Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínky pro budoucnost.

Vzpomínat by se mělo od přítomnosti do minulosti. Zkušenost s rodinným doktorem Alzheimerem co mamince schovává ty věci ukazuje, jak ztráty bezprostředních zážitků odkrývají ty zasuté.

Zvědavě očekávám, zda si více než 80-ti letá maminka ještě s nemocí poradí ve chvíli, kdy v čase dorazí na hranici protektorátu a začne na mně mluvit německy, neboť strávila školní léta v říšském městě Aussig an der Elbe. (Ústí nad Labem.)

Není mnoho předválečných českých rodáků ve městě, které bylo převážně německé. Je na čase zachytit něco z jejích vzpomínek než zapomenu. co jsem zaslechl a na co se ještě můžu zeptat. Narodila se v roce 1927, v budově bývalé a současné banky do rodiny správce, jehož služby si tento bankovní úřad platil. Odtržení Sudet v roce 1938 přimělo většinu rodiny k odchodu na Zdicko, blíž k části příbuzných, na necelé dva měsíce, než se vyjasnila situace, opadly nacionální vášně a říše nastolila svůj režim v obsazených oblastech.

Dědečkova pozice umožnila pozvat zpět rodinu. Německo-české prostředí města bylo pro děcko z české rodiny něčím zcela přirozeným a pomohlo později v rychlé adaptaci na německou školu. České školy byly zrušeny. Maminka nastoupila se zpožděním do 6. třídy německé měšťanské školy, aniž by uměla plynně německy, v pololetí se již její němčina zlepšila natolik, že si se svými německými spolužačkami mohla vybudovat přátelství, které přetrvalo válečná léta i všechny odsuny. Nevím kolik jich ještě žije, ale sporadicky se ještě ozývají dvě, ze čtyřiceti tehdejších spolužáků. Stejně jako za socialismu, bylo v německých školách té doby povinné členství v Bund der deutschen Mädel, obdobě pionýrské organizace a v mnoha případech stejně pasivní.

Na památku jí z té doby zůstala fotografie ze třídy vyzdobené nacistickými vlaječkami, jméno Libuše zkomolené na vysvědčení na Libuscha a a znalost psaného kurentu, který později sám Hitler v zájmu jednotné Evropy zrušil. Pak už jen německá ročenka města z roku 1941 plná pseudohrdinství vesnických ordnerů a vymyšlených nebo přehnaných půtek s českými nepřáteli. Popisovala nacifikaci města i okresu velmi působivě, zvláště u charakteristik čerstvě významných občanů. Mezi nimi mně, jako mladého čtenáře, odpuzoval zvl. Hauptführer Gerhard Teufel s tváří zjizvenou šermířskými seky, zřejmě stejně umělými, jako dnešní piercing nebo tetování.

Město samo befehlem sjednocené se střekovskou stranou přes Labe a dalšími částmi do velkého Kreisstadtu zažilo oslavná shromáždění na počest různých nacistických pohlavárů na dnešním Mírovém náměstí. Ze střešních oken banky byl les zdvižených pravic neskutečný a přízračný. Co si může o takové době myslet pubertální dívka, zvlášť když je mládí nekonečné, stejně jako říše, která k nám dýchala svou válečnou mašinerií? Totální nasazení se týkalo i mladých čerstvých absolventů a výroba filtrů do plynových masek byla naštěstí ve stejném městě. 20 metrů od bydliště začínala plocha, vybombardovaná americkým náletem z dubna 1945, který minul nádraží, zničil část centra a zmasakroval obyvatele, uchýlivší se na svahy Ferdinandshohe (Větruše). Zahynuli tam někteří její spolužáci i často potkávaní obyvatelé blízkého okolí. Pochody válečných zajatců přes město, Příchody vyhnanců z východní části říše. Opravdu nevím, jak na tuto dobu maminka vzpomíná, ale mládí, ačkoliv válečné, je mládím se vším co k němu patří, včetně lásek a přátelství. Kdo si může vybírat?

