Jedna mince s dvěma tvářemi.

Volby prezidenta jsou teď ve druhé, nedemokratické fázi. Proč druhé kolo? Proč tahle hra na demokracii? Aby se zvýšila legitimita volby nechtěného kandidáta.  Vyplývá z toho, že pokud se vám nelíbí ani jeden, nechoďte k volbám. Je to jediný způsob jak se zachovat v souladu se svým svědomím. Proč?

Byla to pro mne první demokratická volba po dlouhé době. Oprostil jsem se od masáže průzkumů a vyhnul se stranickým kandidátům. Volil jsem Táňu Fišerovou. Byla mi lidsky i názorově nejbližší. K druhému kolu bych se dostavil v případě, že by se do druhého kola dostala paní Fišerová nebo proti panu Fišerovi. Zase jen z důvodů lidských. I když se snažil a udělal pro své zvolení mnoho, připadal mi neautentický a nevěrohodný. 

Možná se mýlím, jak s Fišerem, tak s Fišerovou, ale jediné, čemu můžu věřit, jsou moje instinkty.  Vyloučím li z tohoto poznání rodinu a přátele, prověřené v životních situacích, všechno ostatní, jsou jen poznatky a pocity druhých. Vždy jsem si říkal, že skutečný charakter známého člověka poznat nemůžete, i kdybyste jej denně potkávali a slušně opětoval vaše pozdravy. A doporučení? Darmo mluvit, někdo s vámi manipuluje.

Říká se, že za člověka mluví činy. Ano, informace o nich máte zase zprostředkované. To je bída rozhodování z rozumu. Instinkt je v tomhle ohledu pravdivější. Jistě, jeho výběr mě může také zmást a nevyloučí chybu, ale tenhle omyl mně pak vyřadí z kolektivu a existence, říká se mu přírodní výběr.   

Jak dál? Co dělat? V druhém kole volit nebudu. Jediný způsob, jak omezit legitimitu vybraných kandidátů je nejít k volbám. To je dobrý způsob, jak se zachovat demokraticky. Proč vybírat zboží špatné a horší. Děláte to tak i na trhu? Potřebujete tohle zboží? Ani pro jednoho kandidáta nechci hlasovat. To, co je o nich a proti nim psáno, může a nemusí být pravda. Jediné co mohu jako člověk správně hodnotit, je můj vztah k Zemanovi, obhroublému a nepřitažlivému, a Schwarzenbergovi, který vzbuzuje falešný soucit.

Oba za svými zevnějšky skrývají brilantní mozky a záměry, o kterých mohu jen spekulovat.  Sympatie a antipatie k těmto mediálně známým osobám pociťuji, ale proč bych jednomu či druhému pomáhal k prezidentské prebendě, když jsou vzdálení mojí představě o prezidentovi.

Roztomilost stařičkého mocnáře jsme si už užili a estrády důchodce z Vysočiny si dovedu odepřít. Oba se mají dobře a přilepšovat jim netřeba.

 

PS: Některé blogy upozorňují na hysterické reakce příznivců miloše Zemana. Už jsem to v některých diskusích zaznamenal. Přikládám jednu ukázku, která přistála v mé poště. 

Ve vašich odkazech v blogu přibyla tato nová zpráva:
Odesílatel: jovah@seznam.cz (ze stránek)
Text zprávy:
Nazor stejne naivne hloupy a lokajsky, jako postoje tech, kteri se chystaji volit "jeho nemeckou jasnost" Schlafenberga.
Čas: 20.1.2013 16:32:27
IP adresa odesílatele: 88.101.209.59

Autor: Daniel Řehák | neděle 20.1.2013 16:01 | karma článku: 9,11 | přečteno: 602x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10

Daniel Řehák

EU za každou cenu

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18

Daniel Řehák

Osmašedesátý

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49

Daniel Řehák

Nevěřím.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90