazdili slibně rozjetý neortodoxní směr a zaprodali se klasickým hororovým technikám a žánrovému mainstreamu, což bylo docela zklamání. Dohromady jde o silné temné drama se společensky angažovaným podtextem, kterému se bohužel nedostalo důstojné zakončení, ale i tak se jedná kvalitní snímek ke zhlédnutí.

Automobily

Peter jezdí do školy ve školním autobuse Chevrolet B series. Jinak tady nenajdeme žádný automobil, který by stál za řeč.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/962834-pavucina/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt9100018/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_5_nm_3_q_cob

Autor: Daniel Trojan | pátek 22.9.2023 19:00 | karma článku: 6,55 | přečteno: 102x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Případ Goldman: Lupič, co se ve vězení proměnil v symbol boje proti útlaku (67,5 %)

Aktivistický židovský lupič čelí před soudem obvinění z chladnokrevné dvojnásobné vraždy. Svou vinu vehementně popírá a staví se do role názorového oponenta, na kterého si zasedl nespravedlivý a diskriminační donucovací aparát.

3.5.2024 v 19:00 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Hlasy mrtvých: Se silami pekelnými si není radno zahrávat (57,5 %)

Žena pronásledována neúspěchy zdědí starý hostinec, jehož sklep bohužel ukrývá děsivé tajemství. Nebezpečnou čarodějnici schopnou zprostředkovat kontakt se zemřelými, což se v okamžiku může proměnit v boj o holý život.

26.4.2024 v 19:00 | Karma: 2,85 | Přečteno: 65x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,59 | Přečteno: 125x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 116x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 7,16
  • Průměrná čtenost 139x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.