Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recenze filmu Mluv se mnou - 60 %

Parta dospívajících si na večírcích zahrávala s podivnou useknutou rukou umožňující komunikaci se světem mrtvých. Díky neuvědomění si vážnosti situace a hrátkám s neznámem se nejeden život ocitl v ohrožení.

To uvidíme v dramatickém hororu vzniklém pod taktovkou debutujícího bratrského dua Dannyho a Michaela Philippou. V hlavních rolích se představí Sophie Wilde, Alexandra Jensen a Joe Bird, které doplňuje Miranda Otto.

Dospívající Mia (Sophie Wilde) se zrovna vypořádává se sebevraždou svojí matky. Jelikož by doma pouze sledovala otce utápějího se v depresi, tak každou volnou chvilku času tráví s kamarádkou Jade (Alexandra Jensen) a jejím bratrem Rileym (Joe Bird) pro které je už jako součást rodiny.

Jednoho dne se všichni vydávají na party, kde se dění točí okolo záhadné mumifikované ruky, která prý umožňuje navázat kontakt s mrtvými. Mia je samozřejmě značně skeptická ohledně moci tohoto artefaktu, ale jako odreagování by to nemuselo být vůbec špatné, takže to zkrátka zkusí. Chytí ruku a pak řekne „Mluv se mnou“. Z ničeho nic se před ní zjevuje rozkládající se děsivá mrtvola. To je samo o sobě dosti otřesným zážitkem, nicméně hra pokračuje vpuštěním přízraku do svého těla. Tím se Mia dostává do podivuhodného transu provázeného démonským hlasem a dalšími nelidskými projevy.

Všichni to považují za náramné vzrůšo a legraci, takže se zanedlouho celá parta sejde znovu a tentokrát se hře už nikdo nevyhne. Všichni se skvěle baví, když v tom po vzrušujícím zážitku zatouží i nejmladší Riley. Nepanuje zrovna shoda na tom, zda mu to dovolit, nicméně nakonec jde také na to. K překvapení všech naváže spojení s Miinou zemřelou matkou. To se zrovna nesetká s nadšením, ovšem brzy se to drsně zvrhne. Riley si totiž pod nadvládou záhrobí začne brutálně ubližovat, čímž si zajistí přímou jízdenku na jednotku intenzivní péče. Zda se podaří ochránit Rileyho před další újmou a skoncovat s touto hrozbou jednou provždy uvidíme ve zbytku filmu.

Příběh začíná jako obyčejný příběh o dospívajících žijících si své běžné životy. Vyrovnávají se s různě vážnými problémy, ale nehroutí se a prostě nesou svůj kříž dál. Jako všichni mladí se chtějí bavit a trochu si svoji existenci na Zemi užít. Ale pozor, nesmíme zapomínat na to, že pro tento věk je typické riskování, překračování hranic a jednání bez ohledu na následky, což s sebou nese značná rizika.

A právě to, co se stane, když se to zvrtne tvoří náplň velké části děje filmu. Přitom to nemusí být způsobeno jen zahráváním si s nadpřirozenem. Každý si asi dokáže představit nějakou hloupost mladého člověka, která skončila katastrofou.  Stačí přemíra alkoholu či hloupá sázka a neštěstí je na světě. To se zkrátka stává dnes a denně. Samozřejmě, že pro toho samotného člověka to má nedozírné následky, přičemž v nejlepším případě to končí bolestivou rekonvalescenci nebo komplikovaným vyrovnáváním se s traumatem. Ovšem v žádném případě není možné zapomínat na osoby v nejbližším okolí, které jsou mnohdy zasaženy ještě více. Musí snést spoustu negativních emocí a pocitů spojenou se spoustou fyzické námahy a běda, kdyby je napadlo si stěžovat.

Z hororové pohledu se jedná o klasické zahrávání si s démonskými silami, které se musí zvrtnout, aby to za něco stálo. Na první dobrou to příliš nenadchne svou děsivostí. Pár tmavých scén s něčím skrývajícím se v ní a trocha průměrné krvavé brutality už v dnešní době ani nestojí za řeč. To naštěstí není všechno, co dokáže tento horor nabídnout.

