První prezentace (6. týden)

Měsíc hájení je pryč a začíná jít pomalu do tuhého. Poznáváme to nejenom na velkém množství poznámek z hodin či přirůstajících a nenaučených slovíčkách, ale také na blížících se termínech prezentací. Jako první přišla na řadu přednáška z předmětu Unternehmen und Märkte Mittel- und Osteuropas (podnikání a trhy střední a východní Evropy) na téma investiční pobídky v České republice.

Jelikož nás v poslední době klátí viróza, jsme doma a poleháváme. Všechno zlé je však pro něco dobré. Díky tomu jsme měli dostatek času se připravit a nenechali jsme to (jako obvykle) na poslední chvíli.

V hodině svoji práci jako první prezentovali naši slovenští kolegové. Z jejich slov mě mimo jiné zaujalo, že nejnižší pobídky se udělují na západě Slovenska a naopak velmi štědré dotace lze získat na východě státu. Při pohledu na mapu však zjišťujeme, že drtivá většina investorů se usidluje v okolí českých hranic. Tento stav zdůvodňují nedostatečnou infrastrukturou spolu s nekvalifikovanou a nemotivovanou pracovní silou (vzpomenu si na místní kočovné divadlo, které hraje o nově příchozí evropské měně, aby tak ochránilo Romy před lichvou).

Poté přicházíme na řadu my. Úvodem vysvětlíme, co rozumíme pod pojmem investiční pobídky, jakým způsobem a v jakém množství je můžeme čerpat. Poté zmíníme agenturu CzechInvest a jejího bývalého generálního ředitele Ing. Martina Jahna, MBA, který v současné době hájí barvy VW v Rusku. Tím vyučujícího evidentně potěšíme. Překvapí nás svojí znalostí jeho působení v sociálnědemokratické vládě i na pozici personálního ředitele ve ŠkodaAuto. Dále uvedeme mnoho příkladů konkrétních investičních akcí – ať už realizované na zelené louce nebo kapitálovou spoluúčastí. Na závěr zodpovíme několik dotazů a následuje obvyklé klepání do lavic (v Německu se pro mě z neznámých důvodů netleská, ale klepe).

Naše první přednáška úspěšně za námi. Zápočet z tohoto předmětu máme snad na dosah. Další pokračování nás čeká magického 17. listopadu v hodině českého jazyka. Téma je nasnadě – Česko.

Autor: Daniel Suchánek | pondělí 3.11.2008 20:41 | karma článku: 9,40 | přečteno: 1090x