Sklep banky naplněný benzínovými barely na konci války kupodivu nevedl k požáru a byl vyčištěn. Požární nádrž na místě dnešního hotelu Bohemia a most byly svědkem řádění Revolučních gard na dosud neodsunutých německých ústečanech po nešťastném a možná zinscenovaném výbuchu v nedalekém Krásném Březně. Zmizeli pak i se světem, který někteří z nich pomáhali zničit. K němectví se hlásící židovští průmyslníci, německé zvyky i multikulturní, staletí se utvářející společenství. Jeho německá část přežívá dosud mezi krajany rozesetými po celém Německu.

 

Po „revoluci 1948“ se z banky stal krajský výbor komunistické strany, Dědeček stihl umřít dříve než jsem si ho mohl prohlédnout a přišla doba manželství. Mezi nově přibyvšími ústečany se našel i můj otec a začala práce, zájezdy ROH a zábavy v kulturním domě, nová příležitostná přátelství se spolupracovníky, nebo sousedy. Budovatelská atmosféra se přenášela i na nás školáky a pionýry, dokud nás nepřijely ruské tanky znovu osvobodit od spolupracovníků našich rodičů, od spolužáků nebo sousedů, i od pochybné víry let 60tých, že všechno bude za chvíli lepší a že brzo zažijeme ten komunismus.

Město před válkou plně funkční se stalo torzem, na němž se socialismus podepsal dalšími odstřely a výstavbou ohavné modernistické architektury, která nedokázala dodnes zaplnit všechny proluky a průmysl vycucaný až na doraz, nebyl rozhodně zásluhou „nové doby“, ale prokletím města.

Narodili jsme se tu a nic jsme nevěděli o ekologii a kouřící komíny pro nás byly výrazem jistot. Specifický pach chlóru byl vůní dětství. Plivnutí na chodník nekončilo přilepením, ale kutálením ve vrstvě prachu, který jsme dýchali a smetali z parapetů ozdobených sovětskými a českými vlaječkami.

Těch zvratů a zážitků za jeden život staré paní bylo mnohem víc a všechny se prolínají s mými. Maminka nebyla spisovatelka a tak mám jen dojmy. Kus života, který jsem si utkal z jejích a svých vzpomínek a které stejně jako její nejde přenést na druhé. Tak pokud nezapomenu, kam jsem si tyhle vzpomínky uložil, můžu si je připomenout až se mi začnou vytrácet

Autor: Daniel Řehák | pondělí 14.7.2008 0:42 | karma článku: 12,41 | přečteno: 1164x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Trump a Rusko

Jestli Donalda Trumpa váleční štváči nezastřelí a nechají ho vyhrát volby, je možné, že celé napětí mezi USA a Ruskem, vyplývající z rétoriky současné administrativy USA, se vytratí, jako pára nad hrncem.

16.8.2016 v 12:45 | Karma: 28,71 | Přečteno: 995x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Jó v Praze, tam to žije.

Navštívil jsem Prahu a potkal jsem průvod spousty veselých a legračně oblečených lidí. Sehnal jsem tričko s duhovým potiskem, po kterém jsem už dlouho pásl.

14.8.2016 v 16:46 | Karma: 32,29 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Kultura

Daniel Řehák

Experiment skončil

Vnímali jsme Atatürkovo sekulární Turecko evropskýma očima. Jak jsme si mohli myslet, že velikost Osmanské říše zahodí jeho pohrobci jen tak. Cožpak nemají podobné reminiscence na minulou velikost Maďaři, Rakušané, Rusové, Poláci?

31.7.2016 v 14:40 | Karma: 26,08 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Cumhuriet si rozvracet nedáme

Zmařený puč Erdogana posílí. Jak ošidná může být v demokratickém slovníku interpretace některých dějů a pojmů, ukazují nejen současné události Turecku.

16.7.2016 v 12:37 | Karma: 18,37 | Přečteno: 741x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

To není recenze.

Kdo z těch, kteří se chtějí zasmát nebo zaplakat. Ti co se bijí za evropskou židokřesťanskou kulturu, nebo bojují proti všem muslimům, měl by si udělat čas na zhlédnutí jednoho filmu z indické „bollywoodské“ produkce. Je to film

15.7.2016 v 18:42 | Karma: 12,30 | Přečteno: 882x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe