Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recenze filmu Mezi živly - 67,5 %

Dcera ohnivých bytostí musí zachránit rodinný byznys a udržet si hezký vztah s otcem. Mezitím prožívá svoji první lásku a s novým přítelem objevuje taje roztodivného světa sdružujícího všechny čtyři známé živly. 

To uvidíme v rodinném dobrodružném animáku z dílen studia Pixar, na jehož režisérkou stoličku se usadil Peter Sohn. Hlavním postavám propůjčili hlasy Leah Lewis, Mamoudou Athie a Wendi McLendon-Covey.

Ohniví manželé opustili svou rodnou zemi, aby začali nový život ve velkoměstě, kde žijí pospolu bytosti představující všechny čtyři základní elementy. Zde si založili obchod nabízející všemožné plamenné zboží ostatním ohnivákům.

Nyní už přichází na scénu jejich dospívající dcera Jiskra (Leah Lewis). Po letech sledování rodičů už pomalu nadchází čas na převzetí rodinné živnosti další generací. Většinu věcí už má Jiskra v malíku, nicméně její značně cholerická povaha jí činí problémy v jednání s náročnějšími zákazníky. Někdy ve střetu s kverulanty a otravy prostě nedokáže udržet pocity na uzdě, takže zkrátka občas dojde ke vzplanutí. Při jednom výbuchu emocí je nedopatřením protrženo vodovodní potrubí a sklep zaplaví voda. To samo o sobě není pro bytosti složené z ohně a plamenů vůbec dobrá zpráva, ale bude ještě hůř.

Potopa totiž vyplavila městského inspektora Vlhoše (Mamoudou Athie), zástupce vodního živlu, který na místě objevil množství různých pochybení a porušení předpisů. Tato svá zjištění odnesl na městský úřad, kde na jejich základě vydali příkaz k uzavření provozovny. Jiskra se samozřejmě snaží rozhodnutí zvrátit, k čemu naštěstí dostane příležitost. Je potřeba najít průsak vody, který zapříčinil výskyt vody tam, kde by být rozhodně neměla. Tím pádem, pokud se Jiskře podaří ve spojení s Vlhošem najít zdroj, tak bude možné rozhodnutí úřadu zvrátit. Díky tomuto úkolu dostává Jiskra příležitost prozkoumat a poznat tento rozmanitý živelný svět. Zároveň tato nesourodá dvojice nachází zalíbení v sobě navzájem.

Výtvarné zpracování postav je samozřejmě na velmi vysoké úrovni, jak je u tohoto studia dobrým zvykem. Přitom tady nejde o realističnost, která by byla spíše kontraproduktivní. Zástupci každého elementu jsou totiž naprosto originálními a osobitými postavičkami. Každý druh má svoje specifické schopnosti, přičemž jejich vzhled se přímo odráží i v jejich osobnosti. Ale nikdo není na světě sám, takže zástupci všech živlů spolu velmi často interagují, čímž vzniká hodně zajímavých okamžiků.

Okolní svět ovšem v ničem nezaostává. Spousta architektonických skvostů vyplňuje celý veřejný prostor a poskytuje množství příležitostí k prozkoumání. Ale vedle toho je tady i přehršel drobných detailů, které by byl hřích ignorovat. Snad jedinou menší výtku bych směřoval k celkové barevnosti, díky níž některé záběry působí poněkud kýčovitě.

Jiskřina rodina je příkladem klasického příběhu imigrantů, kteří opustili svou vlast, aby začali nový lepší život, přičemž toto je typické především pro Spojené státy americké. I v novém domově si zachovávají svoje tradice a stále se drží mezi svými, kde jsou vítáni a cítí se tady v bezpečí. Proto radši neopouští domácí čtvrť a odlišné živly považují přinejmenším za podezřelé, přičemž dost často je to oboustranné. Odlišnost považují za svoji sílu a konkurenční výhodu oproti velkému nehostinnému okolí.

Ale to už se na scénu dere nová generace zastoupená Jiskrou, a to samozřejmě přináší rozpory ve střetu se starou gardou. Každý má úplně jiný pohled na svět a podle toho se také chová. Od Jiskry se očekává, že půjde ve šlépějích svých rodičů. Ona má však odlišné životní cíle. Nestačí ji jejich uzavřená komunita. Chce roztáhnout křídla, objevovat nové věci a naplnit svůj potenciál. Je pro ni důležité se zařadit mezi většinovou společnost. Zkrátka chce být sama sebou. To vyvolává spory mezi rodiči a dítětem, ovšem s milující rodinou lze neshody překonat.

Objevování světa zavane Jiskře do života velmi odlišného Vlhoše. Liší se jako oheň a voda, což znamená spoustu třenic. Ale s tím, jak se poznávají, vzniká mezi nimi náklonnost, která vykrystalizuje v pravou nefalšovanou lásku. Nicméně klasická love story to rozhodně není. Najdeme tady až mnoho podobností s příběhem Romea a Julie. Je to vztah dvou lidí z úplně jiného prostředí. Liší se samozřejmě jak svým živlem, tak ale i zázemím a původem, přičemž jejich spojení není každému po chuti. Vzhledem k určení filmu primárně pro děti to samozřejmě není taková tragédie, ale pár silných scén náročných na city se tady také najde.

Dětští diváci tady najdou poutavé barevné prostředí, ve kterém se odehraje pár zběsilejších rychlých scén. Množství roztomilých postaviček se taky najde. Ukazuje se důležitost rodiny, a především komunikace a vzájemného pochopení mezi jejími členy. Rodiče uvidí, že jejich odkaz spočívá především ve šťastných potomcích, kteří mohou chtít od života úplně něco jiného než oni a je nutné se s tím smířit. To je sice hezké, ale není v tom dostatek hloubky. Navíc se tak trochu vytratila schopnost silně zapůsobit na tyto dvě skupiny diváků, kterou byl Pixar pověstný.

Místo toho je nejvíce témat zaměřeno na období dospívání a na množství problémů, kterým musí lidé v této fázi života čelit. Celá tato problematika byla uchopena velmi komplexně a s dostatečnou péčí pro zajištění kvalitního zážitku. Bohužel ale tato snaha s velkou pravděpodobností přijde z výrazné části vniveč. Nejvíce se film totiž věnuje obsahu pro lidi ve věku, kdy většina z nich jeví o animované filmy pramalý zájem. Je to zkrátka tak trochu trefa mimo terč.

Vcelku povedený mainstreamový animovaný film, který je ale v rámci tvorby věhlasného studia Pixar spíše slabším kusem. Audiovizuální zpracování je na velmi vysoké úrovni, tudíž dokáže vcelku zaujmout. Děj je také dostatečně kvalitní, ale to stále pro výjimečnost zkrátka nestačí. Snímky tohoto studia vždycky vynikaly především svojí hloubkou a schopností silně zapůsobit na diváky každého věku, což tady zase tolik nenajdeme. Celkově se jedná o zdařilý rodinný animák, který sice není v ničem výjimečný, ale jeho zhlédnutí by vás zklamat nemělo. Zkrátka jde stále o to lepší, co může tento žánr poskytnout.

Automobily

V tomto filmu bohužel nenajdeme žádné automobily. V dálce se mihne loďka, která by mohla představovat pick-up Toyota z restaurace Pizza Planet, což je typický ester egg nacházející se v každém filmu Pixaru.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1189594-mezi-zivly/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt15789038/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_2_nm_6_q_ele

Autor: Daniel Trojan | pátek 1.9.2023 19:00 | karma článku: 0 | přečteno: 82x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Případ Goldman: Lupič, co se ve vězení proměnil v symbol boje proti útlaku (67,5 %)

Aktivistický židovský lupič čelí před soudem obvinění z chladnokrevné dvojnásobné vraždy. Svou vinu vehementně popírá a staví se do role názorového oponenta, na kterého si zasedl nespravedlivý a diskriminační donucovací aparát.

3.5.2024 v 19:00 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Hlasy mrtvých: Se silami pekelnými si není radno zahrávat (57,5 %)

Žena pronásledována neúspěchy zdědí starý hostinec, jehož sklep bohužel ukrývá děsivé tajemství. Nebezpečnou čarodějnici schopnou zprostředkovat kontakt se zemřelými, což se v okamžiku může proměnit v boj o holý život.

26.4.2024 v 19:00 | Karma: 2,85 | Přečteno: 65x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,59 | Přečteno: 125x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 116x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 84
  • Celková karma 7,16
  • Průměrná čtenost 139x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.