Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hladoví doktoři

Je to o lékařích v politice. Pana exprimátora Svobodu vnímám spíš pozitivně. V jeho věku už bych frustraci z gynekologie pochopil. Vracím se spíš k volbám. Kolik různých doktorů a magistrů všech zaměření bylo a asi i bude na kandidátkách různých stran. Je to o přerozdělování hromádky daní, určených na zdravotnictví. Když je hromádka malá, je třeba hledat jinde. Podnikání v lékařství se tolik nenosí, ale ne každý, kdo vystudoval, je povolaný vnitřní potřebou pomáhat bližnímu.  

V aktivní politice máme takových zástupy, hlavně v ODS, ČSSD, TOP 09 a podobně. (http://www.vit-nemecek.cz/clanky/dvacet-lekaru-v-parlamentu) Štít morálky a poctivosti, ukutý v literatuře, filmu a v médiích popraveným Jeseniem, fiktivním Dr. Galénem a stejně fiktivní a morální ikonou Dr. Sovou, možná pomohl, skrze voliče, mnohým ke zdroji příjmů z politických funkcí. Asi naše školství produkovalo a produkuje příliš mnoho doktorů a ti přebyteční raději obsazují místa, která skýtají větší zisk za méně dřiny.  

Systém našeho lékařství v době přechodné, stále ještě neposkytuje dostatečné ocenění za těžkou dřinu, plnou služeb a s bídnou perspektivou. Doktoři si mohou zlepšit ekonomické podmínky emigrací, ale to se těm, co naši vlast milují, nechce. A tak se ti netrpěliví přesouvají do politiky. Tam je možné ukrojit si z privatizace, ovlivnit rozhodování ve prospěch nějaké loby, dosáhnout na peníze z různých projektů, anebo úplně přesedlat na práci řídící a na vlastním.

Dlouhodobě, od absolutoria na sebe upozorňuje doktor Ráth. Přes různé předsednické posty v LOK a v poslanecké sněmovně si vykřičel ministerský post a to, že dnes čeká ve vězení, naznačuje, že se asi nechtěl dělit a byl trochu neopatrný. Z těch co mně zaujali, byl (je) také Pavel Bém. Ještě si vybavuji, jak na nás shlížel z pražských pouličních lamp a byl nadějí pro pravicové voliče Prahy. Ale je jich tam nahoře víc, Šťastný, Dryml, Ouzký, atd., atd. Dokonce i Michal Doktor (tenhle jen pro zasmání).

Chtěl bych doufat, že pokus o nápravu věcí odvedl tyto lidi od jejich poslání. Ale je to jen chamtivost. Co jméno to nějaká kauza. Je možné, že některým křivdím. Snad paní Roithová, kterou do vysokých funkcí vynesla její slušnost a profesionalita? Snad někdejší ministři, Rubáš, David, B. Fišer, snad dnešní ministr, pan Dr. Heger?  Chtěl bych tomu věřit, ale nevěřím. Čas ukáže, jaké že kauzy ještě vyplynou. Čest výjimkám, neboť, co může vědět o zákulisí běžný občan.

Zbývá jen zamyšlení, zda jsou lékaři zlákaní politikou a jejich obory obyvatelstvu k něčemu. Ti co operují a ti co vykonávají specializovanou slušně zaplacenou práci, se v politice nevyskytují. Nemají na to čas a možná že jim peníze v oboru vydělané stačí. Nebo jejich nedostatek. Zubařů v politice asi tolik není (možná se pletu). Mohl bych se také obout do chemiků, inženýrů a dalších profesí, ale myslím, že se žádná jiná profese v politice takhle dobře nezabydlela. Mohl bych se zamýšlet i nad užitečností politiků, minimálně těch, které produkuje naše politická scéna.

Je dobré, když je za nás někdo schopen vyjádřit naše pocity. Mohl by to být klidně nějaký doktor, např. Che Guevara, ten byl taky od fochu.  Přesto pořád v parlamentu postrádám svého mluvčího. Spíš nalézám ty, co kopou za zájmy vlastní nebo zájmy stranických mafií. Je smutné, že náš živočišný druh není schopen vybudovat jiný způsob zastoupení, než silový a hierarchický, mocí a penězi omámený. Možná, že je to přirozené. Jenže jakmile se mezi mnou a mým zástupcem vytvoří vícevrstvá struktura, ztrácím možnost kontroly a můj zastupitel nepocítí dopady svých rozhodnutí, i když může být předobrazem všech ctností. Jeho vypolstrovaného postu se nedotknou.    

Autor: Daniel Řehák | pondělí 27.5.2013 16:55 | karma článku: 14,82 | přečteno: 823x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 362x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 368x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Poslanci budou jednat o vyšetřovací komisi ke střelbě na fakultě

26. června 2024  5:10

Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...

Assange u amerického soudu přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací

26. června 2024  2:15

Zakladatel WikiLeaks Assange u amerického soudu přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací...

Padouch, nebo hrdina? Sága Assange po dvanácti letech končí

26. června 2024

Premium Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se dohodl s americkou justicí a přizná se k porušení...

I s rakovinou slinivky lze žít mnoho let. Nový program odhalí nádor včas

26. června 2024

Premium Lidé ohrožení zákeřnou rakovinou slinivky mají naději, že nezemřou do roka a půl od zjištění...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1384x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe