Skvrna

Linda se celou noc převalovala v posteli. Návaly horka střídala zimnice a bolest břicha na pohodě také nepřidala. Ráno ji bylo o něco lépe a když jí teploměr ukázal normální tělesnou teplotu, opláchla se a vydala se do práce.

Když vystupovala z autobusu, zaslechla za sebou smích, ale neměla důvod si toho všímat. Přešla silnici, ušla dalších padesát metrů a odbočila směrem k firmě, ve které byla zaměstnána. Linda chodila do práce vždy dostatečně před začátkem pracovní doby, proto ji nijak nepřekvapilo, že na parkovišti stojí jen pár aut. Jedno z těch aut byl i notně otřískaný pickup, téměř jistě bez platné technické kontroly, ze kterého právě vystupoval jeden z dělníků, který přivandroval z bůhví jaké východoevropské díry.

Mladý kluk, snad něco málo přes dvacet let. Při každé pauze sedával se svými kumpány u vchodu a kouřil ručně balené cigarety. Přitom pokukovali po kolegyních a pak je mezi sebou hodnotili. Nejspíš si namlouvali, co by s nima všechno dělali. Ale bez šance, poněvadž pro kolegyně byli jen špinavou verbeží, která prochlastá první dva dny po každé výplatě.

Mladý dělník se na Lindu ostýchavě usmál, když jej na parkovišti míjela. Zrovna si balil cigaretu špinavými prsty. Linda od něj odvrátila zrak. Už byla skoro u vstupních dveří, když za sebou zaslechla rychlé kroky.

„Linda. Linda," volal na ní ten mladý Ukrajinec, nebo snad Rumun a přibližoval se k ní. Polekaně se otočila. Přišel až k ní, v obličeji celý rudý a něco nesrozumitelně mumlal. V ruce měl nějaké papíry, kterými se ji snažil zakrýt pozadí.

Linda mu nechápavě odstrčila ruku. „Co si to dovoluješ?"

Kolega se na ni omluvně a plaše usmál. Rozpaky z něj doslova odkapávaly. Ukázal na Lindino pozadí a tiše pravil: „Krev."

Lindě chvilku trvalo, než pochopila a následně ji polil stud. Ráno si vzala své bílé tříčtvrťáky, aby vystavila svá bronzová lýtka, když už se celý víkend smažila na sluníčku. Dokonce považovala za pravděpodobné, že její noční nevolnost souvisela s nadměrným opalováním. Teď to však přehodnotila. Ten smích co zaslechla při vystupování z autobusu. Ale jak je to možné? Dostat to přeci měla až za několik dní. Možná ta hormonální antikoncepce. Pitomý pilulky. Musí okamžitě domů, ale copak takhle může zase do autobusu?

Mladý kluk pochopil, co se Lindě odehrávalo v hlavě. Ukázal na svůj prorezlý pickup a řekl: „Já tě odvezu a zase zpátky. Není problém. Je čas."

Lindu by nikdy nenapadlo, že by do tohoto auta dobrovolně nastoupila, ale člověk míní...

Nasedli do auta a ještě než ten nečekaný zachránce nastartoval, podal Lindě špinavou ruku: „Oleg," řekl a usmál se. Linda mu stisk ruky oplatila velice opatrně. Následně se rozjeli. Ze všeho nejvíc Linda doufala, že ji v Olegově autě neuvidí žádná z kolegyní.

Cesta autem přes město probíhala víceméně v tichosti. Linda jen občas upozornila na změnu směru povely doprava, doleva, načež Oleg vždy odpověděl: „Oukej," a usmál se. V jednu chvíli se na něj nenápadně zadívala. Připadala si hloupě, když si uvědomila, jak povrchně se chovala. Jak Olega a jeho kamarády dopředu odsoudila. Vždyť kluk, který vedle ní seděl, a který jí nabídl sám od sebe pomocnou ruku v natolik choulostivé situaci, se nijak neliší od mužů, se kterými se Linda scházela. A když se to vezme kolem a kolem, byla na rande i s ošklivějšími muži.

Zastavili před domem. Oleg vypnul motor a Linda vyskočila z auta. Ještě se však zarazila a otočila se zpět k řidiči. „Jestli chceš, pojď semnou. Dám ti alespoň něčeho napít."

Oleg zaváhal, ale nakonec se odpásoval a vystoupil.

Linda odemkla dveře bytu. Zavedla Olega do kuchyně, řekla mu, ať si z lednice naleje co chce, že tam je cola, voda a možná nějaký džus a sama se odebrala do ložnice.

Svlékla si své bílé tříčtvrťáky. Zvedla je před obličej a pátrala po krvavé skvrně. Kalhoty byly čisté, doslova sněhobílé. Obracela je v rukou, ale nic nenašla.

Dveře do ložnice se otevřely. Stál v nich Oleg a usmíval se, ale zdaleka ne tak plaše, jako na onom parkovišti.

Autor: Daniel Tomáš | čtvrtek 22.7.2021 18:32 | karma článku: 18,76 | přečteno: 755x
  • Další články autora

Daniel Tomáš

Poslední balíček

Krutá zimní královna o sobě dala vědět v našem kraji a rozpoutala bílé inferno zvané sněhová kalamita. Při pohledu z okna se v myšlenkách vracím o pár let nazpět a vzpomínám na svůj poslední balíček. Mráz mi přebíhá po zádech...

5.2.2019 v 8:37 | Karma: 22,95 | Přečteno: 779x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Hledáte ztracený čas? Svěřte se do rukou odborníka

V dnešní uspěchané době lidé často lamentují, že den má pouze 24 hodin, a že hodinka či dvě navíc by vůbec neuškodily. Já, jakožto samozvaný time manager, nad tím jen kroutím hlavou. Není třeba prodlužovat den. Stačí přemýšlet.

18.1.2019 v 8:11 | Karma: 17,40 | Přečteno: 450x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Jak prosté, milý Watsone!

Čtenářům se tají dech při sledování Sherlocka Holmese, který díky své genialitě rozmotává nitku po nitce zašmodrchané klubko detektivního případu, či jsou fascinováni prací šedých buňek mozkových detektiva Hercula Poirota.

5.9.2018 v 16:16 | Karma: 14,20 | Přečteno: 474x | Diskuse| Společnost

Daniel Tomáš

UEFA - Mafia?

Tak tedy ani letos nebudeme mít ve fotbalové Lize mistrů dva české zástupce. Pražská Slavia ve včerejším utkání prohrála na hřišti Kyjeva 2:0. Bohužel, výsledek byl značně ovlivněn chybami rozhodčích, což zanechalo na utkání...

15.8.2018 v 12:43 | Karma: 26,83 | Přečteno: 810x | Diskuse| Sport

Daniel Tomáš

Sportovní komentátoři - staré dobré časy

Co se rozumí ideálním fotbalovým počasím? Jak krásná je asi střela, kterou nikdo nevypálil? Kterému hokejistovi se postavil Ptáček? A máme již mezi našimi sprintery nějakého Kokota?

30.7.2018 v 14:04 | Karma: 27,21 | Přečteno: 1804x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 146
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1520x
Jsem velekrál skladu v maličké firmě. Mám jen jediného podřízeného, a ani ten mne neposlouchá.. Dvakrát jsem neúspěšně studoval VŠ, tak jsem se dal na dráhu dělníka. Jsem pánem ještěrky a vozím palety z bodu A do bodu B, a když je frmol, tak i do bodu C, ale v žádném případě do bodu D.. Mám rád sport, pivo, rybařinu, pivo, dobré jídlo, přítelkyni, pivo, četbu, Bory, bory, skaliny, řeky, lučiny, českou hymnu, vychlazenou Plzeň a tak různě....

Tady mi můžete anonymně nadávat:

danieltomas08@post.cz

 

Seznam rubrik