Zdaleka nejvíce péče bylo věnováno bytostem přicházejícím ze záhrobí, které se zjevují, straší a zahrávají si s postavami. Jejich odpudivý vzhled je tak nepříjemný na pohled, že každý člověk hned odvrátí svůj znak. Přitom z tohoto hlediska nebylo nutné vymýšlet žádné novinky a složité originality. Pro ten správný efekt se jenom stačilo podívat na pár skutečných mrtvých lidí v různých stádiích rozkladu, pořádně nastudovat jejich vzhled a pak ho co nejreálněji napodobit, což se beze zbytku podařilo. Je to něco naprosto přirozeného, co by ale většina ráda vytěsnila. Doplněk v podobě démonského hlasu je pouze malým bonusem.

Na první pohled to není zrovna hororový zázrak, spíše obyčejný žánrový průměr. Pořádný zážitek vzniká až s ponořením se do hloubky. Teprve když pochopíme, jaký se ve všech scénách skrývá smysl a význam, tak to dostane ten správný náboj. Co všichni díky tomu zažívají a jak díky tomu trpí. Je to vyjádřením reálných lidských problémů, které si v ničem nezadají s nadpřirozenem. 

Kdo by čekal nějaké grandiózní zakončení s kompletním uzavřením příběhu, natož ve formě šťastného konce, nejspíše bude zklamán, nicméně to by se sem ani příliš nehodilo. Přece jenom, pokud se odehrají podobné události, jakých jsme tady byli svědky, tak jejich následky zkrátka nezmizí pouhým lusknutím prstu, i když bychom si to sebevíc přáli. Ve všech zúčastněných to více či méně zůstane navždy a něco jiného by bylo zkrátka příliš odtržené od reality. Vedle toho bylo potřeba si nechat otevřené dveře pro pokračování filmu, které je již v plánu.

Jedná se o vcelku obyčejný horor, který svoji práci odvádí kvalitně, nicméně nepřináší nic moc nového. Pod povrchem děsu a strachu se ukrývá součást skutečného života, a to střet mladické nerozvážnosti s drsnou realitou, přičemž před diváky nejsou zatajeny ani neradostné následky pro všechny zúčastněné. Dohromady se jedná o průměrný hororový snímek s velmi kvalitním jádrem, které ale nedostalo dostatek prostoru k pořádnému rozvinutí svého potenciálu. Nenaštve ani neurazí, nicméně svůj volný čas určitě můžete využít lépe.

Automobily

Jade jezdí v postarší Hondě CR-V, zatímco její matka používá Volkswagen Touareg. Miu můžeme vidět za volantem Suzuki Swift. Jinak tady nenajdeme žádný jiný automobil, který by stál za zmínku.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1257756-mluv-se-mnou/galerie/

https://www.imdb.com/title/tt10638522/?ref_=nv_sr_srsg_3_tt_1_nm_5_q_ta

Autor: Daniel Trojan | pátek 6.10.2023 19:00 | karma článku: 6,35 | přečteno: 61x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Případ Goldman: Lupič, co se ve vězení proměnil v symbol boje proti útlaku (67,5 %)

Aktivistický židovský lupič čelí před soudem obvinění z chladnokrevné dvojnásobné vraždy. Svou vinu vehementně popírá a staví se do role názorového oponenta, na kterého si zasedl nespravedlivý a diskriminační donucovací aparát.

3.5.2024 v 19:00 | Karma: 0 | Přečteno: 1x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Hlasy mrtvých: Se silami pekelnými si není radno zahrávat (57,5 %)

Žena pronásledována neúspěchy zdědí starý hostinec, jehož sklep bohužel ukrývá děsivé tajemství. Nebezpečnou čarodějnici schopnou zprostředkovat kontakt se zemřelými, což se v okamžiku může proměnit v boj o holý život.

26.4.2024 v 19:00 | Karma: 2,85 | Přečteno: 65x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,59 | Přečteno: 125x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 116x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 7,16
  • Průměrná čtenost 139x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.