Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsem, který jsem.

Jak srozumitelně vylíčit tu proměnu. Jak se podobá okouzlení těch, kteří v jediném okamžiku uvěřili v Krista a křičí do světa své prozření a nechápou, že nechápete.

Mysl je to, co tvoří náš prostor. Aťsi fyzika s chemií tvrdí cosi o materiálním světě a jeho nezávislosti na našem vědomí, přesto i jejich poznatky jsou zprostředkované a vyhodnocované našimi představami.

Z postavy náležející světu, se může, když do středu vesmíru umístíte sebe, pouhým myšlenkovým obratem stát svět stvořený vědomím. Prostor obklopující každého z nás se náhle promění. Jednoduchým krokem se stane vaším prostorem, do něhož vstupují ostatní jen jako obrazy.

Můžete cokoliv. Oddělit duši od těla a učinit ji nesmrtelnou. Můžete si tělo představit jako oblek, do nějž duše vstupuje a dává jí vědomí, rozum a cit, nebo si jej představit jako biorobota, dostatečně složitého na to, aby vykazoval znaky inteligence, která smrtí zaniká. Co je přitažlivější. S jakým vědomím se vám bude lépe umírat?

Něco z fyzikální podstaty světa poznáváme po narození smysly. Může to být poznání velmi odlišné od skutečného fungování vesmíru. Přesto je tato zkušenost společným základem pro představu o světě. Průměr všech lidských představ pak tvoří sdílený svět, který je naším osudem.

Základní programování dítěte je u konce v okamžiku, kdy do něj vstoupí vlivy rodičovských a společenských představ o dokonalosti, o platném členu komunity, o zručném zloději, nemilosrdném válečníkovi atd. Jsou to nadstavbové představy, které přebíráme z jakéhosi kulturního dědictví. Jaké jsou to „hodnoty“?

Koncept světa, se už tisíciletí točí kolem mocenských potyček vytvářejících pyramidální hierarchii nadřazenosti a podřízenosti. Zprvu uzurpované materiální výhody (více potravy, více žen, více zábavy) se materializovaly do oběživa.

Dnes není nutné někoho pronásledovat do větví, kamenovat, zapichovat nebo střílet. Stačí mu nabídnout podíl na hromádce nadbytku nebo moci a stává se dobrovolně poslušným šroubkem systému, v němž rozhoduje jiný o vás.

Plíživé a nenápadné je toto zotročování mysli. Vyhovuje mu naše představa o materiální podstatě světa a vědomí definitivního zániku. Takového člověka je lehké podplatit. Žij a užij v tomto světě, když tě jiný nečeká.

Bídná a nepovznášející budoucnost čeká služebníky materiálního blaha, neboť jen poslušní a bezcitní budou zachováni při životě. Zbytek bude odepsán. Už teď se to děje.

Ani svět, na nějž hledíme filtrem našeho zpravodajství, nevypadá šťastně. Umírají v něm lidé na nemoci, hladem i ve válkách, které přeci nikdo z nás nechce. Jsme ohlupováni slovy o demokracii a boji za mír, a přitom jen upíráme jiným žít podle svého. A touha po rychlém zbohatnutí za cenu podvodů, na úkor druhých? Jsou toho plná média. Až se z toho člověku dělá nevolno.

Pro více surovin, pro větší bohatství, pro větší vliv a moc. Za koho bojují a umírají vojáci? Dnes pro mrzký peníz. Zítra pro přežití. Kdo nevydělává, živoří a umírá. Takový je hodnotový svět ve kterém žijeme.   

Nemusíte se stát věřícími, stačí se jen zamyslet, nadřadit duši nad tělo a představit si jak se vracíte pro poznání sebe sama nebo za trest do hmotného světa, abyste pochopili, že touha po moci a ukájení pudů z vás vyrábí jen roboty a z vesmírné nádhery stahuje do bahna morálního nebo do bahna skutečného.

Autor: Daniel Řehák | úterý 16.4.2013 17:54 | karma článku: 9,27 | přečteno: 454x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 367x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08,  aktualizováno  10:31

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Rusko útočilo i na pravoslavné Velikonoce. Hořelo v Charkově

5. května 2024  10:30

Sledujeme online Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na neděli utrpělo zranění pět lidí,...

Na Nymbursku útočník pobodal muže, vrtulník oběť transportoval do Prahy

5. května 2024  10:26

Krajští kriminalisté prověřují sobotní napadení muže, který v Milovicích na Nymbursku zaútočil...

Přístup na sítě je lidské právo, žádá vězeň soud o uznání. Lákal na nich děti

5. května 2024  10:14

Norský nejvyšší soud se ve čtvrtek zabýval kuriózní žádostí. Muž odsouzený za sexuální obtěžování...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe