Kreditní kartu? Děkuji, nechci (po kolikáté již?)

Úvodem krátký popis. Jsme student vysoké školy přivydělávající si při studiu a i když v poslední době mé akciové portfolio zažívá centrifugu, finanční nouzí netrpím. Odmítám spotřebitelské půjčky jakéhokoliv druhu a razím zásadu, že pokud na to nemám, novou televizi, satelit, či dovolenou si opravdu dovolit nemůžu. Jedinou výjimku připouštím u hypotéky – člověk někde bydlet musí.

Blíží se Vánoce, a proto v poslední době zažívám spiknutí bank proti mé osobě. Není týdne, aby mi nevolala příjemná a milá paní s mimořádně výhodnou nabídkou, kterou banka připravila právě pro mou osobu! Vždy se jedná o velmi výhodnou kreditní kartu s mimořádně dlouhým bezúročným obdobím. Ale to není všechno! Kontrolovat své zůstatky si mohu pomocí internetu, sám si zvolím svůj PIN, zdarma obdržím pojištění proti ztrátě a pokud mám zájem, můžu si dát svoji fotografii přímo na kartu.

Přemýšlel jsem, co dělat v takovýchto situacích. Položit telefon mi přijde neslušné a na vynadání, co zase otravuje, nemám povahu. Vymyslel jsem si proto hru otázka x odpověď a začínám se ptát:

"Jaký je úrok po vypršení bezúročného období?" Většinou následuje nějakých 2,5 % bez udání časového období.

"Aha, to je asi za měsíc, že? Kolik to dělá za rok?" Chvilku ticho, počítá se, později se ozve pro mě stále neuvěřitelné číslo 30 %.

"A tuto nabídku má banka speciálně jen pro mě? Banka to se mnou asi nemyslí moc dobře. Nebo Vy se snad domníváte, že platit úrok 30 % za rok je výhodné? Vzala byste si něco podobného Vy osobně?" V tomto okamžiku je i druhé straně jasné, že žádný obchod nebude. Na závěr mi ještě poděkuje za využívání služeb jejich ústavu a popřeje příjemný den.

Co se zapíše do počítače? Obchod nevyšel, zkuste to zase příště.

Autor: Daniel Suchánek | středa 17.12.2008 11:12 | karma článku: 45,74 | přečteno: 18065x